Vyrábať ju bude spoločnosť TSMC. 

Nový čipset bude spolu s pripravovanou sériou iPhone 12 pre Apple vstupnou bránou do sveta 5G. Najnovšie správy ďalej uvádzajú, že výroba sa má začať v poslednom júnovom alebo v prvom júlovom týždni. Udeje sa tak aj napriek tomu, že spoločnosť Apple pre tento rok nepotvrdila uvedenie telefónov s podporou 5G. Je vysoko pravdepodobné, že sa pri výrobe použije nový 5nm proces. 

apple a14 bionic

Zdroj: Deal N Tech

Čipset A14 Bionic obsahuje až 15 miliárd tranzistorov, čo je v porovnaní s 8,5 miliardami na staršom A13 pomerne zásadné vylepšenie. Podporu 5G by mal všetkým modelom iPhone 12 poskytnúť modem od Qualcommu Snapdragon X60 5G, vďaka čomu bude možné používať všetky siete sub-6GHz a mmWave 5G. Na potvrdenie si však budeme musieť počkať až do oficiálneho predstavenia.

apple a14 bionicZdroj: CNTechPost

ZDroj: CN Tech Post

Správy, že Apple bude používať 5nm čipy od TSMC, sa začali objavovať koncom minulého roka. Neskôr sme sa mohli aj čiastočne oboznámiť s výkonom týchto sád. Z dôvodu pandémie sa však plánovaná produkcia čipov oneskorila takmer o tri mesiace.

Situáciu mierne komplikujú aj obchodné spory medzi Čínou a USA. Vzniknuté dopady by mali byť zmiernené do septembra, čo by pomohlo napredovať aj spoločnosti Huawei. Aktuálne sú spoločnosti Samsung a TSMC jediné, ktoré dokážu vyrábať 5nm čipy.

Útroby fabriky TSMC

TSMC vzhľadom k tejto situácii oznámilo, že do roku 2023 zriadi v USA výrobnú linku. Zatiaľ čo spoločnosť prehodnocuje investičné riziká, Apple bude z celej situácie na trhu výrazne ťažiť. 

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Apple WWDC 2020: Pozrite sa, čo všetko ponúkne nový iOS 14

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.