Predvčerom, po mesiaci, spoločnosť Vivaldi vydala ďalšiu stabilnú verziu svojho prehliadača.

Toto vydanie opravuje celkovo 38 chýb, regresií a pridáva 5 nových funkcií. Vývojári sa v tejto verzií zamerali hlavne na využitie a zlepšenie funkčnosti obľúbených rýchlych príkazov.

Prehliadač si môžete stiahnuť tu.

Pre tých, ktorí nevedia alebo nepoznajú funkcie rýchlych príkazov alebo nevedia ako fungujú, si môžeme na začiatok zhrnúť dostupné možnosti pri využívaní rýchlych príkazov.

Zobrazenie otvorených listov

Pomocou ponuky rýchlych príkazov, je možné zobraziť všetky otvorené listy v okne, alebo si vyfiltrovať list, ktorý hľadáte. To využijú najmä tí, ktorí majú otvorených súčasne veľa listov.

Hľadanie v histórií prehliadania

Navštívili ste nejakú stránku ale neviete kedy to presne bolo? Žiadny problém. Začnite písať názov stránky a v zozname sa vám zobrazia všetky listy pod týmto názvom, ktoré ste v minulosti navštívili.

Nájdenie príkazu

Tak ako už samotný názov funkcie „Rýchle príkazy“ napovedá, využitie je taktiež zamerané na rýchle nájdenie potrebného príkazu. V prehliadači Vivaldi existuje príkaz takmer na všetko, a používať ich môžete priamo cez ponuku rýchlych príkazov.

Otvorenie záložiek

V prípade, že si potrebujete rýchlo otvoriť uloženú záložku, ale neviete v akom priečinku sa nachádza, prípadne ju nemáte čas hľadať, pomocou rýchlych príkazov si ju môžete jednoducho a rýchlo nájsť.

Široké možnosti prispôsobenia funkčnosti

Nechcete aby sa vám plietla história navštívených stránok s uloženými záložkami? Alebo chcete používať rýchle príkazy iba na príkazy? Prípadne nechcete aby sa vám otvárali listy v aktuálnom liste, ale v novom? Jednoducho si nastavte čo potrebujete podľa seba.

Novinky Vivaldi 2.1

Veľmi obľúbenou funkciou prehliadača Vivaldi medzi mnohými používateľmi sú poznámky. V tejto verzií je odteraz vylepšená práca s poznámkami priamo cez rýchle príkazy. Medzi už predtým spomínané možnosti vyhľadávania predtým navštívených listov a aktuálne otvorených listov, pribudla aj možnosť zahrnúť do vyhľadávania poznámky. Po začatí písania slov, sa zobrazia v zozname poznámky, ktoré obsahujú vypísané slová.

Ďalšou novinkou, ktorá sa týka poznámok, je vytvorenie poznámky priamo cez rýchle príkazy. Po začatí písania slov, sa zobrazí možnosť pre vytvorenie poznámky. Jednoduchým presunutím, vyznačením a stlačením klávesy Enter sa automaticky vytvorí nová poznámka. To mnohonásobne urýchľuje čas a efektivitu práce.

Príkazy na ovládanie priblíženia stránky a používateľského rozhrania taktiež dostali vylepšenia. Od teraz je možné podrobnejšie ovládať priblíženie cez nastaviteľné klávesové skratky, gestá myšou alebo príkazy a to aj cez hlavnú ponuku v časti Zobrazenie. Taktiež je možné priblížiť stránku alebo rozhranie na presne zadané hodnoty.

Napríklad, môžete nastaviť priblíženie stránky na hodnotu 135 %, alebo používateľské rozhranie zmenšiť na hodnotu 93 % a pod. To všetko priamo, cez rýchle príkazy.

Funguje to nasledovne: Po otvorení rýchlych príkazov, napíšte príkaz „mierka stránky 135“, následne sa zmení veta, a zobrazí sa príkaz pre jeho spustenie. Po stlačení klávesy Enter sa nastaví zvolená hodnota. Obnoviť stránku potom môžete uskutočniť napísaním „Obnoviť priblíženie stránky“ alebo rozhrania, prípadne klávesovou skratkou, gestom myši a pod.

Poslednou novinkou je pridanie podpory kodeku Video 1 (AV1) pre videá. Za týmto kodekom stojí Aliancia za otvorené média (Alliance for Open Media). Tento kodek je navrhnutý ako nástupca VP9 kodeku a priamo konkuruje HEVC/H.265 kodeku, ktorý je patentovaný (nákladnejší). Za podporou tohto kodeku stoja mnohí giganti ako napr.: Amazon, AMD, Apple, Arm, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia, a pod.

Ako obvykle, bolo taktiež aktualizované Chromium jadro na poslednú verziu pod číslom 70.

Plný zoznam zmien môžete nájsť v tomto článku.

Autor: Matúš Baňas

Značky: