Medzigeneračné zmeny určite potešia.

Modely série iPhone SE vždy tvorili najlacnejšiu ponuku smartfónov spoločnosti Apple. Zatiaľ najnovším dostupným iPhonom SE na trhu je model z roku 2022, avšak už budúci rok by sa mal k nemu pridať celkom nový iPhone SE 4. Nielenže bude poriadne výkonný, zmení sa aj jeho výbava, ktorá už nebude výrazne odlišná od aktuálnej hlavnej ponuky iPhonov. Nový iPhone SE 4 by mal dostať nový dizajn v štýle iPhone 15 vrátane 6,1-palcového OLED displeja, čo tejto sérii lacných telefónov konečne pridá na atraktivite. Súčasťou výbavy tohto telefónu by mal byť aj 48 Mpx fotoaparát. 

Už v čase, keď sa iPhone SE (2022) dostal na trh, išlo zo strany spoločnosti Apple o veľmi odvážny krok, ktorý si môže dovoliť iba ona. Cena tohto modelu v čase jeho uvedenia začínala na sume 519 eur, v USA bola táto cena o niečo nižšia – 429 dolárov. Pri pohľade na očakávané vylepšenia modelu SE 4 však nie je prekvapením, že jeho cena vzrastie o približne 10 %. 

Leaker Revegnus informuje (príspevok bol medzičasom zmazaný), že cena by nemala prekročiť magickú hranicu 499 dolárov. Ak by sme však zobrali do úvahy očakávané zvýšenie predajnej ceny o spomínaných 10 %, tak nový iPhone SE 4 by sa mohol v USA predávať za približne 470 dolárov. V Európe by cena nového iPhone SE 4 bola pochopiteľne vyššia. V základnej konfigurácii by sa tak mohol predávať za približne 570 eur

iPhone SE 4 si vraj osvojí dizajn série iPhone 15Zdroj: JIA
iPhone SE 4 si vraj osvojí dizajn série iPhone 15

Musíme však zdôrazniť, že ide iba o prvú informáciu, ktorá sa venuje medzigeneračnému zvýšeniu ceny pripravovaného modelu iPhone SE 4. Hoci zvýšenie je založené na logickom základe, tak na jeho potvrdenie si budeme musieť počkať do roku 2025, kedy by mal byť iPhone SE 4 predstavený.

Rovnako stále nie je jasné, či dizajn iPhone SE 4 bude skutočne inšpirovaný dizajnom modelu iPhone 15, alebo staršieho modelu iPhone 14. Je však už teraz jasné, že zastaralé Touch ID v sérii iPhone SE už budúci rok nahradí Face ID, ktoré bude mať spolu s OLED displejom vplyv na zvýšenie ceny. Už tieto dva prvky radi uvidíme vo výbave nového prírastku série iPhone SE.

Ak k očakávaným parametrom pripočítame aj nový systém iOS 18 s AI funkciami, ktorý bude v čase uvedenia pre tento model dostupný, tak iPhone SE 4 bude veľmi zaujímavým zariadením za dostupnú cenu.

Zdroj: GSMArena, Revegnus

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.