Bez internetu to v dnešnej dobe nejde, samozrejme, česť výnimkám. V domácnostiach využívame najčastejšie bezdrôtové Wi-Fi pripojenie, v práci taktiež a kdekoľvek inde nám slúžia na prístup k internetu mobilné dáta, aj v automobile. V prípade automobilu sa však dá siahnuť aj po zaujímavejšom riešení, ktoré vám poskytne neustále pripojenie na internet cez vlastný Wi-Fi LTE router.

Na čo je v aute potrebný Wi-Fi router, keď máme mobilné dáta? Vaše mobilné dáta totiž nie sú dostupné pre celú posádku a nie každý má záujem riešiť zdieľanie internetu pri každej ceste. Huawei CarFi je pre používateľov, ktorí trávia v automobile veľa času a chcú poskytnúť kvalitné pripojenie na internet sebe, ale aj celej posádke. Ideálne ak máte deti, často pracujete v teréne alebo prepravujete ľudí, ktorí takýto bonus dozaista ocenia.

Skúsenosti z praxe

CarFi je jednoduché zariadenie, ktoré sa ľahko ovláda a za každých okolností funguje bezproblémovo. Okrem samotného zariadenia však budete potrebovať aj SIM kartu s dátovým balíkom od operátora. V našom prípade to bol Orange, z ktorého ponuky pochádza aj testované zariadenie. Veľkosť dátového balíka je individuálna a závisí od konkrétnych potrieb používateľa.

Toto zariadenie má jednoduchý dizajn a disponuje iba jedným tlačidlom s LED podsvietením a jednou notifikačnou diódou. Dokonca nemá ani integrovanú batériu a napájanie je výhradne cez 12 V zásuvku autozapaľovača. Batéria chýba z bezpečnostných dôvodov – výrobca chcel predísť jej prehrievaniu počas horúcich dní.

Po zasunutí do zásuvky autozapaľovača sa zariadenie aktivuje stlačením napájacieho tlačidla a automaticky začne vyhľadávať sieť, pričom bliká kontrolka na oranžovo. Po pripojení k sieti sa rozsvieti na zeleno a zariadenie je pripravené na používanie. Nezabúdajte nato, že vložená SIM karta musí mať deaktivovanú ochranu PIN kódom.

Huawei CarFi stačí pripojiť do 12V zásuvky autozapaľovača a ihneď máte prístup na internet

Po zasunutí do napájača nasleduje pripojenie k Wi-Fi sieti, ktorú CarFi vytvorilo. Údaje o prednastavenom SSID a prístupovom hesle sa nachádzajú na zariadení. V tomto momente je všetko pripravené a môžete surfovať na internete. K zariadeniu môže byť súčasne pripojených až 10 používateľov, čo je vhodné napr. pre mikrobusy. Max. prenosová rýchlosť v 4G/LTE sieti je 150 Mbit/s (sťahovanie) / 50 Mbit/s (odosielanie). Ak nie je 4G/LTE dostupné, zariadenie pracuje s 3G, GPRS alebo EDGE pripojením.

So stabilitou pripojenia sme nemali po celú dobu testovania žiadne problémy. Treba však počítať aj s tým, že občas natrafíte na “hluché“ miesta so slabým signálom. To však nie je chyba zariadenia, ale pokrytia. O sile signálu vás informuje LED dióda v tlačidle napájania s postupnosťou ako na semafore – červená, oranžová a zelená. Páči sa nám aj užitočná funkcia automatického vypnutia po určitej dobe nečinnosti. Pri odchode z auta sa tak nemusíte starať o vypínanie zariadenia.

Výrobca myslel aj na to, že CarFi obsadí 12 V zásuvku autozapaľovača, ktorá vám môže chýbať. Z tohto dôvodu je tu zakomponovaný jeden USB-A port, cez ktorý môžete nabíjať rôzne zariadenia. Síce má výstupný prúd iba 1A, ale i tak poteší. Samozrejmosťou je možnosť nabíjania aj vtedy, keď je zariadenie vypnuté. Za nevýhodu možno považovať iba absenciu batérie, ktorá by udržala CarFi aspoň nejakú dobu aktívne, bez nutnosti trvalého napájania.

Aplikácia Huawei HiLink

Aplikácia Huawei HiLink je prehľadná a ponúka viacero možností prispôsobenia

CarFi je možné používať vo vopred nastavenom režime alebo si ho môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Na to slúži aplikácia Huawei HiLink, ktorá je dostupná pre Android a iOS zariadenia zdarma. V aplikácii máte k dispozícii viacero možností, ako napr. správu pripojených zariadení, kontrolu spotreby dát alebo prístup k SMS správam.

Tie je možné v aplikácii prijímať, ale aj odosielať. Samozrejmosťou je aj správa a nastavenie siete. Môžete si zmeniť pôvodné prístupové heslo, názov siete (SSID) alebo povoliť/zakázať dátový roaming. Zaujímavou vlastnosťou je aj lokálne zdieľanie súborov. Do aplikácie môžete nahrať fotky alebo hudbu a zdieľať tieto súbory s ostatnými pripojenými používateľmi, ktorí majú túto aplikáciu nainštalovanú. Dodajme, že súbory môžete sprístupniť všetkým, alebo iba konkrétnym používateľom.

Zariadenie a dátovú SIM kartu do testu zapožičal: Orange Slovensko

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE