Určité vylepšenia v tomto zmysle budú aj v nadchádzajúcom iPhone 15.

Hoci ešte len budúci mesiac bude predstavený rad iPhone 15, už teraz sa objavujú fámy o jeho nástupcovi. Jedna z nich hovorí o pomerne výraznom vylepšení fotoaparátov v modeloch Pro.

Skúsený analytik s kontaktmi v dodávateľskom reťazci Apple Ming-Chi Kuo tvrdí, že iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budú vybavené takzvanou vrstvenou konštrukciou fotoaparátu, ktorá prekoná to, čo uvidíme v tohtoročných modeloch – najmä pokiaľ ide o snímanie pri slabom osvetlení. Bohužiaľ, o ďalších podrobnostiach sa nezmieňuje.

V každom prípade to ale znamená ďalšie hlbšie rozdiely medzi dvomi základnými telefónmi a dvojicou vyšších, označovaných ako Pro. K celkom zásadnému kroku sa Apple v tomto smere odhodlalo vlani pri rade iPhone 14, keď nový čipset A16 Bionic dostali len Pro modely a tie dva základné sa museli uspokojiť s vtedy minuloročným A15 Bionic (hoci údajne vylepšeným).

Ako upozorňuje 9to5Mac.com, Kuo spomína konkrétne senzory, ktoré vyrába Sony a umožňujú zachytiť približne dvakrát viac svetla, ako je to možné pri súčasnej generácii modelov so snímačom obrazu fotoaparátu (CIS). Práve citlivosť na svetlo je stále slabinou mobilných fotoaparátov, keď kvalita fotografií s horšími svetelnými podmienkami rýchlo klesá.

Uvedená stohovaná konštrukcia znamená, že dve kľúčové časti snímača – fotodiódy a pixelové tranzistory – sú oddelené. Z toho vyplýva, že fotodiódy zachytávajúce svetlo môžu byť výrazne väčšie pri zachovaní rovnakej veľkosti pixelov.

Je možné, že niečo na tento štýl bude už aj v iPhone 15 Pro, ale iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max túto konkrétnu funkciu ešte vylepšia. Zatiaľ si ale musíme počkať na predstavenie radu iPhone 15. Povráva sa, že sa tak stane už 13. septembra 2023.

Zdroj: Twitter.com, 9to5Mac.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.