Nielen o výdobytkoch digitálneho sveta a jeho služieb v prospech spoločnosti a jej občanov bude tohtoročná jesenná ITAPA (14.-15.11 v Bratislave).

Hovoriť sa bude aj o dátovej revolúcii v medicíne, digitálnych, ekonomických a hodnotových víziách dvoch podpredsedov vlády – súčasného aj bývalého. Nazrie sa do virtuálnej reality a 3D priestorov, dotkne sa tiež problémov a návodov na ich riešenie. Neopomenie sa ani to, ako funguje správa daní a poplatkov v Holandsku, súdny manažment v Česku, mapové služby v Nórsku, či inovatívny vedecko-technologický park Sophia Antipolis vo Francúzsku. A samozrejme nebude chýbať ani dávka inšpirácie zo strany slovenských nápadov a zahraničných spíkrov z 10 krajín sveta.

„Make IT Easy“

Čím sú technológie sofistikovanejšie, tým jednoduchšie a intuitívnejšie by malo byť ich používanie, aby mohli preniknúť a byť užitočné v každej oblasti života. Slogan Make IT Easy („sprístupnime IT pre užívateľov“, či „v jednoduchosti (IT) je krása“) bude sprevádzať 15. ročník medzinárodného kongresu ITAPA. A práve aktuálnu víziu sprístupňovania digitálnych technológií a služieb širokej verejnosti predstaví v úvode ITAPA podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a šéf rovnomenného úradu Peter Pellegrini.

Dožijeme sa v zdraví minimálne 150 rokov? 

Autor knihy Pieter Cullis, riaditeľ Inštitútu lekárskych vied Univerzity v Britskej Kolumbii a odborník na oblasť personalizovanej medicíny, ponúkne na ITAPA realistickú predpoveď absolútnej zmeny zdravotnej starostlivosti už v blízkej budúcnosti. Diagnostika ochorení sa čoskoro navždy zmení – cieľom revolučnej medicíny je predpovedať choroby ešte predtým, než sa objavia jej symptómy, a to synergiou využitia informácií z genetického profilu jednotlivcov a možností, ktoré prinášajú digitálne technológie pri analýze obrovského množstva dát. Predíde sa tak lekárskym omylom, liečba bude individualizovaná, skorá a cielená, s oveľa nižším použitím medikamentov. Medicína sa úplne zmení pre lekárov aj pacientov.

Digitalizácia nepozná hranice – zemepisné, kultúrne, ani náboženské

Medzi najlepšie tradície kongresu patrí predstavenie príbehov úspešných krajín či regiónov. Švajčiarsky kantón Ženeva na čele s kancelárkou Anja Wyden Guelpou je vzorom modernej občianskej demokracie, kde nové služby pribúdajú ako huby po daždi. Zavádza elektronické hlasovanie do volieb či referend a aj v rôznych ďalších oblastiach zvyšuje silu verejnej mienky a hlasu občanov práve vďaka účinným a jednoduchým IT aplikáciám.

Podľa profesora Allali Mansoora Ahmeda z exotického Bahrajnu, krajiny z top 5 štátov s najrozvinutejším eGovernmentom v Ázii, štátna správa by mala prihliadať na vytváranie e-stratégií a budovať IKT kapacity tak, aby sa zlepšili technologické zručnosti chudobných ľudí a uľahčila sa ich integrácia do ekonomiky. Na príklade arabských krajín uvidíme, ako sa dajú budovať systémové vzťahy medzi jedincami, skupinami, firmami a inštitúciami tak, aby bol výsledkom ekonomický rast a znižovanie chudoby.

Efektívna verejná správa: ovládneme okrem digitalizácie aj svet hodnôt?

Hneď s dvoma príspevkami priletí na ITAPA z Ukrajiny bývalý podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš, ktorý v súčasnosti pôsobí na pozícii hlavného ekonomického poradcu ukrajinského premiéra a spoluvedie strategickú skupinu na podporu ukrajinských reforiem. Svojimi skúsenosťami prispeje do sekcie venovanej efektívnej verejnej správe a pred záverečným diskusným okrúhlym stolom v prednáške na výsostne aktuálnu tému „Európa na rázcestí: ktorou cestou sa vyberieme?“ rozoberie ekonomické pozadie súčasnej krízy hodnôt a dôvery, nárastu populizmu, izolacionizmu, nacionalizmu, xenofóbie a antisystémových hnutí v Európe. Ako sa globálna ekonomická kríza a spôsob, akým bola vyriešená, podieľala na vzniku dnešnej situácie? Čo treba robiť, aké sú alternatívy, kde sa tu nachádza a kde asi skončí Slovensko?

Umenie kvanta, zdieľaná ekonomika a nové horizonty digitálneho sveta

Výborný spíker profesor Vladimír Bužek zo SAV, ktorý dlhodobo pôsobil v zahraničí a je hosťujúcim profesorom na univerzitách od Japonska až po Chile, stál pri zrode kvantových počítačov. Na kongrese ITAPA predstaví základné koncepty kvantovej fyziky a zdôvodní, prečo bude budúcnosť informácií nevyhnutne kvantová. Predstaví veľkolepú víziu spracovania kvantových informácií spoločne s hlavnými výzvami a kritickými prekážkami. Na tému kvantových technológií nadviaže aj Gustav Kalbe, riaditeľ novovytvorenej Jednotky vysokovýkonného počítania a kvantovej technológie pod Európskou komisiou. Gustav patril k projektovým úradníkom, ktorí v roku 1999 spustili prvú európsku iniciatívu kvantových technológií.

A kam budú smerovať online platformy ako Uber či Airbnb? Okrem globálnych hráčov sa na trhu pravidelne objavujú (a miznú) aj mnohí miestni a regionálni poskytovatelia poskytujúci široké spektrum služieb od babysittingu až po upratovanie alebo domáce kulinárske zážitky. Ako sa ich veľmi pravdepodobne dotkne budúca európska regulácia, si trúfa predpovedať riaditeľ Inštitútu práva a technológie z Masarykovej univerzity v Brne Radim Polčák, právnik s dlhoročnými skúsenosťami, vyučujúci kybernetické právo doma i vo svete.

Kybernetická bezpečnosť má nielen vo verejnej správe svoje opodstatnenie, často je však vnímaná ako nutné zlo. Nedá sa vnímať skôr ako príležitosť? Inšpirovať sa budete môcť Tomášom Hlavsom, ktorý vo svojej prednáške vysvetlí koncept podpory rozvoja verejnej správy s pomocou opatrení informačnej bezpečnosti.

Takmer stovku zaujímavých prezentácií a diskusií na tému digitalizácia spoločnosti prinesie už 15. ročník vrcholného medzinárodného kongresu ITAPA.

Viac informácií, program, registrácia a akreditácia na www.itapa.sk

Značky: