Toto nebude dobrovoľné rozhodnutie Applu.

Hoci firma pozná tento konektor u iPadov a samozrejme pri svojich počítačoch, iPhony vytrvalo odolávajú. Otázka či je to premyslený biznis krok Applu alebo zachovanie kompatibility pre svojich používateľov, je nejednoznačná. Vyzerá to skôr na prienik v niektorých častiach tejto otázky. Podľa webu MyDrivers je ale táto situácia rozhodnutá.

Ide totiž o nariadenie EÚ, ktoré prikazuje použitie portu USB-C na tento typ zariadení a podobného príslušenstva (ako napríklad slúchadlá). To ale zasiahne pripravovaný iPhone, ktorý by na území EÚ nespĺňal technické požiadavky a jeho predaje by boli nelegálne. Doteraz totiž certifikované výrobky pre iPhone používajú šifrovanie, ktoré je implementované ešte vo Foxconne. Bez toho je rýchlosť nabíjania obmedzená. Je to ochrana Applu, ktorej sa dá rozumieť.

Apple však môže s Úniou vybabrať. USB-C je povinné pre tzv. rýchle nabíjanie s hodnotami od 5 V / 3 A a tu je potrebné dodržiavať štandard Power Delivery. Nejde len o zjednotenie konektorov ale o vyriešenie kompatibility. Poznáte prípady, keď použitie inej nabíjačky než tej od výrobcu, nepovolí na smartfóne plnú rýchlosť nabíjania.

Toto by sa malo zmeniť, no Apple stále môže využiť svoj systém Made for iPhone a tak by síce povolil minimálny výkon rýchleho nabíjania, prípadne by nijakým spôsobom do tohto procesu nezasahoval, no je tu medzera. Európska únia totiž nehovorí nič o rýchlosti prenosu dát či o prenose dát ako takom. To by znamenalo, že necertifikovaný kábel by nezobrazil obsah dát v iPhone a mohli by ste ho použiť iba na nabíjanie.

Bude Apple robiť prieťahy týmto smerom a ak áno, bude ekologické, aby si používatelia kupovali ešte ďalší kábel?

Zdroj: MyDrivers

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.