V tomto prípade žiadna revolúcia, tá sa týka iba iPhone X. Nový iPhone 8 a 8 Plus ponúknu známy dizajn, ktorý je prepracovanejší, zadnú stranu zo skla, vynovený fotoaparát a vyšší výkon

Rozmery nových zariadení, ako aj veľkosti displejov zostali zachované. iPhone 8 ponúkne 4,7-placový displej (1334 × 750 px / 326 ppi) a iPhone 8 Plus 5,5-palcový displej (1920 × 1080 px / 401 ppi). Zostali aj hrubšie rámy okolo displeja. V oboch prípadoch je to Retina HD – True Tone IPS displej. Ide o dobre známy displej, ktorý vyniká výbornou čitateľnosťou a verným podaním farieb.

Novinkou je zadná časť zariadení zo skla, ktoré je podľa spoločnosti Apple zatiaľ najodolnejšie, aké kedy použili. To sa týka aj dotykového skla v prednej časti. Integrácia skla do zadnej časti nie je bezdôvodná, je použité kvôli bezdrôtovému nabíjaniu. Nič prevratné, konkurencia to má už dávno.

V prípade Apple je to však novinka, ktorú ocení množstvo používateľov. Bezdrôtové nabíjanie používa Qi štandard, čiže zariadenia nabijete s rôznymi nabíjačkami od viacerých výrobcov a, samozrejme, na rôznych verejných nabíjacích staniciach. Mimochodom, ukázaná bola aj bezdrôtová nabíjačka AirPower. Nie však predstavená, to možno Apple urobí v tichosti, nakoľko nejde o nič výnimočné.

Z predošlých generácií zostala zachovaná odolnosť voči vode a prachu, avšak bez akéhokoľvek štandardu. Apple udáva iba hodnotenie na úrovni IP67. To znamená, že iPhone je odolný voči vode, ale ak sa vodou poškodí, reklamáciu vám pravdepodobne neuznajú.

Nezabudlo sa ani na inováciu v oblasti výkonu výpočtového a grafického čipu. iPhone 8 a 8 Plus poháňa úplne nový čip Apple A11 Bionic so 64-bitovou architektúrou. Ten má 6 jadier, z čoho sú 2 vysoko výkonné (25% nárast výkonu oproti A10) a 4 zamerané na efektivitu (70% nárast výkonu oproti A10). Nový čip využíva umelú inteligenciu, čím zvláda spracovať milióny procesov za extrémne krátky čas. Nezabúdame ani na pohybový koprocesor s označením M11.

Nová čipová zostava má vylepšené spracovanie obrazu a rýchlejšie a efektívnejšie spracúva všetky procesy – nárast oproti predchodcom je až o 70%.  V ponuke budú iba dve pamäťové verzie – 64 a 256 GB. Operačný systém oboch noviniek je iOS 11. Ten bude pre všetky zariadenia oficiálne dostupný od 19. septembra. Ak vás zaujíma, čo všetko iOS 11 prináša, tak naše poznatky z dlhodobejšieho používania nájdete v septembrovom vydaní magazínu TOUCHIT.

Fotoaparát v oboch zariadeniach disponuje novými senzormi. Rozlíšenie a clonové číslo zostalo zachované. iPhone 8 – 12 Mpx senzor, clona f/1.8, optická stabilizácia obrazu, 5× digitálny zoom. iPhone 8 Plus – 2 × 12 Mpx senzor, širokouhlý s clonou f/1,8 a teleobjektív s clonou f/2,8. Samozrejmosťou zostáva 2× optický zoom, portrétny režim a novinkou je portrétne podsvietenie – možnosť zmeny osvetlenia scény v reálnom čase. Optická stabilizácia je integrovaná iba v širokouhlom objektíve.

Oba modely majú šesťčlenné objektívy, štvordiódový tru-tone blesk, zafírové krycie sklo objektívu a hybridný infračervený filter. Novinkou je aj nahrávanie 4K videa so 60 fps, a tiež full HD videa s 240 fps. Predná kamera má rozlíšenie 7 Mpx, clonu f/2,2, softvérovú stabilizáciu, podporu HDR a Live Photos so širokým farebným rozsahom. Samozrejmosťou je nahrávanie Full HD videí.

iPhone 8/8 Plus podporuje Dolby Vision, HDR 10 a optimalizovaný je aj pre rozšírenú realitu, ktorou sa Apple výrazne zaoberá. Zaujímavosťou je aj podpora VoLTE. Dodajme, že inovácie sa dočkali aj stereo reproduktory, ktoré sú o 25% hlasnejšie a majú výraznejšie basy. Jemnou zmenou prešli aj farebné prevedenia v troch možnostiach – zlatá, strieborná a vesmírne šedá.

Ceny a dostupnosť

Novinky budú dostupné od 22. septembra, pričom predobjednávky začínajú 15. septembra:

iPhone 8 – od 799 eur

iPhone 8 Plus – od 909 eur

Prečítajte si aj:

VIDEO iPhone X oficiálne: Bezrámikový displej, bezdrôtové nabíjanie, bez tlačidla Domov a bezkonkurenčne drahý

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE