Vo februári tohto roka sa uskutočnila odborná konferencia Bezpečnosť nie je samozrejmosť. Redakcia TOUCHIT mala možnosť rozprávať sa so špecialistom na počítačovú bezpečnosť  Rafalom Jaczynskym (RJ). Hovorili sme aj o 5G sieťach, o ich vplyve na ľudské zdravie a všeobecne o budúcnosti firmy Huawei.

Naša prvá otázka teda bola, o čom Rafal na tejto konferencii vlastne hovoril?

Hovoril som o čase, lebo to je pre mňa najdôležitejšia vec pri počítačovej bezpečnosti. Zároveň je to niečo, čo nám vždy chýba. Nikdy sme napr. nemali problémy s vytvorením dobrého tímu a to aj pri veľkých tímoch a aj otázka peňazí sa dá vyriešiť. Ale čas, ten chýba vždy. Je to asi preto, že ľudia reagujú na incidenty dosť neskoro. A oneskorenie môže byť mesiace, roky ale možno aj desaťročia. Na incidenty pri počítačovej bezpečnosti treba reagovať rýchlo, doslova okamžite. Toto je viditeľné pri umelej inteligencii, ktorú chceme užšie zaviesť do riešenia bezpečnosti, rovnako je to výrazne viditeľné pri sieťach 5G, pričom ja som sa celý minulý rok snažil o vysvetlenie toho ako tieto siete pracujú.

Povedzte nám bližšie aká je úloha umelej inteligencie pri počítačovej bezpečnosti?

Ľudia si príliš neuvedomujú obrovské riziko pri napadnutí počítača. Reagujú naozaj neskoro. Myslia si, že problém akosi automaticky pominie a nie je potrebné sa oň starať. Tak tomu však nie je. Práve spomenutá umelá inteligencia nám umožní získať viac času na reakciu a riešenie.  V skutočnosti umelá inteligencie zase nie je až taká inteligentná, ale je veľmi dobrá v špeciálnych oblastiach. Napr. je to podrobné prechádzanie a analýza dát, nemôže však nahradiť ľudský rozum. Umelá inteligencia nasadená v oblasti počítačovej bezpečnosti nám jednoducho dáva nádej, že sa budeme môcť k riešeniu problému dostať skôr ako bez nej.

Ako je pre Huawei dôležitá sieť 5G?

My do sietí 5G investujeme viac ako ďalší dvaja európski konkurenti dokopy. To však určite nestačí, bude treba investovať oveľa viac. My so sieťou 5G napevno počítame a táto sieť bude v budúcnosti veľmi dôležitá. Pre obchodníkov, operátorov, výrobcov telefónov, ale alternatívne aj pre bežných používateľov. My od siete 5G určite neodídeme, aj keď sa na nás vyvíja enormný tlak. Sieť 5G je v skutočnosti len začiatok. Momentálne už pracujeme na sieti 6G.

Ako vidíte budúcnosť spoločnosti Huawei?

Budúcnosť bude jasná, nebude oranžová, ako hovorí jeden môj priateľ. Našou obranou je dôvera zákazníkov a na tom sa dá stavať a toto sa nedá dosiahnuť jednoducho. Trvá to roky, kým takéto niečo získate. Je to o bezpečnosti, kvalite, službách a pod. A sú to predovšetkým operátori, ktorý sa za nás postavili. Vedia, že oni od nás dostanú dobrú hodnotu.

A mám pre vás dobrý príklad, ako sa dá z Huaweiu urobiť nebezpečná firma. Stalo sa to nedávno, čítal som to v správach. Do médií prenikla správa, že Huawei zabudoval do digitálnej kamery zadné dvierka, ako možnosť, ako sa dá potajomky kradnú zachytený obraz a prenášať ho na iné miesto. Teda do nesprávnych rúk. Problém bol v čipe HiSilicon, čo je dcérska firmy Huawei, ktorá sa zaoberá výrobou čipov.

Prípad bol teda jasný. Cez Telnet bolo možné dostať sa k zaznamenávanému obrazu, pričom sa využívali neobvyklé porty. Jednoducho bol to klasický prípad zadných dvierok. Výskumník, ktorý na to prišiel nekontaktoval Huawei, ale publikoval výsledky svojho bádania. To vzápätí prebrali západné médiá, predovšetkým americké a informovali o tom, že toto je jasný príklad tohto, ako Huawei špehuje používateľov.

Tiež uviedli, že Huawei opäť raz implementoval zadné dvierka do svojho hardvéru a určite to bude robiť aj pri infraštruktúre 5G. Toto bol najčastejší príklad šírenia tejto správy. Nanešťastie, na tejto správe je kus pravdy. Áno, v tejto kamere boli implementované zadné dvierka. Ale neboli implementované firmou Hauwei. Pravda je taká, že to čo sme dodali výrobcovi tejto kamery, bola čipová súprava, plus softvérový vývojový nástroj (SDK), ako rozhranie k hardvéru a tiež časť softvéru založenú na Linixe, ako obslužný softvér určený pre nastavovanie zariadenia a práve ten používal Telnet.

V dokumentácii sme jasne uviedli, milý výrobca, toto spojenie cez Telnet je určené len pre vás na nastavenie zariadenia. Telnet je určený výhradne pre vás na diagnostiku zariadenia. Nikdy ho neumožnite používať v komerčnom produkte. Bol to presne prípad, kedy sa mali tieto zadné dvierka zatvoriť. Presne sme popísali ako má byť nakonfigurovaný komerčný produkt.

Viac sme ani urobiť nemohli, bolo to vyslovene na výrobcovi. Ten sa však z nejakého dôvodu rozhodol, že tieto zadné dvierka by boli celkom príjemné aj v komerčnom produkte. Už nevieme z akého dôvodu sa tak stalo. A toto je príklad tohto, čo sa v posledných rokoch okolo firmy Huawei deje.

Ako môže uškodiť 5G sieť ľudskému zdraviu?

Vplyv hocičoho na ľudské zdravie, je založený na fyzike a medicínskom poznaní a presnom meraní. Ak chceme pochopiť vplyv radiácie na ľudské zdravie, sú tu dva faktory – jedna je frekvencia a druhá je výkon alebo intenzita žiarenia. Tieto faktory treba zmerať, keďže sú relevantné.

V skutočnosti, ak chcete porovnať elektromagnetické žiarenie bežného sušiča na vlasy a elektromagnetické vyžarovanie 5G základovej stanice, len niekoľko metrov od nej, prídete k poznaniu, že sušič na vlasy, je pri svojej prevádzke pre človeka pravdepodobne viac nebezpečnejší, ako 5G základová stanica. Všetka diskusia o tejto téme musí byť založená na faktoch a nie na výmysloch. A musí to byť diskusia medzi rešpektovanými profesionálmi a nie hľadačmi senzácií.

Za TOUCHIT  sa rozprával Ondrej Macko

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.