Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

ITAPA 2022: Výber TOP spíkrov kongresu

Téma: Ženy v IT, úspešné podnikateľky

Anca D. Goron, expertka na umelú inteligenciu, zakladateľka 2 startupov, ktorá bola zaradená do Forbes 100 female founders. Anca je pôvodom Rumunka, ktorá má viac ako
17 ročné skúsenosti s IT a vývojom umelej inteligencie. Už ako veľmi mladá založila startup doorie.io, ktorého umelá inteligencia dokáže snímať tvár ľudí, či pomáha identifikovať najvhodnejšiu ponuku hotela tak, aby splnila očakávania klientov. Tento startup sa ujal najmä v Spojených arabských emirátoch, kde bola väčšina – prevažne ženských hostí – so zahalenou tvárou. Neskôr doorie.io odkúpili Poliaci. Anca dnes poskytuje konzultácie pre  startupy pôsobiace na poli umelej inteligencie a zapája sa do aktivít, ktoré pomáhajú začleniť ženy do IT komunity. Bola zaradená do Forbes 100 najvplyvnejších ženských zakladateliek startupov.

Karin Fuentes, zakladateľka českého startupu Digitoo. Digitoo pracuje na revolúcii v účtovníctve – vyvíja vlastnú umelú inteligenciu na digitalizáciu celého účtovníckeho procesu. V Európe je takýchto firiem len veľmi málo, pričom väčšina z nich vyvíja aplikácie pre veľké firmy. Karin sa s Digitoo sústreďujú na malé a stredné podniky, ktoré vo väčšine prípadov tvoria hlavný pilier ekonomík krajín. Aktuálne expanduje na Slovensko a do Veľkej Británie.

Lujza Bubánová, zakladateľka startupu SeeMe. Ten sa venuje oblasti duševného zdravia. Lujza sa na základe vlastnej skúsenosti s depresiou rozhodla vybudovať platformu, ktorá pomocou umelej inteligencie dokáže rozlišovať nálady, pocity a stavy ľudí a priradiť im najvhodnejší spôsob liečby.

Téma: Úspešné príbehy zo zahraničia

Mstislav Banik, riaditeľ úradu elektronizácie štátnych služieb na Ministerstve pre digitálnu transformáciu Ukrajiny.  Má na starosti riadenie, vývoj a implementáciu digitálnych dokumentov, spúšťanie nových služieb na portáli štátnej správy a v jej aplikácii Dija. Tú dnes používa viac ako 18 miliónov Ukrajincov, teda takmer polovica obyvateľov krajiny.
Dija slúži napríklad aj ukrajinským ozbrojeným službám. V aplikácii môžu ľudia od začiatku invázie nahlasovať pohyb ruských vojsk či posielať peniaze ukrajinskej armáde. Za vývojom tejto aplikácie stojí práve Mstislav. Na ITAPA bude rozprávať najmä o tom, ako vojna motivovala Ukrajinu k tomu, aby viac digitalizovala, čo všetko sa zmenilo na Ukrajine od invázie ruských vojsk, čo museli Ukrajinci vyvinúť ako prvé, s čím v oblasti digitalizácie zápasia a podobne.

George Church, americký genetik, molekulárny vedec, profesor genetiky na Harvardskej lekárskej fakulte, ktorý je považovaný za objaviteľa personalizovanej genomiky. Bol jedným z prvých ľudí, ktorí sa pustili do analýzy ľudského genetického kódu, teda sekvenciu génov v ľudskej DNA. V roku 1984 George vynašiel metódu priameho sekvenovania genómu, čím pomohol spustiť projekt ľudského genómu.

Taavi Linnamae, riaditeľ nadácie Estónskej prezidentky H.E Kersti Kaljulaid, zároveň pôsobil ako poradca prezidentky. Je jedným zo zakladateľov estónskej digitálnej poradenskej firmy, ktorá chce estónske digitálne zručnosti “vyvážať“ do sveta. Na ITAPA bude Taavi hovoriť o tom, ako dokázali zapojiť občanov na využívanie dát, aká je cesta k moderne spravovanej krajine s efektívnymi službami a aké trendy čakájú Estónsko v digitalizácii.

Téma: Efektívny štát

Dušan Velič, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI). MIRRI  uzatvorilo dohodu s jednou z najprestížnejších univerzít sveta – Massachusetts Institute of Technology (MIT) s cieľom financovať spoločné projekty v oblasti vedy a výskumu. Slovenské vysoké školy tak majú možnosť získať peniaze na to, aby mohli kooperovať s mozgami z MIT. Aké sú prvé výsledky?

Téma: Úspešné príbehy zo Slovenska

Rado Danilák, zakladateľ Tachyum. Vplyv superpočítača na rast digitálnej ekonomiky a rastu HDP na Slovensku.

Robert Bob Lesko, úspešný Slovák v USA, mentor a investor. Bob vyrastal vo Washingtone, no je pôvodom z Prešova. Študoval na Yale a 24 rokov pracoval v Morgan Stanley.
Je zakladajúcim investorom niekoľkých začínajúcich firiem rizikového kapitálu, bol prvým investorom a poradcom pre Twitter, Uber, Pinterest, Airbnb a ďalšie technologické firmy so sídlom v San Franciscu. Dnes je investorom v 50 firmách, z toho 4 sídlia na Slovensku.

Téma: Vízia pre krajinu

Richard Lintner, bývalý hokejový reprezentant a dnes motivačný spíker. Hokejový majster bude na ITAPA hovoriť predovšetkým o tom, ako zostaviť tímy tak, aby boli víťazné. Ako sa dá podľa Richarda zostaviť “slovenský tím” na štátnej úrovni tak, aby sme sa zaradili medzi inovačné krajiny a začali aj na tomto poli víťaziť?

Michal Truban, zakladateľ bezcyklenia.sk. Michal v súčasnosti pôsobí ako mentor pre podnikateľov. Na ITAPA bude rozprávať o tom, prečo máme málo inovatívne firmy a ako im v tom môže pomôcť stratégia inovácií.

Značky: