Blahoželáme.

Steve Jobs predstavil prvý iPod 23. októbra 2001. Vtedy možno ešte netušil, akú revolúciu spôsobí na trhu. iPod zmenil v mnohých krajinách spôsob, akým používatelia počúvajú hudbu a Apple povýšil z výrobcu počítačov na jednu z najväčších technologických spoločností na svete. iPod si dominanciu na trhu užil, avšak o pár rokov neskôr ho začal vytláčať ďalší Apple produkt – iPhone. Vo svete smartfónov je iPod zariadením, ktoré používajú iba tí najvernejší, ale v histórii spotrebiteľskej elektroniky mu bude vždy patriť čestné miesto.

Prvý iPod spôsobil rozruch. Niet sa čomu čudovať. Z pohľadu Applu išlo o riskantný experiment. Hudobný prehrávač s cenovkou 399 dolárov, 5 GB úložiskom a kompatibilitou s počítačmi Mac nebol zariadením, ktoré by na prvý pohľad kričalo: „ja som nový revolučný produkt, ktorý zabije MP3 prehrávače„. Zodpovedali tomu aj predaje, ktoré neboli počas prvých rokov príliš dobré.

Prvý iPod z roku 2001. Zdroj: AP Photo/Julie Jacobson

Prvý iPod z roku 2001. Zdroj: AP Photo/Julie Jacobson

Zlomovým rokom v histórii iPodu bol nepochybne rok 2003. A nie kvôli tomu, že Apple vydal iPod s podporou systému Windows. Výrobca v danom roku takisto spustil iTunes vo verzii pre Windows a najmä hudobný obchod iTunes Music Store. Práve digitálny obchod bol chýbajúcim dielikom skladačky. Používatelia si mohli jednoducho kúpiť hudbu, akú len chceli a v priebehu pár minút si ju nahrať do svojho iPodu a počúvať.

Bolo to oveľa jednoduchšie ako grabovať CD-čka alebo sťahovať MP3-ky z rôznych, často nelegálnych, P2P zdrojov. Je jasné, že na Slovensku bola v roku 2003 iná kultúra a pravdepodobne málokto by si kúpil iPod, aby si doň mohol legálne kupovať hudbu, keď mohol mať doma o poznanie lacnejší bežný MP3 prehrávač a internet s „hudbou zadarmo„.

iPod v roku 2003 priniesol podporu pre Windows. Apple v tom istom roku spustil obchod iTunes Music Store a spôsobil revolúciu. Autor: Justin Sullivan via Getty Images

iPod v roku 2003 priniesol podporu pre Windows. Apple v tom istom roku spustil obchod iTunes Music Store a spôsobil revolúciu. Autor: Justin Sullivan via Getty Images

iPod si počas nasledujúcich rokov užíval svoje zlaté obdobie. Predaje doslova explodovali a Apple postupne predstavoval rôzne varianty – iPod mini, shuffle, nano, vybrať si mohol každý. Napodobniť úspech sa snažila aj konkurencia, ale Microsoft Zune je jedným z príkladov neúspechu.

V roku 2007 však Steve Jobs predstavil iPhone, ktorý v sebe obsahoval funkcie, kvôli ktorým si ľudia kedysi kupovali iPod. Vďaka iPhonu vznikol aj iPod touch (defacto iPhone bez funkcie telefonovania), avšak iPod mal svoje dni spočítané. Apple ešte uviedol na trh iPod classic a v roku 2008 stihol predať 55 miliónov iPodov. Postupne však prestal publikovať predajné výsledky iPodov vo svojich finančných správach a v roku 2014 ukončil predaj „klasického“ iPodu.

iPod classic (vľavo) a iPod touch (vpravo)

iPod včera oslávil 15 rokov. Viaceré modely tohto zariadenia kúpite v obchodoch ešte dnes, avšak je zrejmé, že už nejde o tak masový biznis, ako kedysi. iPod je na dôchodku a jeho duchovný odkaz sa medzičasom presunul do iPhonov. Tak či onak, všetko najlepšie iPod!

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone 7: Stále najlepší

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit