Apple vyrobil telefón, ktorý neexperimentuje a ani neurazí.

iPhone 12 Pro je telefón, ktorý má potenciál zaujať svojim dizajnom. Rovné hrany, plochý displej a moderné spracovanie – ak by sa Apple pri navrhovaní iPhonu 5 zamýšľal, ako bude vyzerať jeho smartfón v roku 2020, odpoveďou by bol práve iPhone 12. Nie každému bude tento dizajn vyhovovať, osobne som si ho však obľúbil.

Je zrejmé a potešiteľné, že Apple si ide svojou cestou. Zatiaľ čo sa takmer všetci výrobcovia Android telefónov naháňajú za zaoblenými displejmi, ktoré sú prezentované ako nevyhnutný znak prémiového smartfónu, iPhone sa drží plochého displeja. A v prípade iPhonu 12 opustil aj od zaoblených hrán.

Uznávam, že zahnuté boky telefónu môžu spríjemniť jeho držanie v ruke a môžu navodiť pocit, že zariadenie je tenšie. Osobne som si však obľúbil pocit z držania „tehličky„, ktorý iPhone 12 Pro navodzuje. Výborný pocit je podporený aj prémiovým spracovaním konštrukcie, ktorá je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a skla.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

iPhone 5 v roku 2020

iPhone 12 Pro môže svojim dizajnom navodiť nostalgické spomienky, toto riešenie je však praktické aj z hľadiska odolnosti telefónu. Rovné hrany a plochý displej toho vydržia viac ako zaoblené smartfóny a Apple podporil odolnosť novým materiálom Ceramic Shield. Osobne som odolnosť telefónu netestoval, na YouTube však nájdete množstvo videí, ktoré potvrdzujú tvrdenia výrobcu. V praxi to znamená, že iPhone 12 Pro by mal toho vydržať viac ako jeho predchodcovia.

Dizajn telefónu a operačný systém iOS sú dve hlavné vlastnosti, ktorými sa iPhone 12 Pro odlišuje od zvyšku trhu. Vo svete Androidu síce takisto existujú prémiové telefóny s rovnými displejmi – Sony Xperia 1 II a 5 II, avšak dokonale rovné hrany majú iba nové iPhony. Dizajnu do dokonalosti chýba len tenší výrez v displeji. Ten je stále až nepohodlne široký.

iPhone 12 Pro má 6,1-palcový OLED displej s rozlíšením 1170 × 2532 pixelov. Veľkosť displeja považujem za optimálnu vzhľadom k šírke zariadenia a veľkosti zobrazovacej plochy. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz, čo sa môže niekomu máliť – najmä v porovnaní s Android telefónmi. Reálne však tento parameter nepovažujem za vlastnosť, ktorá by ma obmedzovala pri používaní zariadenia.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Kvalitný displej aj reprodukcia zvuku

Kvalita displeja je na špičkovej úrovni. Obrazovka je na pohľad pekná a jasná, dosahuje jas až 1200 cd/m2 a podporuje zobrazenie HDR10 obsahu. V tomto smere nečakajte prekvapenia, ale prvotriednu kvalitu. To isté platí aj o reprodukcii zvuku, ktorú zabezpečuje reproduktor na spodnej hrane a horný reproduktor vo výreze. Výsledkom je príjemná a hlasná stereo reprodukcia zvuku s bohatými basmi.

Bočné hrany obsahujú napájacie tlačidlo, dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti a tradičný prepínač medzi tichým a štandardným režimom. Škoda, že túto funkciu neponúkajú aj Android telefóny, obľúbil som si ju. Snímač odtlačkov stále chýba, Apple sa spolieha iba na odomykanie tvárou pomocou Face ID a to veru nie je v roku 2020 najpohodlnejšie riešenie. Hoci na internete nájdete niekoľko návodov, ako naučiť iPhone, aby vás rozpoznal aj v rúšku, výsledok nie je vždy 100% a často som musel telefón odomykať zadávaním hesla.

Teším sa, až Apple opäť zakomponuje do iPhonov snímač odtlačkov prstov a je mi jedno, či bude v displeji alebo v napájacom tlačidle, ako je tomu aj v prípade nového iPadu Pro. A rovnako sa budem tešiť, až z výbavy iPhonov vymizne Lightning port a nahradí ho USB-C port. V prípade iPhonu 12 Pro ste však odkázaní na nabíjanie pomocou Lightning konektora a pokiaľ chcete rýchle nabíjanie, musíte si dokúpiť adaptér s USB-C portom. Súčasťou balenia je iba kábel USB-C na Lightning.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dvojaké bezdrôtové nabíjanie

iPhone 12 Pro má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 a podporuje 20 W rýchle nabíjanie a 15 W MagSafe bezdrôtové nabíjanie, resp. 7,5 W Qi bezdrôtové nabíjanie. Batéria má kapacitu 2815 mAh a zabezpečuje výdrž na úrovni jedného dňa bežného používania. V prípade hrania graficky náročných hier treba počítať s výdržou na úrovni približne 4 hodín. Nemá zmysel polemizovať nad tým, že podobne rýchle káblové nabíjanie ponúkajú aj Android telefóny za 200 eur. Z používateľského hľadiska mi tento výkon postačuje.

Výkon telefónu je bezchybný a bez problémov si poradí so všetkými hrami aj náročným používaním. Procesor Apple A14 Bionic sa síce v niektorých momentoch pri hraní mierne zahreje, avšak teplota telefónu nie je na dotyk nepohodlná.

Apple vybavil telefón troma 12 Mpx zadnými fotoaparátmi, ktoré majú rovnakú konfiguráciu ako pred rokom. 12 Mpx hlavný snímač má lepšiu citlivosť na svetlo vďaka clone f/1.6. 12 Mpx ultraširokouhlý snímač s clonou f/2.4 sa konečne naučil využívať nočný režim – popravde nechápem, prečo táto funkcia v prípade iPhonov 11 chýbala v kombinácii s ultraširokouhlým fotoaparátom. A teleobjektív opäť ponúka iba 2× optické priblíženie.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Android telefóny kvalitou fotiek neprekoná

Apple počas predstavenia telefónu ukázal množstvo nádherných fotografií, ktoré zhotovil iPhone 12 Pro. Faktom je, že v bežných podmienkach fotí tento telefón takmer rovnako ako najlepšie fotomobily s Androidom. Kvalita hlavného fotoaparátu vo dne a v noci je zrovnateľná s konkurenčnými vlajkovými loďami a vďaka nastaviteľnému nočnému režimu sa zlepšila kvalita fotiek z ultraširokouhlého fotoaparátu v horšom svetle.

iPhone 12 Pro sa síce chváli novým LiDAR senzorom, ktorý pomáha pri fotení a zaostrovaní, jeho využitie je však limitované na špecifické scény – pri fotení portrétov v nočnom režime. LiDAR má takisto využitie v rozšírenej realite a do budúcnosti môže potenciálne zmeniť niektoré technológie. Dnes však nejde o funkciu, ktorá by bežnému človeku výrazne zmenila zážitok z používania iPhonu.

Kvalita fotiek je na výbornej úrovni, hoci, v niektorých prípadoch nedosahuje konkurenciu so systémom Android. V prípade videa však má iPhone mierne navrch a to z hľadiska celkovej kvality, ale aj vďaka drobnostiam, ako je plynulé zoomovanie a prepínanie sa medzi jednotlivými snímačmi. Takto perfektne to nemá spracovaný žiaden Android – to platilo už v prípade iPhonu 11 a tohtoročný model to samozrejme využíva.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Záznam videa aj v Dolby Vision

iPhone 12 Pro umožňuje záznam videa v rozlíšení až 4K pri 60 fps, pričom podporuje záznam aj v Dolby Vision pri 60 fps. Pokiaľ si Dolby Vision video pozriete na obrazovke, ktorá tento formát nepodporuje, prehrá sa vám video v tradičnej kvalite. V prípade Dolby Vision obrazovky však získate lepší dynamický rozsah a živšie podanie farieb.

Apple čoskoro vydá aktualizáciu s podporou formátu Apple ProRAW, ktorá umožní bohatšie možnosti z hľadiska editácie fotiek v RAW formáte. Z tejto funkcie však pravdepodobne budú profitovať iba technicky zdatnejší používatelia. Zvyšok bude aj naďalej fotiť štýlom „vytiahnem telefón, zaostrím a fotím„.

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Vľavo štandardný režim, vpravo nočný režim

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Fotené pomocou iPhone 12 Pro

Verdikt

iPhone 12 Pro je remeselne dokonalý telefón. Je to môj subjektívny názor, ktorý vychádza z preferencie dizajnu. „Tehličkové“ smartfóny sú mi sympatickejšie ako zaoblené vlajkové lode s Androidom a som rád, že sa Apple vydal týmto smerom. Okrem elegancie je prínos tohto dizajnu aj z hľadiska zvýšenej odolnosti konštrukcie.

iPhone 12 Pro je prémiový telefón, ktorý nemá výraznejšie nedostatky. Jasné, ak by sme moc chceli, môžeme kritizovať, že má iba 60 Hz displej alebo že ponúka iba 2× optický zoom. A v roku 2020 budeme frflať aj na to, že odomykanie cez Face ID nie je kompatibilné s nosením rúšok.

Na druhej strane však iPhone 12 Pro ponúka špičkový displej a reprodukciu zvuku, operačný systém iOS 14, ktorý dospel a vďaka množstvu služieb ponúka neporovnateľné možnosti. Kvalita a optimalizácia hier je lepšia v porovnaní s Androidom a to aj na úkor toho, že sa procesor A14 Bionic pri hraní zahreje a telefón sa vybije rýchlejšie ako predchádzajúci model.

iPhone 12 Pro má tiež výbornú kvalitu zadného fotoaparátu – nie je najlepšia na trhu, avšak určite patrí medzi TOP zariadenia v tomto smere. A záznam videa – ten je tradične výborný a čakám, kedy bude tak plynulo zoomovať aj telefón s Androidom.

iPhone 12 Pro má pomerne jasnú cieľovú skupinu a tí budú s výbavou tohto telefónu spokojní. Za seba však môžem povedať, že iPhone 12 Pro by ma po dlhých rokoch motivoval k návratu do sveta iOS z platformy Android – a to je najväčší kompliment, aký mohol nový iPhone v tejto recenzii získať.

iPhone 12 Pro

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Prémiové spracovanie
  • Unikátny dizajn
  • Výborný displej a reprodukcia zvuku
  • Špičková kvalita mobilného videa
  • Veľmi dobrá kvalita všetkých zadných fotoaparátov vo dne aj v noci
  • Vysoký výkon
  • Apple ekosystém

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Odomykanie cez Face ID nie je kompatibilné s nosením rúška
  • Široký výrez v displeji
  • Iba 60 Hz displej
  • Iba 2× optický zoom
  • USB-C adaptér nie je súčasťou balenia

Cena: 1 149 eur

Zapožičal: Slovak Telekom

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuiPhone 12 Pro
Operačný systémiOS 14.2
Procesor, RAM, ROMApple A14 Bionic, 6 GB RAM, 128 GB
Displej6,1″ OLED, 1170 × 2532 px, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, aBGNac6, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12, f/1.6 + 12, f/2.4 + 12, f/2.0 Mpx / 4K, 60 fps, Dolby Vision
Predný fotoaparát / video12 Mpx, f/2.2 / 4K, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2815 mAh, 20 W nabíjanie, 15 W MagSafe, 7,5 W Qi
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 71,5 × 7,4 / 189

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit