Samsung pred časom informoval, že vlajkové čipové sady Exynos vybaví grafickými procesormi od AMD. 

Spoločnosť doteraz nezverejnila žiadny časový rámec ani podrobnosti týkajúce sa uvedenia novej generácie čipsetov Exynos. Najnovšie AMD potvrdilo niektoré z očakávaných detailov. Stalo sa tak počas výstavy Computex 2021.

AMD upresnilo, že nová generácia čipsetov Exynos bude vybavená grafikou RDNA2. Úplne nový grafický procesor, ktorý bude v mobilných zariadeniach použitý prvýkrát, bude obsahovať pokročilé funkcie ako ray tracing a tieňovanie s variabilnou rýchlosťou. Vo výsledku sa tak dosiahne vernejšie vykreslenie a lepšia energetická účinnosť.

RDNA2 je najnovšia grafická architektúra AMD. GPU založené na tejto technológii sa používajú v grafických kartách AMD série 6000, PS5 a Xbox Series X a S. AMD uzavrelo partnerstvo so spoločnosťou Samsung s cieľom urýchliť inovácie v mobilných zariadeniach. Ďalej sme sa dozvedeli, že Samsung odhalí ďalšie podrobnosti o pripravovanom vlajkovom čipsete  neskôr v tomto roku.

Čipové sady Exynos boli často kritizované za slabšie GPU a obmedzený výkon. S príchodom najnovšej grafiky AMD očakávame výrazný nárast herného a všeobecného grafického výkonu. Prvým čipsetom s GPU od AMD sa má údajne stať Exynos 2200. Zaujímavosťou je, že sa bude používať v smartfónoch aj notebookoch.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti a 3070 Ti oficiálne: Pozrite si ceny a parametre

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.