No, tak toto bol extra náročný mesiac. Asi najzaujímavejšia udalosť počas neho bola pre mňa návšteva Islandu, počas ktorej sme si overili, ako je možné nahradiť zrkadlovku a poloprofesionálnu kameru smartfónom. Konkrétne išlo o telefón Samsung Galaxy Note8.

Island je krásna, ale poriadne tvrdá krajina. Minimálne v septembri je to tak, že je tu vyslovene chladno. Vyskúšate si tak, čo znamená poriadne silný vietor, skutočná zima a hlavne dážď prakticky každých 20 minút. Je to zároveň stretnutie s tým, ako asi naša zem vyzerala pred niekoľkými tisíckami rokov – niečo ako mesačná krajina, nehostinná, drsná, ale pritom nekonečne krásna. Ale zároveň aj nekresťansky drahá, hlavne ak by ste si naozaj chceli kúpiť niečo „na zohriatie“. To je tak trochu na stavebnú pôžičku.

Ak chcete mať z Islandu skutočný zážitok, musíte mať naozaj poriadnu výbavu. Prísť len tak v teniskách, kraťasoch a rifliach, to sa tu nenosí. Predovšetkým to chce poriadne oblečeného človeka, čo vydrží stáť v daždi dve hodiny a bude sa usmievať. A určite si objednajte hneď na letisku terénne auto s pohonom 4 × 4, ktoré sa nezľakne vody. Najlepšie časti Islandu totiž nie sú v okolí oficiálnych asfaltových ciest, ale na nespevnených cestách, cez ktoré pretekajú skutočné potoky. Žiadne mosty tu nehľadajte. Tie nie sú – idete autom priamo cez vodu. A ak to vaše vozidlo v strede potoka nezvládne, spoliehate sa na niekoho, kto vám pomôže a vytiahne vás z problému. Je vhodné pozrieť si, kde sa na vašom aute nachádza hák na upevnenie lana ešte na suchu – to je totiž oveľa jednoduchšie ako ho potom hľadať pod vodou.

Mierne netradičná je situácia aj s hotelmi. V prípade izby, ktorej cena za noc vysoko prevyšuje 100 Eur sa vám celkom pokojne stane, že budete mať záchod ale aj kúpeľňu spoločnú s ostatnými izbami a to na chodbe. A príliš nepočítajte ani s nejakým obrovským priestorom – izby sú myslené skôr na prespanie a ráno sa pokračuje v túre ďalej. My sme pri našej návšteve nikdy nespali na tom istom mieste. A to je správne riešenie, hviezdicovité výlety tu nemajú príliš opodstatnenie. Island má síce len 300 000 obyvateľov, ale je veľký – plochou dva krát väčší ako Slovensko. Ak ho chcete aspoň trochu prejsť, musíte ísť vytrvalo stále ďalej.

O takéto zábery na Islande nie je núdza. Foto: Michal Chabada

Tiež zabudnite na to, že si podľa potreby zastavíte pri najbližšej pumpe alebo supermarkete a tam sa najete a napijete. Takéto oázy síce na Islande existujú, ale je ich ako šafranu. Ak budete chcieť jesť, tak to bude v prírode a to znamená varič, ktorý zohreje vodu a tou si zalejete sušenú stravu. O vodu pritom na Islande nie je núdza, tej je všade dosť, ale treba ju prevariť. A takto pripravená strava je celkom dobrá, hlavne teda ak obedujete o pol šiestej večer a ste už dostatočne hladní.

Prekvapilo ma, že na Islande nie sú žiadne smeti, keďže počet turistov je tu značný a to počas celého roka. Ale asi to majú dobre zariadené, hoci smetiaky tu nevidíte. Osobne by som si tu určite nedovolil zahodiť papier na zem. To sa tu jednoducho nenosí a údajne sú za to aj tresty vyhostenia z krajiny.

Fotili a nakrúcali sme naozaj z chuti. Konštatujem, že pri dennom svetle sú už súčasné smartfóny na tom s kvalitou obrazu veľmi dobre. Svoju zrkadlovku by som tu aj tak nevybral z ruksaku. V tom islandskom daždi by bolo asi po nej a to som riskovať nechcel. Aj kameru som už raz dával do opravy kvôli tomu, že zmokla. S Note8 sme podľa mňa pripravili veľmi pekné video, ktoré malo aj dobré čísla sledovanosti.

Na tejto „misii“ sme sa zúčastnili viacerí IT novinári. Je to tak trochu zvláštna situácia, keď ste s ľuďmi, ktorí sú vašou priamou konkurenciou a to prakticky 24 hodín denne. Vtedy sa ukáže, kto to ako myslí a väčšinou prídeme na to, že v zásade sme aj tak ľudia, ktorí sa vedia dohodnúť. Je jasné, že všetci z IT novinárskej brandže „lovíme v tom istom rybníku“, keď teda hovoríme o tom, aké zdroje od dodávateľov IT zariadení dostaneme. A možnosti firiem sú už dnes pri inzercii veľmi obmedzené. Závisí tak len na nich, ako si svoje zdroje rozdelia. A hlavný problém je v tom, že IT médií je už na Slovensku dnes viac, ako je zdrojov. No a nikto z nás nechce odísť s Čiernym Petrom v ruke a pritom stať sa to môže úplne hocikomu. Aj tým, čo si myslia, že nie 😊

Táto situácia nás priviedla k celkom náročnému konkurenčnému boju, kde si nikto nič nedaruje. Dobre na tom je to, že konkurencia nás neustále ženie dopredu. Každý chce byť s informáciou prvý, mať tú najlepšiu fotku či video a tešiť sa z pekných čísiel sledovanosti.

V situácii, akou bol Island, sme však zrazu kamaráti a to skoro všetci. Dokážeme si pomôcť a to aj na vlastný úkor – aspoň ja som to tak videl napr. pri realizácii fotografií. Nechali sme tak naše žabomyšie vojny na chvíľočku na Slovensku, zmizlo presné porovnávanie nepresných čísiel a tvorili sme jeden celkom dobrý tím. Island bol typickou ukážkou toho, že to naozaj ide, keď sa chce, resp. tomu nebráni. Bolo to tak aj na iných stretnutiach, kde napr. dominoval šport, ale na Islande to bolo zatiaľ najintenzívnejšie. Samozrejme, po príchode domov sa táto idylka vždy rozplynula, ale to tak asi musí byť.

Dobre, tak sme doma a robíme všetko preto, aby sa vám do ruky dostal čo najlepší magazín, plný užitočných informácií a fotografií. Veríme, že sa vám toto vydanie bude páčiť a tešíme sa s vami na budúce vydanie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.