Ľahký, kompaktný a výkonný, avšak zároveň aj zastaraný.

iPhone SE (2022) je telefón, ktorý bude atraktívny pre určitý segment používateľov. Ocenia ho najmä tí, ktorí vyžadujú čo najkompaktnejší iPhone s dôrazom na čo najvyšší výkon a najlepšiu cenu. Avšak, ako to už v prípade produktového radu iPhone SE býva, treba akceptovať určité kompromisy. A ich prijatie je v roku 2022 o niečo náročnejšie ako v roku 2020, kedy prišiel na trh iPhone SE druhej generácie.

iPhone SE (2022) tretej generácie má totožný dizajn a konštrukciu ako jeho predchodca. Znamená to, že dostanete telefón s dizajnom iPhonu 8 z roku 2017. Takmer 5-ročný dizajn je síce z určitého hľadiska nadčasový a aj v roku 2022 je bezkonkurenčný z hľadiska kompaktnosti, hrúbky a hmotnosti, avšak veľké rámiky okolo displeja sú už okukané.

Starý dizajn, starý displej

Svoj vek ukazuje aj 4,7-palcový IPS displej. Na bežné používanie stále bohato postačuje, avšak v porovnaní s priamou konkurenciou je cítiť, že podanie farieb je trochu mdlé. Maximálny jas je na bežné používanie dobrý a absenciu HDR asi telefónu odpustíte, avšak nemôžem sa zbaviť myšlienky, že by som chcel vyskúšať iPhone SE (2022) s OLED displejom. Možno by však ani najmodernejší displej nezmenil môj názor kvôli jeho pomerne malým rozmerom.

Faktom je, že iPhone SE (2022) som počas jeho testovania používal trochu iným spôsobom ako ostatné dnešné telefóny. Vybavil som, čo bolo nevyhnutné, avšak, ak som mal chvíľu voľného času a chcel som surfovať internetom, overovať informácie alebo pozrieť si videá, vždy som siahol po inom zariadení s väčším displejom. Takéto správanie som na sebe v prípade používania bežných telefónov so 6,5-palcovým displejom nevypozoroval.

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE (2022)

Prechod na iPhone SE (2022) bude bezproblémový, ak naň prejdete z rovnako kompaktného telefónu

Predpokladám, že iPhone SE (2022) si kúpi používateľ, ktorý si uvedomuje prípadné obmedzenie malého displeja a počíta s tým. Možno si tento telefón zvolí človek, ktorý mal doteraz iPhone 6, 7 alebo 8 a kvôli odžitej batérii už potrebuje nový iPhone. V jeho prípade sa používateľský zážitok alebo návyky používania nezmenia a pravdepodobne nebude mať výhrady. Presun zo 6- a viacpalcového telefónu na iPhone SE (2022) však vyžaduje niekoľko dní zvykania si.

Hodnotiť iPhone SE (2022) je z určitého hľadiska náročná úloha. Ak sa totiž pozriem na tento telefón čisto z hľadiska technológií, potom musím jeho viaceré parametre označiť za zastarané. Rovnako drahá (a aj lacnejšia) konkurencia zo sveta Androidu ponúka v tejto cenovej kategórii modernejšie a lepšie takmer všetky parametre s výnimkou výkonu a možnože aj hlavného fotoaparátu.

A do úvahy treba samozrejme brať aj operačný systém iOS, ktorý je špecifický svojim spracovaním a dlhoročnou softvérovou podporou, a ktorý je sám o sebe dôvodom, prečo niektorí ľudia chcú iba iPhone a kvôli obmedzenému rozpočtu a/alebo preferencii odomykania telefónu cez Touch ID si zvolia iPhone SE (2022).

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE (2022)

Papierovo výkonnejší ako Galaxy S22

iPhone SE (2022) má rozmery 138,4 × 67,3 × 7,3 mm a hmotnosť iba 144 gramov. Telefón poháňa procesor Apple A15 Bionic, ktorý nájdete aj vo výbave iPhonov 13. Potešilo ma, že Apple v prípade iPhonu SE (2022) nepriškrtil procesor a ten využíva potenciál výkonu naplno. Reakcie telefónu sú vďaka tomu špičkové a pokiaľ beriem do úvahy iba papierový výkon, iPhone SE (2022) je výkonnejší ako Samsung Galaxy S22.

Bohužiaľ, zastaraný displej s obnovovacou frekvenciou 60 Hz nevie vykresliť tak plynulé animácie ako dnešné smartfóny s 90 a 120 Hz obrazovkami, a aj preto by sa niekomu mohlo zdať, že iPhone SE (2022) v niektorých momentoch „seká„. Nejde však o nedostatok výkonu, ale o zastaranosť obrazovky.

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE (2022)

Viac RAM a podpora 5G

3. generácia iPhonu SE má vo výbave aj 4 GB RAM. Ide o medzigeneračné zlepšenie, iPhone SE z roku 2020 mal 3 GB RAM. Úložisko je k dispozícii vo veľkostiach 64, 128 a 256 GB. Telefón poteší odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP67, avšak zamrzí absencia U1 čipu, ktorý umožňuje komunikáciu s ďalšími zariadeniami cez ultra-wide band rozhranie.

iPhone SE (2022) podporuje pripojenie do 5G sietí, avšak nedokáže využiť tzv. 5G milimetrové vlny. Nevadí to, na Slovensku milimetrové vlny nevyužíva zatiaľ žiaden operátor. Funkcionalitu 5G siete sme v prípade iPhonu SE (2022) overili u operátora Telekom. K dispozícii je podpora pre eSIM.

Biometrické odomykanie je možné cez Touch ID, čo je riešenie, ktorému dajú niektorí používatelia prednosť pred Face ID a to aj v roku 2022.

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE (2022) (vpravo) a iPhone 13 Pro Max (vľavo)

Celodňová výdrž a 20 W nabíjanie

iPhone SE (2022) má 2018 mAh batériu, čo predstavuje takmer 11 % nárast v porovnaní s druhou generáciou. V kombinácii s lepšou energetickou efektivitou procesora Apple A15 Bionic je nárast výdrže batérie na jedno nabitie približne 20 až 25 % v závislosti od spôsobu používania telefónu. Osobne som smartfón nabíjal raz za 24 hodín, avšak aj kvôli inému spôsobu jeho používania sa pohyboval čas zapnutého displeja (a aktívneho používania) na úrovni 1,5 až 2 hodín denne. V prípade väčších telefónov je to cca 3 hodiny denne.

Bez ohľadu na to, iPhone SE (2022) by vám mal vydržať pracovný deň od rána do večera bez väčších problémov. Výnimkou je používanie na výkon, resp. na batériu náročných aplikácií, ako je GPS navigácia, hranie hier, či fotenie alebo záznam videa počas dlhšej doby. Nový iPhone SE podporuje 20 W rýchle nabíjanie a v takomto prípade sa telefón nabije z 20 % na cca 93 % v priebehu hodiny.

So zahrievaním telefónu som počas testovania nemal problémy. Faktom však je, že dlhodobo som sa na ňom nehral, pretože mi veľkosť displeja neponúkala dobrý používateľský zážitok pri hraní. Stereo reprodukciu zvuku však chválim – iPhone SE (2022) znie výborne aj dnes a veľmi dobrá je takisto maximálna hlasitosť reproduktorov.

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE (2022) (vľavo) a iPhone 13 Pro Max (vpravo)

Fotoaparát sa naučil nové triky

iPhone SE (2022) má vo výbave 12 Mpx zadný fotoaparát (f/1.8) a 7 Mpx predný fotoaparát (f/2.2). Trošku starší hardvér fotoaparátov dopĺňajú nové softvérové triky, ktoré iPhone SE 3. generácie využíva vďaka procesoru Apple A15. Na výsledku je to poznať a iPhone SE si poradí výrazne lepšie s niektorými náročnými scénami, ako je napríklad fotenie selfie s oknom za vami, v porovnaní s predchodcom.

Telefón podporuje technológie Deep Fusion, Smart HDR 4 pre fotky či Fotografické štýly (môžete si nastaviť kontrast a sýtosť farieb a toto nastavenie si uložiť ako šablónu), avšak zamrzí absencia nočného režimu. Pri fotení nočných fotiek je to poznať a na výslednej fotografii si môžete v závislosti od scény všimnúť viac šumu a menej detailov v porovnaní napríklad s iPhonom 12.

Bez ohľadu na to, iPhone SE (2022) fotí pekne a pokiaľ nemáte k dispozícii fotografie v plnom rozlíšení, tak je výsledok v mnohých prípadoch do veľkej miery zrovnateľný aj s iPhonom 13 Pro. V niektorých prípadoch si všimnete menej verné podanie farieb alebo menej detailov, avšak inak fotí iPhone SE (2022) veľmi pekne. Neponúka však takú variabilitu ako drahšie iPhony, ktoré majú v závislosti od modelu vo výbave aj ultraširokouhlý fotoaparát, teleobjektív, či makro režim.

iPhone SE (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone SE (2022) (vľavo) a iPhone 13 Pro Max (vpravo)

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Galéria fotiek a porovnanie s iPhonom 13 Pro Max, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit