Astronómovia nedávno objavili masívnu čiernu dieru, ktorá je od nás vzdialená len 1550 svetelných rokov. Z astronomického hľadiska je tak priamo v našom susedstve.

Ide o jednu z najbližších čiernych dier, aké boli kedy objavené a bude tak zaujímavým cieľom pre budúci výskum. Podľa Sukanye Chakrabartiovej, vedúcej autorky štúdie z Alabamskej univerzity v Huntsvillle, je táto čierna diera bližšie k Slnku než ktorákoľvek iná a máme ju tak prakticky „na vlastnom dvore“.

Hmotnosť tejto čiernej diery je 12-krát vyššia ako váha nášho Slnka a objavená bola na základe údajov z misie Gaia, ktorú zrealizovala Európska vesmírna agentúra. Jej cieľom je vytvoriť trojrozmernú mapu našej galaxie.

Vedci v rámci tejto misie skúmajú takmer 200 000 dvojhviezd, u ktorých jedna z dvojice obieha okolo svojho spoločníka. Hľadali prípady, keď jasnosť jednej hviezdy postačovala na vysvetlenie jasnosti celej dvojice, čo by naznačovalo, že jej spoločníkom je čierna diera.

Následne vedci skúmali Dopplerov posun ich svetla, z ktorého vedia odvodiť hmotnosť dvojičky, jej obežnú dráhu a rotáciu celej dvojice. Takto sa podarilo identifikovať aj túto čiernu dieru.

Podľa Chakrabatiovej ide o skutočne monštruóznu čiernu dieru, ktorá má obežnú dráhu až 185 dní, pričom od viditeľnej hviezdnej dvojičky je dostatočne vzdialená a nepribližuje sa k nej. Spomenula tiež, že v našej galaxii je asi milión viditeľných hviezd, ktoré majú masívnych spoločníkov v podobe čiernych dier a misia Gaia výrazne uľahčila ich hľadanie.

Zdroj: Digitaltrends.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.