Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Životné prostredie v posledných desaťročiach výrazne trpí.

Hoci je stále najväčším problémom spaľovanie fosílnych palív, negatívne naň vplýva aj výroba niektorých stavebných materiálov, napríklad ocele či betónu. Ako sa dá situácia zlepšiť? Môže pomôcť častejšie využívanie dreva?

Prečo by sa v stavebníctve malo používať viac dreva?

●      Drevo je ekologický a obnoviteľný materiál

Ak si drevo porovnáme s oceľou a betónom, v mnohých smeroch je ako stavebný materiál vo výhode. Dokáže zlepšiť energetickú účinnosť budovy, pretože má prirodzené protihlukové a termoregulačné vlastnosti. Takisto je to jediný stavebný materiál, ktorý je obnoviteľný, recyklovateľný a udržateľný. 

Dokáže tiež regulovať vlhkosť, pohlcuje škodliviny a udržiava v miestnostiach príjemnú klímu. Aj preto je v domácnostiach hojne využívaný napríklad drevený tatranský obklad. Navyše pri stavebných prácach nemusíte siahať len po masíve. Alternatívou sú aj biodosky či OSB dosky. 

Drevo ako stavebný materiálZdroj: Bigstock
Drevo ako stavebný materiál

●      Jeho spracovanie zaťažuje životné prostredie menej ako výroba ocele či betónu

Pri výrobe betónu, ocele či iných stavebných materiálov uniká do atmosféry veľké množstvo CO2(oxidu uhličitého). BBC v roku 2018 publikovala článok, v ktorom poukázala na to, aký vplyv má na životné prostredie práve nadmerné používanie betónu. Výroba cementu, ktorý je jeho hlavnou zložkou, má za následok približne 8 % svetových emisií CO2. Pri produkcii však nemusí dôjsť len k znečisteniu ovzdušia, ale aj vody či pôdy. Aj preto môže byť využívanie dreva lepšou voľbou.

Ak sa navyše zvýši dopyt po dreve ako stavebnom materiáli, zvýši sa aj vysádzanie nových stromov. No aby bolo využívanie dreva naozaj ekologické, musí pochádzať z legálneho hospodárstva a trvalo udržateľných lesov.

Transparentné drevo: Budúcnosť alebo utópia?

Aby malo drevo v priemysle ešte viac využití, vedci pracujú na rôznych „vynovených“ verziách. Jednou z nich je aj transparentné alebo priesvitné drevo. Zdá sa vám to ako niečo nedosiahnuteľné? Vedci z Marylandskej univerzity vás presvedčia o opaku. V roku 2021 sa im podarilo spraviť z dreva priesvitný materiál, ktorý je odolnejší a ľahší ako sklo.

Drevo ako stavebný materiálZdroj: Bigstock
Drevo ako stavebný materiál

Ako sa transparentné drevo vyrába?

Aby sa drevo stalo priesvitné, musíte z neho odstrániť jednu z jeho hlavných zložiek – lignín. Ten vďaka absorpcii svetla a obsahu chromofórov vytvára jeho prirodzenú farbu.

Pri prvých pokusoch o vytvorenie transparentného dreva sa vedci snažili lignín z dreva úplne odstrániť. Trvalo to však príliš dlho a pri procese sa používali nebezpečné chemikálie. Ak by sa v tomto spôsobe pokračovalo, bolo by otázne, či by sa vytvorila naozaj vhodnejšia a odolnejšia verzia klasického dreva.

Pri najnovších pokusoch sa používa obyčajný a bezpečný peroxid vodíka. Dokáže upraviť chromofóry v dreve tak, že už nepohlcujú svetlo, a teda nevytvárajú jeho typickú farbu. Pri výrobe transparentného dreva sa peroxid sa nanesie na kus masívneho dreva a nechá pôsobiť na slnku. Chromofóry sa vybielia, no lignín zostane nedotknutý. Potom sa do dreva pridá ešte priesvitná epoxidová živica, ktorá vyplní póry a zmení ho na transparentné.

Značky: