Chcete vedieť, čo sa deje u vás doma, v garáži alebo v kancelárii, keď tam nie ste? Riešením je IP kamera, ideálne taká, ktorá sa dá ľahko pripojiť a používať.

Práve takou je tento model od Creative. Stačí ju zapnúť a pripojíte sa k nej z mobilného telefónu alebo počítača. A to bez akýchkoľvek znalostí sieťových technológií. Toto bola prvá vec, ktorá nás na Creative Live! Cam zaujala.

IP kamera Creative je vo dvoch farebných vyhotoveniach, bielej a čiernej

Prvé nastavenie

Kameru stačí rozbaliť a zapojiť cez microUSB na napájací adaptér. Výhodou je, že bude fungovať aj s iným adaptérom, napríklad vašou nabíjačkou od telefónu. Používa rovnaký microUSB konektor ako dnešné zariadenia. Kamera sa po niekoľkých sekundách plne naštartuje a je pripravená na vyhľadanie. Softvérom Live! Cam, ktorý stiahnete z internetových stránok výrobcu ju pripojíte k domácej sieti a môžete na nej sledovať obraz. Kamera hlasom oznámi, že je pripravená na pripojenie k sieti. Softvérové riešenie vyžaduje registráciu a následne zadaním hesla na vašej aktuálnej Wi-Fi sieti spustí hľadanie kamier v dosahu. Tento proces fungoval na prvýkrát, čím si nás kamera hneď získala. Možno na pohľad triviálna situácia, no väčšinou ani pri dnes moderných produktoch hlásenia ako „rýchle nastavenie“ alebo „jednoduché použitie“ neveštia v skutočnosti nič dobré. Kamera má na spodnej časti stojanu QR kód, ktorý stačí naskenovať. To je ideálne v prípade viacerých kamier. Po naskenovaní si ich môžete pomenovať. Napríklad podľa miestnosti, kde budú umiestnené. Kamera má magnetický stojan s jemne pogumovaným povrchom. Bude stáť aj na drevenom stole, no ľahko ju prichytíte na kovovú konštrukciu zárubne alebo regálu. Súčasťou balenia je súprava na priskrutkovanie do steny alebo dreva.

Zadná strana kamery s reproduktorom a microUSB konektorom

Technické možnosti

Maximálne rozlíšenie je HD, teda 1280 × 720 px pri 25 snímkach za sekundu. Na tele kamery sú štyri infračervené LED diódy, ktoré umožňujú snímanie v úplnej tme. Na tele je slot na microSD kartu do 32 GB, mikrofón aj reproduktor. To znamená, že môžete obojsmerne komunikovať s kamerou a počuť, čo sa na danom mieste deje alebo hovoriť a reproduktor v kamere bude vysielať váš hlas. Formát videa je MP4 s kodekom H.264, fotografie sú vo formáte JPEG. Tie môžete vytvárať aj počas nakrúcania. Ak v zariadení nebude vložená pamäťová karta, video sa uloží na lokálne zariadenie. Vždy na to, z ktorého bolo nahrávanie spustené. Je tu však možnosť predplatiť si cloudovú službu, ktorá podstatne zvýši bezpečnosť záznamu. Pamäťová karta sa totiž dá z kamery vybrať a nahrávanie na mobil alebo počítač nemusí byť celkom ideálne. Najmä ak potrebujete aplikovať nahrávanie na základe detekcie pohybu alebo zvuku. V rámci toho sú tu štyri úrovne citlivosti pre oba spôsoby spustenia nahrávania. Zakaždým dostanete hlásenia vo forme notifikácie do mobilného telefónu. Reakcia na tieto udalosti sa dá podľa potreby vypnúť. Optika kamery podporuje širokouhlý formát zvýšený až na 110°. Má pevné zaostrovanie a priblíženie sa dá robiť softvérovo. Je teda lepšie nastaviť HD formát nahrávania, dostupné sú aj nižšie rozlíšenia.

Obraz

ledovanie obrazu dvoch kamier z mobilnej verzie aplikácie

HD obraz je na jednoduché monitorovanie postačujúci. Na takomto rozlíšení rozoznáte osoby aj tváre. Obraz je mierne deformovaný najmä po okraj. To je dôsledok širokouhlej optiky. V reáli to neprekáža. Nenakrúcate film, potrebujete čo najviac vidieť a tento účel kamera plní. Nevýhodou je neustále prepínanie sledovaného videa do nižšieho rozlíšenia. Nahrávky majú niekedy nižšie snímkovanie, ako je maximálne podporované. Preto obraz nie je úplne plynulý. Páčila sa nám práca s obrazom a jeho otáčanie a zrkadlenie. Máte vďaka tomu voľné ruky a kamera sa dá umiestniť „dole hlavou“ a obraz si potom skorigovať softvérovo. Takto sa bude aj nahrávať a nie je treba robiť žiadne úpravy vo videoeditore. Farebný obraz je mierne rastrovaný, je tu silnejšia kompresia. Veľmi spokojní sme boli s infračerveným obrazom, ktorý vyzerá ako obraz v odtieňoch sivej. Na sledovanie tmavých miestností sa nám toto osvedčilo. Softvérovo sa dajú sledovať štyri kamery naraz.

Zobrazenie jednej kamery a možnosti na spustenie nahrávania obrazu

Verdikt

Creative Live! Cam IP SmartHD je dobré riešenie najmä pre tých, ktorí chcú absolútne jednoducho použiteľnú IP kameru. Sledovať môžete obraz odkiaľkoľvek, kde je internet. Nastavenie aj celkovo používanie je nadmieru jednoduché. Obrazovo má rezervy, najmä v rýchlosti snímkovania. Páčil sa nám spôsob zapojenia, funkčná výbava na obojsmernú komunikáciu a kvalita obrazu s IR prisvetlením.

Hodnotenie

+ skutočne jednoduché zapojenie, infračervený režim, záznam na základe zvuku a pohybu, notifikácie priamo v mobile, možnosť predplatného v cloudovej službe.
– silná kompresia, kvalita farebného obrazu

Cena: 69,99 EUR
Zapožičal: Creative

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.