Mars je na novej mozaikovej snímke úchvatný.

Prívlastok „červená planéta“ sa nám s Marsom spája akosi automaticky. Za svoje hrdzavočervené sfarbenie vďačí vysokému množstvu oxidovaného železa, teda rovnakému javu, aký môžeme pozorovať na starom skorodovanom kove.

Nová mozaiková snímka Marsu však ukazuje, že táto susedská planéta Zeme nie je v skutočnosti len červenou guľou. Fotografia, ktorú vytvorila Európska vesmírna agentúra (ESA) pomocou stereokamery s vysokým rozlíšením na sonde Mars Express, ukazuje Mars v kontrastných farbách, tak ako zrejme kedysi vyzeral – teda viac podobný Zemi, s naznačenými oceánmi a riekami.

Sonda Mars Express, ktorá už dve desaťročia obieha okolo planéty, vytvorila dokopy 90 snímok vo výške 2500 až 6400 kilometrov nad Marsom a zachytila tak časti jeho terénu. Tím ESA potom spojil snímky do jedného celku a vytvoril tak globálny pohľad na planétu.

Nebolo to jednoduché, pretože takéto pozorovania sťažuje marsovská atmosféra. Tá je síce riedka, ale prach v nej rozptyľuje a odráža svetlo, čo spôsobuje posun farieb medzi jednotlivými snímkami. Keď sa potom snímky takejto mozaiky spájajú, výsledok je často značne nesúrodý.

Vedci preto porovnávali z farebného hľadiska „ručne“ každý jednotlivý obrázok a výsledkom je komplexnejší a presnejší pohľad na Mars než to bolo možné doteraz. Popri červenej farbe sa na planéte objavujú aj oblasti modrej, sivej a čiernej farby.

Napríklad veľké modré oblasti získali svoj odtieň vďaka sivočiernym pieskom zo sopečnej činnosti. Mozaika zachytáva aj úžasné detaily vo Valles Marineris, najväčšom kaňone v Slnečnej sústave s vrstvou tmavých pieskov. Táto kolosálna priepasť sa tiahne viac ako 4000 kilometrov a je tak desaťkrát dlhšia ako známy Grand Canyon.

Sonda Mars Express pozoruje červenú planétu od roku 2003. Za ten čas skúmala povrch Marsu, minerály na jeho povrchu a neustále sa meniacu atmosféru. Mars obletela sonda 24 510-krát a urobila takmer 7000 snímok.

Zdroj: Twitter.com, Mashable.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.