Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa expertov sa k ideálnemu stavu v IT bezpečnosti môžeme priblížiť, nikdy ho však nedosiahneme na sto percent. „Cieľom regulácie v informačnej a kybernetickej bezpečnosť je navrhnúť jednotné metódy ochrany informácií, zlepšiť procesy riadenia hrozieb a rizík a vynútiť aktivity, ktoré by subjekty na trhu mali vykonávať,“ uviedol Ivan Makatura z Asociácie kybernetickej bezpečnosti.

Navyše, prevencia už pri kybernetických hrozbách nestačí – potrebná je najmä schopnosť rýchlo odhaliť a zasiahnuť voči konkrétnemu problému, upozornila spoločnosť Atos v rámci svojej prezentácie na medzinárodnom kongrese ITAPA 2019.

Nové pravidlá z EÚ

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu zdôrazňuje význam toho, že Slovensko aktívne pôsobí v medzinárodných inštitúciách. „Pozícia Slovenskej republiky je taká, že sa nechceme dať vtiahnuť do obchodných či digitálnych vojen. Z hľadiska prístupu k 5G a celkovému prístupu k americkým či čínskym firmám budeme držať jednotnú pozíciu, akú bude držať Európska únia,“ uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Už dnes dochádza k čoraz užšej spolupráci na úrovni členských štátov EÚ. Takzvaným „aktom o kybernetickej bezpečnosti“ sa po prvýkrát zaviedli pravidlá EÚ týkajúce sa certifikácie kybernetickej bezpečnosti produktov, procesov a služieb.

„Z hľadiska samotného mechanizmu ide o racionálne riešenie. Je po ňom veľký dopyt tak v priemysle, ako aj vo verejnej správe,“ okomentoval Radim Polčák z Masarykovej univerzity. Okrem toho tento „akt“ stanovuje nový trvalý mandát Agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA). Došlo súčasne k navýšeniu objemu vyčlenených finančných prostriedkov pre plnenie jej cieľov.