Apple v polovici septembra sprístupnil novú verziu svojho mobilného operačného systému. iOS 9 neprináša na prvý pohľad výrazné zmeny, avšak v jadre obsahuje viacero vylepšení a drobných úprav, ktoré sú prínosom pre používateľov. Nový systém sme podrobili redakčnému testovaniu, prinášame vám naše poznatky.

Nepamätáme si, kedy bol rozdiel medzi jednotlivými verziami systému iOS taký malý, ako je tomu teraz. Aspoň na prvý pohľad. Hoci sa používateľské rozhranie zmenilo razantne iba raz, a to s príchodom verzie iOS 7, vždy sa objavovali nové grafické prvky, efekty alebo aspoň na ploche pribudli nové ikonky. Ak ste však na Slovensku a tento región ste si nastavili vo svojom zariadení, po reštarte vás nečaká žiadna zmena. Nové aplikácie s názvom NewsWallet totiž pre našu krajinu zatiaľ nie sú dostupné. Nestiahnete ich ani v obchode AppStore, a tak jediným riešením je zmena regiónu. Nejde o nič zložité, stačí upraviť iba jedno nastavenie a ikonky sa objavia na obrazovke. Opätovným výberom Slovenska však o ne prídete. Aby sme však boli korektní, dve kozmetické zmeny sa domovskej obrazovke predsa len nevyhli. Pribudla lupa, ktorá označuje novú obrazovku vyhľadávania (o nej neskôr) a zmenil sa aj font písma.

Nové (skryté) aplikácie

Aplikácia Wallet nemá pre našinca zatiaľ veľký význam, a to aj napriek tomu, že jej predchodcu, Passbook, sme v minulosti využili na uloženie digitálnych leteniek alebo kupónov s ubytovaním cez službu Booking. Tento účel plní aj novinka. Aplikáciu News sme si obľúbili. Ide o agregát spravodajstva z rôznych zahraničných médií. Môžete si vybrať témy, o ktoré máte záujem a relevantné články sa vám budú zobrazovať na jednom mieste. Podobne funguje aj aplikácia Flipboard. Nie je nám jasné, prečo sa Apple rozhodol obmedziť nové aplikácie iba pre vybrané regióny. Skôr by nás potešilo, ak by umožnil skryť nepotrebné aplikácie a nie, že nasilu rozhoduje, či si môže Slovák prečítať spravodajstvo po anglicky alebo nie. Samozrejme, dôvod, prečo si News na Slovensku zatiaľ oficiálne neprečítate, môže byť úplne iný. A asi aj bude. Ešteže máme ten Flipboard.

Aplikácia News je pekná a prehľadná. Nerozumieme však, prečo ju Apple nesprístupnil aj pre náš región. Aby ste ju mohli používať, musíte spraviť jednu zmenu v nastaveniach

Aplikácia News je pekná a prehľadná. Nerozumieme však, prečo ju Apple nesprístupnil aj pre náš región. Aby ste ju mohli používať, musíte spraviť jednu zmenu v nastaveniach

Skryté detaily na každom kroku

iOS 9 prináša jednu výraznú zmenu používateľského rozhrania. Pridáva samostatnú obrazovku vyhľadávania. Domovská obrazovka sa doteraz obmedzovala iba na zoznam ikoniek a počet stránok ste mohli minimalizovať na jednu. Teraz však obsahuje vždy minimálne dve strany, pričom listovaním smerom vľavo sa dostanete k novému panelu s vyhľadávaním a návrhmi Siri. Tie obsahujú najčastejšie používané aplikácie a kontakty. Ich zoznam sa môže meniť v závislosti od vašej lokality, času atď. V tejto časti by sa mali objavovať aj okolité atrakcie a novinky zo spravodajstva, avšak tieto funkcie v našom regióne zatiaľ nefungujú. Aspoň nám sa spomenuté informácie neobjavovali, iba základné odporúčania Siri. Hoci Apple pridal novú obrazovku, vyhľadávanie môžete aktivovať aj pohybovým gestom smerom dole. Tak ako doteraz. A aj v tomto prípade sa zobrazia návrhy aplikácií.

Nová obrazovka vyhľadávania. Jej potenciál je väčší, než môžu Slováci aktuálne využiť

Nová obrazovka vyhľadávania. Jej potenciál je väčší, než môžu Slováci aktuálne využiť

Ďalšie novinky vás čakajú po vytiahnutí notifikačného centra (pohybové gesto smerom dolu v hornej časti obrazovky). Pribudli nové systémové widgety a môžete napríklad sledovať lokalitu vašich priateľov a rodiny, bez nutnosti spustenia aplikácie Priatelia. Samotné notifikácie sú konečne radené chronologicky, podľa dátumu. Hore vidíte najnovšie upozornenia a postupne sa radia ďalšie notifikácie z predchádzajúcich dní. Pre porovnanie, notifikácie sa v minulej verzii radili podľa aplikácie.

Za jedno z najlepších vylepšení považujeme úplne banálnu funkciu, ktorá čiastočne nahrádza chýbajúce tlačidlo späť. V systéme iOS ho vyslovene netreba a dá sa žiť aj bez neho. Avšak v niektorých prípadoch by sa zišlo. Napr. v situáciách, kedy vás jedna aplikácia presmeruje do druhej. Kliknete na link z emailového klienta a ten sa otvorí v internetovom prehliadači. V Androide stačí pre návrat do emailového klienta stlačiť tlačidlo späť, v iOS ste museli aktivovať obrazovku s otvorenými aplikáciami, resp. sa vracať na domovskú obrazovku.

V iOS 9 sa pohodlne vrátite do pôvodnej aplikácie, ak vás tá presmeruje do inej. Kozmetický detail, ale podľa nás jedna z najužitočnejších noviniek

V iOS 9 sa pohodlne vrátite do pôvodnej aplikácie, ak vás tá presmeruje do inej. Kozmetický detail, ale podľa nás jedna z najužitočnejších noviniek

Apple však v iOS 9 pridal nenápadné dotykové tlačidlo, ktoré je umiestnené v ľavom hornom rohu. Objaví sa iba v prípade, že vás jedna aplikácia presmeruje do druhej a jeho funkcia spočíva v tom, že vás vráti do pôvodnej aplikácie. Rýchlo, jednoducho, bez zbytočného zdržiavania. Z používateľského hľadiska sme si túto funkciu obľúbili, ide o dobrého pomocníka.

Spomenuli sme obrazovku s otvorenými aplikáciami. Tá sa taktiež zmenila. Aplikácie zaberajú väčšiu časť obrazovky, čo je niekedy dobré, pretože žiadaný text v emailovom klientovi vidíte aj bez toho, aby ste aplikáciu opätovne aktivovali. Prepínanie medzi nimi pripomína listovanie v knihe. Chvíľu si však budete zvykať, že listujete doľava, čo je taktiež novinka.

Pre úplnosť dodajme, že Apple výrazne vylepšil aplikáciu Poznámky, ktorá je po novom viac multimediálna. Okrem textu môžete kresliť alebo pridávať fotky a video. Novinkou sú aj informácie o verejnej doprave v aplikácii Mapy, avšak bez podpory Slovenska.

Skryté novinky v nastaveniach

V iOS 9 môžete vyhľadávať aj v nastaveniach. Nový ovládací prvok je umiestnený úplne hore v zozname položiek. Všimli sme si možnosť nastaviť 6-ciferné číselné heslo. Systém vám ponúkne 4-ciferné, avšak v nastaveniach môžete zvoliť aj spomenutú novú možnosť.

Samostatná položka je venovaná batérii. iOS 9 lepšie zobrazuje spotrebu jednotlivých aplikácií počas posledného dňa, resp. týždňa. Zobrazenie spotreby bolo už v predchádzajúcej verzii, avšak nastavenie bolo viac skryté. Teraz je lepšie viditeľné. V prípade iPhonu je k dispozícii režim slabej batérie, ktorý obmedzí niektoré funkcie a zníži tak spotrebu zariadenia. Môžete si ho manuálne aktivovať, avšak majitelia iPadu majú smolu. Tablet tento režim nepodporuje. Dodajme, že iOS 9 sľubuje lepšiu výdrž batérie aj bez zapnutia šetriaceho režimu. Menšie zlepšenie sme zaznamenali, nečakajte však zázraky.

iOS 9 sľubuje lepšiu výdrž iPhonov. K dispozícii je aj nový režim slabej batérie, ktorý predĺži výdrž ešte viac. V nastaveniach iPadu ho nenájdete

iOS 9 sľubuje lepšiu výdrž iPhonov. K dispozícii je aj nový režim slabej batérie, ktorý predĺži výdrž ešte viac. V nastaveniach iPadu ho nenájdete

V nastaveniach iCloud nás iritovali problémy so zálohovaním do cloudového úložiska. Od nainštalovania systému iOS 9 nám táto funkcia nefungovala, a to aj napriek tomu, že Apple medzičasom vydal dve záplaty. Do pozornosti však dávame nastavenia služby iCloud Drive. Tu si môžete aktivovať zobrazenie ikonky na domovskej obrazovke. Aplikácia ponúka lepší prehľad o dátach vo vašom cloude, podobne ako Dropbox.

Je rýchlejší?

Apple sľuboval, že iOS 9 ušetrí používateľom miesto, pretože systém je lepšie optimalizovaný a pretože zmení spôsob distribúcie dát pre aplikácie. Prvá časť je pravdivá, počas inovácie nás systém žiadal o 1,3 GB. V prípade inštalácie iOS 8 sme museli uvoľniť viac ako 4 GB priestoru. Aplikácie sa však zatiaľ nezmenšili a na príchod tejto funkcie si musíme ešte počkať.

Apple takisto prezentoval iOS 9 ako vhodný systém pre najstaršie podporované zariadenia. iPhone 4s sa s predchádzajúcou verziou trápil. V prípade nového systému sme zlepšenie, bohužiaľ, nezaznamenali. Telefón reaguje podobne ako s nainštalovaným systémom iOS 8, resp. niekedy o trochu pomalšie. Nedá sa povedať, že by iOS 9 v prípade tohto zariadenia zhoršil používateľský zážitok. Očakávali sme však aspoň čiastočné zlepšenie.

V prípade zariadení na úrovni iPhone 5 a novších sú reakcie podobné systému iOS 8, resp. o niečo lepšie. Inštaláciu novej verzie v tomto prípade odporúčame.

Domovská obrazovka je takmer na nerozoznanie. Novinkou je lupa a trochu iný font

Domovská obrazovka je takmer na nerozoznanie. Novinkou je lupa a trochu iný font

Novinky, špeciálne pre iPad

iOS 9 je zaujímavý systém najmä z pohľadu používateľov iPadov. Po prvýkrát totiž nastala situácia, že Apple prináša extra funkcie majiteľom tabletov. Konkrétne ide o zlepšenie multitaskingu, teda používania viacerých aplikácií súbežne.

Pribudli celkovo tri režimy. Najvýkonnejšie modely (iPad Air 2 a iPad mini 4) majú k dispozícii plnohodnotný multitasking, ktorý funguje rovnako ako v systéme Windows. Obrazovka sa rozdelí na dve časti a môžete používať dve aplikácie súbežne. Novinku však podporujú iba systémové nástroje a aplikácie tretích strán, ktoré boli aktualizované, aby boli s funkciou kompatibilné.

Používatelia o generáciu starších iPadov (iPad mini 2, iPad Air a novšie) môžu v iOS 9 používať čiastočný multitasking. Funkcia sa nazýva Slide Over a umožňuje aktivovať bočný panel. Ten sa zobrazí iba pri orientácii tabletu na šírku. Slide Over panel obsahuje zoznam kompatibilných aplikácií, systémové a aktualizované tretích strán, ktoré je možné použiť. Na rozdiel od plnohodnotného multitaskingu, ten sa nazýva Split View, sa v tomto prípade primárna aplikácia pozastaví. Vždy je teda aktívna iba jedna aplikácia, aj keď sú na obrazovke zobrazené dve. Prínos tejto funkcie spočíva v tom, že sa nemusíte prepínať medzi aktívnou aplikáciou a emailovým klientom, keď chcete rýchlo napísať email. Aktivujete bočný panel, správu odošlete a pokračujete v práci alebo hraní sa.

Multitasking v iOS 9. Všimnite si bočný panel s aktívnou aplikáciou. Do pozornosti dávame aj videoprehrávač v režime obraz v obraze

Multitasking v iOS 9. Všimnite si bočný panel s aktívnou aplikáciou. Do pozornosti dávame aj videoprehrávač v režime obraz v obraze

Poslednou novinkou je obraz v obraze. Funguje to iba pre video obsah a momentálne iba pre systémový videoprehrávač. Keď sa vrátite z rozhrania prehrávača na domovskú obrazovku, video sa zmenší do malého okienka. Môžete čiastočne meniť jeho veľkosť a umiestnenie a popritom vykonávať ďalšie činnosti s iPadom. Praktická funkcia, snáď sa dočká podpory aj zo strany YouTube a ďalších služieb.

Apple v iOS 9 taktiež vylepšil softvérovú klávesnicu pre iPad. Pribudli nové softvérové tlačidlá, ktoré umožňujú pohodlne vkladať skopírovaný text, aktivovať tučné písmo, kurzívu alebo rýchlo používať funkciu späť a dopredu. Je výborné, že horný panel, ktorý tieto tlačidlá obsahuje, si môžu vývojári aplikácií prispôsobiť. To v praxi znamená, že vo Worde sú iné „rýchle tlačidlá“ ako v prehliadači Safari. A je výborné, že tieto tlačidlá podporujú aj klávesnice tretích strán. Tie sú mimochodom v novej verzii stabilnejšie ako v iOS 8.

Verdikt touchIT

iOS 9 prináša optimalizáciu a drobné vylepšenia. Apple sľubuje lepšiu výdrž batérie a menšie požiadavky na veľkosť úložiska. Inštalačný súbor systému bol naozaj menší, avšak na sľúbenú optimalizáciu veľkosti aplikácií ešte stále čakáme.

Nová verzia iOS nemá žiadnu dominantnú funkciu alebo vylepšenie. Páčia sa nám také drobnosti, ako je nový ovládací prvok, ktorý vás vráti do predchádzajúcej aplikácie, z ktorej ste sa prepli do inej aplikácie. Nová obrazovka s vyhľadávaním by mohla byť prínosom, avšak na Slovensku ponúka iba zlomok funkcionality.

Nedá sa povedať, že by bol systém vo všeobecnosti rýchlejší. iPhone 4s nezachráni, ale ho ani nepochová a v prípade ostatných zariadení sú reakcie systému veľmi podobné alebo o trochu lepšie ako v prípade iOS 8.

Novú verziu systému odporúčame inštalovať majiteľom iPadov na úrovni aspoň iPad mini 2 a iPad Air. Tých čaká niekoľko noviniek, ktoré považujeme za najväčší prínos a vylepšenia v iOS 9. Je škoda, že tieto funkcie nedostali aj majitelia iPhonov 6(s) Plus.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit