Najväčšie testovanie digitálnych zručností sa tento rok rozšírilo za hranice Slovenska. Test je dostupný už v angličtine a otestovať sa budú môcť žiaci a študenti v Česku, Maďarsku, Poľsku a samozrejme na Slovensku.

Mário Lelovský, ITAS pri prezentácii IT Fitness Test 2022

V pandemickom roku 2021 dosiahol IT Fitness test rekord, zapojilo sa doň viac ako 50-tisíc ľudí. 11. ročník IT Fitness Testu vďaka podpore Vyšehradského fondu sa teraz rozširuje do krajín V4. Okrem slovenčiny bude test po prvýkrát v histórii dostupný aj v češtine, maďarčinepoľštine, bonusom bude anglická verzia. Test je pre každého dostupný bezplatne na novom webe itfitness.eu. Jedným z mediálnych partnerov je aj magazín TOUCHIT.

Ján Hargaš pri prezentácii vplyvu MIRRI na IT Finess Test

Ján Hargaš, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Národný koordinátor pre digitálne vzdelávanie a zručnosti na tlačovej konferencii povedal: „Pozorne sledujeme vývoj IT Fitness testu už niekoľko rokov a možno ešte aj dnes málokto z verejnosti vie, že spolu s jeho tvorcami v súčasnosti pracujeme na jeho nadstavbe – pilotnom projekte na zvyšovanie digitálnych zručností seniorov, ako aj zamestnancov verejnej správy“.

Test je teraz orientovaný tak, že informácie si musíte hľadať pomocou internetu. Je tu napr. otázka, aký most je na obrázku a máte na výber z viacero možností. Je na vás akú metódu zvolíte, ale pomocou internetu sa dopracujete k správnej odpovedi. Rovnako je teraz možné celý test vykonať aj mobilného telefónu.

Takto vyzerá prostredie IT Finess Test 2022

Spolu so slovenskými odborníkmi, učiteľmi, akademickými pracovníkmi a IT expertmi sa na príprave, organizácii, lokalizácii a nasadení IT Fitness Testu 2022 V4 podieľali členovia Cyfrowa Polska, maďarskej IT asociácie Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, českého Internetového institutu, n.o. a IT Asociácie Slovenska.

Ďalšou novinkou je vytvorenie špeciálneho testovacieho rozhrania pre štátne a verejné organizácie,  súkromné firmy alebo vzdelávacie inštitúcie. Test môžu využiť na interné vzdelávanie zamestnancov a výsledky za jednotlivé organizácie sa nebudú zverejňovať. Každá zapojená organizácia bude mať prístup k cenným dátam, vďaka ktorým vyhodnotí úroveň digitálnych zručností svojich zamestnancov.

Podujatie podporil aj minister školstva SR

Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich kategórií: Internet, Bezpečnosť a počítačové systémy, Kolaboratívne nástroje a sociálne siete, Kancelárske nástroje a Komplexné úlohy. Žiačky a žiakov na základných školách čaká test s 20 otázkami, pre respondentov starších ako 15 rokov je určená dlhšia verzia s 25 otázkami.

Hlavným partnerom testu je spoločnosť Microsoft Česká republika a Slovensko. Vznik a samotnú realizáciu testu na školách podporujú členovia Digitálnej koalície – Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SRMinisterstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Aj tento rok budú všetci úspešní respondenti automaticky zaradení do žrebovania o atraktívne vecné ceny. Medzi je aj herná konzola Sony Playstation.

Zdroje: vlastné, ITAS

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.