Robustné slúchadlá, za ktoré nemusíte dať majland.

Séria Quantum má množstvo slúchadiel s orientáciou na herný segment. Vyberať je z čoho, my sme si vyskúšali dva modely zo strednej cenovej kategórie. Líšia sa v niektorých detailoch, drahšie majú kovovú konštrukciu a ANC navyše. Kto toto nepotrebuje, má možnosť ušetriť 50 eur a kúpiť si model JBL Quantum 610.

Čo všetko prinášajú?

V oboch prípadoch ide o bezdrôtové slúchadlá s možnosťou pripojenia 3,5 mm konektorom po kábli. Dajú sa použiť s Bluetooth zariadeniami, ako aj s počítačom alebo širokým spektrom herných konzol. Výrobca zabezpečil kompatibilitu tak, aby ste získali univerzálne použiteľné slúchadlá.

Využitie v hrách je jasné, no zvukové vylepšenia vám dodajú kvalitný zvuk pri pesničkách aj filmoch. Na plnohodnotné využitie je potrebné nainštalovať aplikáciu JBL QuantumENGINE.

Pevná konštrukcia a bohaté polstrovanie vám pri tomto modeli dodá pohodlné nosenie a v prípade modelu 610 aj silnú dávku pasívneho odhlučnenia od okolia. Aktívne tu totiž nie je. Na to potrebujete model 810.

Páčil sa nám aj výklopný mikrofón. Jeho zaklopenie súži aj ako vypínač, no na ľavej mušli je tlačidlo na stlmenie mikrofónu. Používajú 50 mm meniče a výrobca vyladil zvuk technológiou JBL QuantumSURROUND. Priestorový zvuk si nastavujete softvérovo. Na ľavej mušli sú teraz dve kolieska. Jedno na ovládanie hlasitosti, druhé na nastavenie toho, či chcete počuť dianie v hre alebo ostatných hráčov, napríklad pri komunikácii cez Discord.

Slúchadlá sa dajú používať aj počas nabíjania. Toto je jednoznačná výhoda a tak nie ste limitovaní výhodou bezdrôtového prenosu, ktorá by vás neskôr obmedzovala. Na jedno nabitie vydržia 40 a 43 hodín, v oboch prípadoch s vypnutým RGB svetlom.

Toto sa takisto natavuje v spomínanej aplikácii. Na výber sú predvolené schémy, dá sa al aj vypnúť. Sú tu široké možnosti nastavenia, na svoje si prídete aj vtedy, keď nechcete všetky tie svetelné efekty naokolo.

Bezdrôtový prenos vyžaduje vlastný USB kľúč s pásmom prenosu na 2,4 GHz. Vtedy dosiahnete najlepšiu kvalitu, je to aj jediný spôsob, ako si slúchadlá nastaviť v aplikácii. Pripojenie káblom alebo cez Bluetooth nedovoľuje nájdenie aplikáciou. Je to aj tým, že ide o nabíjací kábel, nie na dátové prenosy. Vo výsledku to ale nie je limit, najmä keď sa dajú používať aj počas nabíjania.

Model 810 má výhodu v tom, že podporuje ANC aj režim priechodných zvukov, aby ste počuli, čo sa okolo vás deje. Herné slúchadlá, ktoré prevzali mnohé funkcie z kancelársky ladených modelov. Asi takto by sa dali oba Quantumy charakterizovať.

Zvukovo sú na počúvanie oba modely zhodné, tu rozdiely nie sú. Pridanou hodnotou pre 810 je práve ANC, čo by v rušnom prostredí mohlo pôsobiť aj na kvalitu zvuku. Tu ho budete počuť bez rušivých zvukov na pozadí.

Verdikt

JBL Quantum 610 a JBL Quantum 810 sa vám budú páčiť. Majú všetky atribúty herných slúchadiel a množstvo funkcií z bežných slúchadiel. Hráči určite nespravia chybu. Dostanú všetko podstatné, najmä pri modeli 810 aj s ANC.

Ceny: Quantum 610 – 149,99 eur; Quantum 810 – 199,99 eur

Zapožičal: www.jbl.sk

Páči sa nám

  • Kvalita konštrukcia
  • Mäkká pamäťová pena
  • Priama podpora na Discord a nastavenie chatu a hrania
  • Výklopný mikrofón a jeho uchytenie
  • Kvalita priestorového zvuku a detailnosť prednesu

Nepáči sa nám

  • Nedajú sa použiť aj ako USB-C káblové, ide len o nabíjací kábel
  • Model 810 je ťažší na dlhodobé nosenie

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.