Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Celkový sociálny prínos investícií spoločnosti UPC do širokopásmovej infraštruktúry na Slovensku, za obdobie od začiatku roku 2013 do konca prvého štvrťroka 2017, predstavuje hodnotu až 59 miliónov Eur. Vyplýva to z nezávislého medzinárodného prieskumu,  ktorý v uvedenom období pre spoločnosť Liberty Global, materskú spoločnosť UPC, zrealizovala spoločnosť Oxera Consulting.

Analýza ekonómov Oxera Consulting skúmala ekonomický dopad investícií spoločnosti Liberty Global, a jej operácií v jednotlivých európskych krajinách, na širokopásmovú infraštruktúru od začiatku roku 2013 do konca marca 2017. Oxera odhaduje ekonomický prínos spoločnosti UPC v Slovenskej republike za uvedené obdobie na 59 miliónov Eur, vrátane rýchlostných výhod pre zákazníkov v hodnote 50 miliónov Eur prostredníctvom prístupu k väčšiemu rozsahu a kvalite internetových služieb. Vznikli tiež prínosy z produktivity v hodnote 3 miliónov Eur, vďaka zvýšeniu produktivity malých podnikov a živnostníkov, a cenové benefity v hodnote 6 miliónov Eur vďaka lepšiemu prepojeniu a zvýšenému cenovému prínosu.

Vďaka budovaniu super-rýchlej širokopásmovej konektivity budeme môcť našim zákazníkom poskytnúť maximálny zážitok z využívania našich služieb nielen dnes, ale aj do budúcna. Spoločnosť UPC, ako súčasť Liberty Global, najväčšieho svetového poskytovateľa káblových služieb, preto výstavbu a rozšírenie stabilnej a super-rýchlej siete považuje za jednu zo svojich priorít. Som rád, že tieto investície prinášajú zároveň významné a veľmi pozitívne ekonomické a sociálne benefity v krajinách, kde spoločnosť UPC pôsobí,” povedal Martin Miller, generálny riaditeľ UPC Česká a Slovenská republika.

Podľa správy Oxera Concutingu, vyššia rýchlosť širokopásmového pripojenia od spoločnosti Liberty Global, zvýšená produktivita a cenová konkurencia vedú v Európe k sociálnym výhodám vo výške 7 miliárd Eur. Tento impozantný dopad umožnili investície spoločnosti Liberty Global vo výške 14,5 miliardy Eur do celkových kapitálových výdajov v jej všetkých európskych operáciách v rámci novej a súčasnej infraštruktúry (vybavenie domácností zákazníkov, podpora podnikania a ďalších kľúčových služieb, vrátane významnej investície do pripojenia až 4 miliónov nových európskych domácností na vysokorýchlostný internet prostredníctvom expanzie a modernizácie siete).

Report analytikov Oxera Consulting nadväzuje na uvedenie iniciatívy GIGAWorld, prostredníctvom ktorej chce spoločnosť Liberty Global priniesť gigabitové internetové rýchlosti do európskych krajín, v ktorých dlhodobo pôsobí. Do tzv. „GIGAReady“ optickej siete prevádzkovanej spoločnosťou Liberty Global má prístup takmer 50 miliónov európskych domácností, a ďalšie milióny domácností pribudnú v rámci pokračujúcej veľkej sieťovej expanzie, ktorú Liberty Global ohlásila v novembri minulého roku.

Značky: