Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Každoročné povianočné a novoročné výpredaje sú v plnom prúde. V dôsledku pretrvávajúceho lockdownu sa prejavujú najmä v e-shopoch, ktoré dokonca aj na toto každoročne silné obdobie zažívajú nevídanú návštevnosť. Nákupný radca Heureka vám poradí, aké produkty sú dnes v e-shopoch in a ako nakupovať bezpečne online.

Od začiatku roka už prešlo niekoľko týždňov, čo znamená, že sezóna povianočných zliav sa pomaly chýli ku koncu. Slováci sa do e-shopov totiž vracajú už 25. decembra a to najmä tí, ktorí pod stromčekmi našli darčekové poukážky. „Druhá vlna nárastu záujmu o novoročné nákupy prichádza v prvom januárovom týždni, kedy mnohí po dovolenke znova otvoria notebooky a pustia sa do práce,“ informuje Tomáš Braverman, šéf nákupného radcu Heureka.

V online obchodoch sa v súčasnosti darí najmä elektronike. Napríklad za posledné tri mesiace bolo PlayStation 5 jedným z najvyhľadávanejších výrazov na Heureke a inak tomu nebude ani začiatkom roka 2021. Populárne sú aj notebooky či počítačové komponenty. Do popredia sa znova dostávajú aj činky či bežiace pásy. „Ich rastúca popularita je pravdepodobne spôsobená kombináciou novoročných predsavzatí a toho, že ľudia sú znova nútení tráviť viac času doma,“ vysvetľuje Tomáš Braverman.

Ako vždy počas obdobia zliav, aj teraz si treba dávať pozor na zľavy, ktoré sa zdajú až príliš dobré. Rôzni predajcovia totiž zvyknú umelo nafukovať výšky zliav s cieľom nalákať zákazníkov. Priemerná výška skutočných zliav sa pohybuje okolo 18 %, takže niektoré sľubované fantastické zľavy nemusia byť vôbec výhodné. „Niekedy sú zľavnené ceny iba návratom k priemernej trhovej cene. Celoročný vývoj a porovnanie cien preto uvádzame v podobe grafickej krivky pri každom produkte. Kontrola ceny môže ušetriť nemalé peniaze,“ radí Bravermann.

Netreba zabúdať, že z dôvodu zatvorených obchodov v súčasnosti nápor na e-shopy a kuriérske spoločnosti enormný. Čakacia doba na doručenie objednaného tovaru sa tak môže predlžovať.

Pri nakupovaní online nezabúdajte na obozretnosť. Nakupujte len v obchodoch s certifikátom Overené zákazníkmi alebo cez Heureka Košík. Platba na dobierku, ktorá bola dočasne zrušená, bola reaktivovaná, ale stále radšej využite platbu cez internet. Pri preberaní zásielok odporúčame nosiť rúško.

Značky: