Predstavenie nových iPhonov je čoraz bližšie a tým pádom sa objavujú stále nové špekulácie a (často riadené) úniky, vďaka ktorým si môžeme aspoň z časti predstaviť, čo všetko nové zariadenia používateľom ponúknu.

Tento rok má byť predstavených viacero modelov, no iba jeden bude hrdo niesť označenie, resp. prívlastok „Pro Max“, pričom bude nadopovaný tým najlepším, čo má kalifornský gigant aktuálne k dispozícii. Špekulácie sú tu už dlho, no poslednou dobou sa objavujú aj snímky obrazoviek z testovaných zariadení (aspoň tak sú prezentované), ktoré prezrádzajú viacero zaujímavých informácií a technických detailov. Prevažnú časť špekulácií a únikov prináša „dvorný leaker“ spoločnosti Apple, Jon Prosser, ktorý všetky novinky zdieľa prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

iPhone 12 Pro Max

Čo prezrádzajú posledné úniky? 

Nedávno nás potešila správa o tom, že nové iPhony budú vedieť natáčať spomalené 4K video s 240 fps. Okrem toho je dôležité, že novinky by mali vedieť natáčať aj 4K video so 120 fps v normálnom režime, čo posunie videá v postprodukcii o kus ďalej ako tomu bolo doposiaľ. Ďalším prvkom, už relatívne známym, je LiDAR, ktorý je aktuálne implementovaný v iPade Pro 2020 a dostať by ho mal aj nový iPhone. Táto laserová technológia má okrem rozšírenej reality vplyv aj na fotografie, presnejšie portrétny režim, ktorý by mal LiDAR používať na detekciu objektov, teda lepšie určovanie hĺbky ostrosti.

Očakáva sa aj displej s vysokou, resp. adaptívnou obnovovacou frekvenciou. Túto technológiu použil Apple už v iPade Pro z roku 2017 (adaptívna obnovovacia frekvencia 60 až 120 Hz), takže je relatívne dobre zvládnutá a mala by sa objaviť aj v nových zariadeniach. Predpoklad je taký, že ak bude k dispozícii displej s adaptívnou obnovovacou frekvenciou, tak ho dostanú iba „Pro“ zariadenia. V bežnej prevádzke to nie je nič svetoborné, no ak začnete hrať hry alebo hltať multimediálny obsah, tak rozdiel poznať. Dodajme, že tento rok by mali byť všetky modely osadené OLED panelmi.

Pokračovať môžeme starým známym sloganom – toto bude najvýkonnejší iPhone v histórii – pochopiteľne, veď bude najnovší. Okrem toho by mal byť aj výkonnejší ako väčšina top zariadení konkurencie s Androidom, čo je už tiež relatívne známa záležitosť. Dôležité je však to, že by malo ísť o procesor (Apple A14) vyrobený 5 Nm technológiou, čiže bude výkonnejší, no zároveň úspornejší ako predchodca A13. Výkon nového procesoru Apple A14 by sa mal zvýšiť o 15%, zatiaľ čo energetická náročnosť môže klesnúť až o 30%.

Na záver menej lichotivá správa – ako ste už viackrát čítali, tohtoročné Apple zariadenia by mali byť dodávané bez nabíjačky v základom balení. Má to byť „eko friendly“ riešenie a výrobca sa spolieha na to, že nabíjačku už každý doma má – aj niekoľko kusov. Ak náhodou nabíjačku nemáte, tak si ju budete musieť dokúpiť zvlášť (v ponuke by mal byť aj úplne nový 20W nabíjací adaptér). Sme zvedaví, aký to bude mať vplyv na konečnú cenu zariadení, teda za predpokladu, že to bude realitou.

iPhone 12 Pro Max

Bude zadná strana nových „Pro“ zariadení vyzerať takto?

Dizajn a iné vlastnosti ešte riešiť nebudeme, rôzne úniky ukazujú, že môže dôjsť k nejakej zaujímavej (retrospektívnej) zmene, ale napr. taký „notch“ (výrez) bude stále prítomný. Veľa sa zatiaľ nevie ani o kamerách, no na túto oblasť sa tešíme asi najviac – dúfame, že nás Apple niečím prekvapí. Ach áno, skoro sme zabudli, pevne dúfame aj v to, že Apple konečne zabudne na 64 GB verziu, lebo tá do roku 2020 nepatrí!

Ako ste na tom vy, tešíte sa na nové iPhony a čo od nich očakávate?

Prečítajte si aj:

Budú nové iPhony predstavené už 10. septembra? Apple na pár minút zverejnil test YouTube livestreamu

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE