Toto tvrdenie vychádza z bodového hodnotenia portálu DXOMark, ktorý okrem Pro modelov zaradil do tabuľky aj základné, no stále perfektne vybavené iPhony.

iPhone 12 Pro získal uplynulý rok v rámci fotografickej sekcie 128 bodov (hlavná kamera) + 98 bodov (predná kamera), zatiaľ čo základná novinka si v každom smere polepšila. Hlavná kamera iPhonu 13 si vyslúžila 130 bodov a predná kamera 99 bodov (rovnako ako Pro verzie zo série 13). Tieto výsledky potvrdzujú, že oproti minuloročným modelom nastal reálny posun, aj keď nie extra zásadný. Vo video sekcii si iPhone 13 vybojoval 117 bodov, avšak v rámci zoom sekcie iba 55 bodov, čo je dané absenciou tretieho snímača, tzv. teleobjektívu.

iPhone 13
iPhone 13

Absencia teleobjektívu v základnej sérii nie je ničím novým ani prekvapujúcim, no treba podotknúť, že oproti minuloročným modelom (12/Mini) prináša séria 13 viaceré dôležité vylepšenia. Primárny snímač má rovnakú veľkosť ako minuloročný iPhone 12 Pro Max a rovnako tak ponúka aj automatické zaostrovanie Dual-Pixel (namiesto PDAF). Svetelnosť objektívu je na úrovni f/1.6 a nechýba ani špičková stabilizácia obrazu s posunom senzora. Horšie je na tom ultraširokouhlý snímač, ktorý neprináša oproti sérii 12 takmer žiadne vylepšenia, teda okrem lepšieho a výraznejšieho postprocesu jednotlivých snímok.

Ak dosiahol iPhone 13 takto dobré výsledky, tak je asi každému jasné, že úplne rovnako je na tom aj iPhone 13 mini, ktorý ponúka v extra kompaktom tele špičkový výkon i fotografickú výbavu. Rozdiel je iba vo veľkosti displeja a batérie.

iPhone 13Zdroj: Apple
iPhone 13

DXOMark dodáva, že dobré hodnotenie získal iPhone 13, okrem iného, aj vďaka dobrému vyváženiu bielej, sýtym farbám, príjemným tónom pokožky a rýchlym/presným automatickým zaostrovaním – aj v rámci prechodov vo videu. Naopak, kritika dopadla na výsledky zoomu, kde sa značne prejavuje absencia teleobjektívu. Rovnako tak sa hodnotiacim nepozdával zvýšený šum vo videu v zhoršených svetelných podmienkach + obmedzený dynamický rozsah v náročnejších scénach s vysokým kontrastom.

Na záver dodajme, že v rebríčku DXOMark obsadil iPhone 13 desiate miesto, iPhone 12 Pro Max je na jedenástom mieste. Hodnotenia tohto portálu sú často kritizované a rovnako tak je posudzovanie relatívne subjektívne, no aspoň základný prehľad o kvalite fotografií a videa to dáva.

Zdroj: DXOMark / 9to5mac

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE