Konferencia ITAPA bola jednou z mála udalostí, ktoré sa neodohrávali v minulom roku len čisto online, ale mala aj svoju časť naživo. Prešli sme PCR testami a zúčastnili sme sa jej.

Mali sme možnosť hovoriť s viacerými ministrami či štátnymi tajomníkmi, ktorý dnes riadia to, bude vyzerať digitalizácia na Slovensku. Hovorili sme o sieti 5G, vysokorýchlostnom internete po kábli, o elektronickom občianskom preukaze v mobile a pod.

Minister financií na konferencii ITAPA

Minister financií na konferencii ITAPA

Prvý deň kongresu diskutovali rečníci na konferencii ITAPA o tom, ako ďalej pokračovať v transformácii Slovenska. Ako povedal minister financií, z Bruselu dostaneme miliardy eur, ale bude ich treba zmysluplne a rýchlo zužitkovať. Eduard Heger predstavil svoj plán reformy Slovenska a konštatoval, že koronakríza výrazne urýchlila zmeny. V diskusnom paneli Cesta k priemyslu 4.0 minister hospodárstva Richard Sulík zase predstavil svoj vlastný reformný plán, ktorý bol čiastočne podobný plánu ministra financií. Rozdiel je v tom, že v Sulíkovom pláne bude štát vytvárať optimálne podmienky pre priemysel, v žiadnom prípade však nebude firmám poskytovať finančnú podporu. Ako to bude naozaj, to len uvidíme.

Minister hospodárstva na konferencii ITAPA

Minister hospodárstva na konferencii ITAPA

Druhý deň na konferencii ITAPA bol v znamení radikálnej zmeny slovenského eGovernmentu, digitalizácie Slovenska a inšpirácii zo zahraničia. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, Veronika Remišová v úvode druhého dňa prezentovala smelé plány na digitalizáciu štátu. Estónsko patrí k svetovým príkladom toho, ako by sa eGovernment mal robiť. Práve preto cez telemost na ITAPA vystúpil Taavi Kotka, ktorý výrazným spôsobom formoval a naštartoval estónsky eGovernment. Vo svojej prezentácii hovoril o tom, že elektronická forma štátu musí byť prispôsobená ľuďom. Používať elektronické služby štátu musí ľudí baviť a musia byť zrozumiteľné. Iba vtedy ich budú naozaj používať.

Diskusný panel za účasti ministra dopravy

Diskusný panel za účasti ministra dopravy

Spoločným menovateľom tretieho dňa bola kybernetická bezpečnosť. Počas epidémie COVID-19 totiž nastala tiež epidémia nových typov hackerských útokov a ukázala, že kybernetickú bezpečnosť nemožno zanedbávať. Kybernetickí útočníci sa oveľa rýchlejšie ako ktokoľvek iný adaptoval na zmenu podmienok a našli nové spôsoby, ako ohroziť systémy.

Minister obrany na konferencii ITAPA 2020

Minister obrany na konferencii ITAPA 2020

Medzi poslednými vystúpil aj minister obrany Jaroslav Naď, prezident policajného prezídia Peter Kovařík a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus, aby diskutovali o hybridných hrozbách a o stratégii pre Slovensko.

Nový procesor Prodigy od Taychum ako základ superpočítača

Nový procesor Prodigy od Taychum ako základ superpočítača

Špeciálne sme hovorili aj so zástupcom spoločnosti Tacyhum, ktorá na Slovensku vyvíja nový procesor Prodigy vrátane vlastného operačného systému a vývoj sa nachádza aj na Slovensku. Tento procesor je zameraný na využitie umelej inteligencie bude nasadený aj v superpočítači, ktorý sa pripravuje na pôde Slovenskej akadémie vied.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.