Spoločnosť EIZO, výrobca profesionálnych monitorov, nám v Prahe ukázala, aké novinky a inovácie prináša pre používateľov.

Prvou časťou tlačovej konferencie nás previedol, Minoru Kontani – viceprezident EIZO Europe GmbH, ktorý zhrnul to, kam spoločnosť smeruje a čo všetko sa snaží svojim používateľom ponúknuť. Hardvér a softvér od tejto spoločnosti využívajú najmä profesionálni fotografi, video štúdiá, televízie a pod. Ambasádorom spoločnosti EIZO je špičkový český fotograf – Martin Stranka, ktorý na tlačovej konferencii nechýbal. Jeho diela nájdete v rôznych kútoch sveta. Fotografie, ktoré Martin Stranka vytvára, sú skutočne zaujímavé a svojim spôsobom aj špecifické. Jedno originálne dielo bolo k videniu aj na tlačovej konferencii. Martin Stranka upravuje svoje fotografie výhradne na monitoroch EIZO. Ako inak J. Po príhovore ambasádora spoločnosti EIZO sme sa dostali k hlavnému programu, teda novinkám a inováciám. Tie nám predstavil generálny manažér českého zastúpenia, Ing. Antonín Charvát.

Predstavené novinky a stále aktuálna vlajková loď

27“ monitor ColorEDGE CG279X je určený najmä pre profesionálov v oblasti videopostprodukcie a tlače. Disponuje vysokým rozlíšením WQHD (2560 x 1400 Px) a True-Black panel ponúka kontrast 1300:1, ako aj temné čierne odtiene pri pohľade z boku. Nechýbajú mu ani preddefinované priebehy prenosových charakteristík HLG a PQ pre HDR video dáta. Pri pokrytí 98 % farebného priestoru DCI-P3 a 99 % farebného priestoru Adobe RGB poskytuje presný a neskreslený pohľad na spracovávané dáta. Taktiež je to prvý ColorEdge monitor s USB-C rozhraním.

Vďaka integrovanému kalibračnému senzoru, 16-bitovej tabuľke, presnej továrenskej kalibrácii a systému DUE sa môže používateľ spoľahnúť, že na monitore uvidí dokonalú a neskreslenú podobu svojich digitálnych dát. K tomuto faktu prispieva aj komplexný algoritmus zohľadňovania ďalších mnohých faktorov, napr. ohľad na okolitú a vnútornú teplotu monitora. Napokon má model CG279X aj užšie rámiky, celkovo je o niečo užší a disponuje elektrostatickými tlačidlami na ovládanie.

Špecifikácia – EIZO CG279X

  • RozlíšenieWQHD 2560 x 1400 Px
  • 3D Look Up Table (LUT)
  • 10 bitové zobrazenie (viac než miliarda súčasne zobrazených farieb) podľa 16 bitovej tabuľky Look Up Table
  • Konektivita – USB-C, Display Port, DVI-D, HDMI + 4 x USB-A
  • Predvoľby – BT:2020, BT709, DCI, PQ_DCI, PQ_BT.2100, HLG_BT-2100
  • Tienidlo na obmedzenie odleskov od okolitého svetla
  • 5 ročná záruka (+ záruka na farby a jas po dobu 10 000 hodín)

Dostupnosť: od novembra 2018. Odporúčaná MOC: 49 990 CZK (1 924 Eur). Kompletnú špecifikáciu produktu nájdete > TU.

ColorEdge CG319X je druhou generáciou 31“ grafických monitorov so 4K rozlíšením. Disponuje vysokým rozlíšením (4096 x 2160 px), vďaka ktorému je predurčený na spracovávanie a prirodzené zobrazenie DCI-4K dát. Pokrytie farebného priestoru DCI-P3 je na úrovni 98 % + ponúka vysoký kontrastný pomer 1500:1 a hlboké tmavé tóny. CG319X ponúka aj predvoľby pre obe gama krivky, ktoré sú používané pri spracovávaní HDR obsahu – HLG a PQ. Vďaka tomu je vhodný na profesionálnu postprodukciu videa, spracovanie fotografií a pod. Tento monitor disponuje pomerom strán 19:10.

Špecifikácia – EIZO ColorEdge CG319X

  • RozlíšenieDCI-4K 4960 x 2160 Px (149 ppi)
  • 3D Look Up Table (LUT) a možnosťou nahrania vlastnej 3D-LUT
  • 10 bitové zobrazenie (viac než miliarda súčasne zobrazených farieb) podľa 24 bitovej tabuľky Look Up Table
  • Konektivita – 2 x Display Port 1.3 a 2 x HDMI 2.0
  • Tienidlo na obmedzenie odleskov od okolitého svetla
  • 5 ročná záruka (+ záruka na farby a jas po dobu 10 000 hodín)

Dostupnosť: v predaji. Odporúčaná MOC: 119 990 CZK (4616 Eur). Kompletnú špecifikáciu produktu nájdete > TU.

Vlajková loď, ColorEdge PROMINENCE CG3145, ktorá bola predstavená už v roku 2017, patrí stále na vrchol ponuky. Tento monitor ponúka obrovský kontrast a krásne prekreslenie všetkých detailov. Taktiež sa vyznačuje jasom až 1000cd/m2 a ako prvý LCD monitor na svete dosahuje kontrastný pomer 1 000 000:1, vďaka čomu je ideálny na editáciu farieb obrazového materiálu HDR. Inovatívny LCD panel s dvojitou LCD vrstvou sa zaobíde bez funkcií ABL (Auto Brightness Limiter) a LD (Local Dimming). Prenosové HDR gama krivky typu HLG a PQ vyhovujú štandardom platným pre profesionálnu postprodukciu HDR. Monitor si poradí s najrôznejšími formátmi, ako napr.: 10-bitový 4:2:2 pri 50/60p cez HDMI alebo 10-bitový 4:4:4 pri 50/60p cez DisplayPort.

Pokrytie farebného priestoru DCI-P3 je na úrovni 98 % (+ 99 % adobe RGB) a 10-bitový panel spoločne s 24 bitovými tabuľkami LUT zaručuje úplne plynulé farebné prechody aj v 10-bitovom režime. Možnosti monitoru ColorEdge PROMINENCE CG3145 vhodne dopĺňajú novo ponúkané gama krivky pre modely ColorEdge CG318-4K, CG248-4K, CG277 a CG247X. Krivky HLG a PQ umožňujú spracovávať obrazový HDR materiál na monitoroch SDR. Obe gama krivky sú dostupné na požiadanie.

Dostupnosť: v predaji. Odporúčaná MOC: _ CZK (okolo 28 840 Eur). Kompletnú špecifikáciu produktu nájdete > TU.

Napokon sú v ponuke aj špičkové kancelárske monitory rady FlexScan. Vlajková loď EV3285 a úsporná edícia EV2430. Vlajková loď ponúka 4K rozlíšenie (3840 x 2160 px) a uhlopriečku 31,5“. Samozrejmosťou je nový dizajn s minimálnymi rámikmi a dve farebné prevedenia – biela a čierna. Farbe monitora sú prispôsobené aj káble. O konektivitu sa starajú dva HDMI porty, jeden DisplayPort a jeden USB-C konektor. Tento monitor umožňuje zobrazenie viacerých vstupných signálov súčasne, a to za pomoci režimu Picture-by-Picture a Picture-in-Picture.

V režime PbyP je možné obrazovku rozdeliť na 2 alebo 4 časti, pričom každá oblasť zobrazuje jeden vstupný signál alebo aplikáciu. Pripojením cez rozhranie UCB-C môže monitor prijímať obrazový a zvukový signál až do rýchlosti 5 Gbps. Taktiež je možné pomocou tohoto monitoru nabíjať iné zariadenia (výstup 60 Wattov). Samozrejmosťou je aj nastaviteľný stojan s otočným podstavcom. Novinka je kompatibilná aj so softvérom Screen InStyle od spoločnosti EIZO. Ten umožňuje nastaviť vlastné predvoľby, ktoré monitoru automaticky priradia jas a farebnú teplotu bieleho bodu. Napokon nechýba ani automatická úprava bieleho bodu (jasu obrazovky) na základe intenzity okolitého svetla alebo dennej doby.

Dostupnosť: v predaji. Odporúčaná MOC: 33 690 CZK (1297 Eur). Kompletnú špecifikáciu produktu nájdete > TU.

Lacnejší z dvojice, FlexScan EV2430, ponúka rozlíšenie 1920 x 1200 px, veľkosť 24“ a pomer strán 16:10. IPS LCD panel má LED podsvietenie a pozorovací uhol 178 stupňov. Kontrastný pomer je 1000:1 a typický jas 300cd/m2. Samozrejmosťou je aj regulácia jasu s potlačením „blikania“.

Vybavený je aj technológiou EcoView, ktorá znižuje spotrebu energie. A to tak, že počas zobrazovania tmavého obsahu znižuje jas podsvietenia a súčasne navyšuje sýtosť farieb. Taktiež automaticky reguluje jas na základe okolitého svetla, čím sa predchádza namáhaniu očí používateľa. Zaujímavosťou je senzor EcoView-Sense, ktorý automaticky prepína obrazovku do úsporného režimu – to za predpokladu, že používateľ opustil pracovisko. Keď sa vráti, tak sa obrazovka automaticky aktivuje. Senzor reaguje nielen na pohyby, ale ja na telesné teplo. Táto technológia znižuje bežný príkon na 12 Wattov. Poslednou fičúrov je „Paper Mode“, ktorý upravuje farebnú teplotu obrazovky tak, aby obraz pôsobil ako klasický papier. Znížením farebnej teploty klesá podiel modrej zložky, čím sa obmedzuje únava očí.

Dostupnosť: v predaji. Odporúčaná MOC: 8690 CZK (335 Eur). Kompletnú špecifikáciu produktu nájdete > TU.

Spoločnosť EIZO má v ponuke aj profesionálne endoskopické monitory určené pre zdravotníctvo, ako aj priemyslové monitory s funkciou dekódovania signálu z IP kamier a monitory určené na dohľad, ktoré sú špeciálne prispôsobené na 24/7 prevádzku. Všetky produkty a ich podrobnú špecifikáciu nájdete > TU.

Spolu so všetkými novinkami bol predstavený aj najnovší kalibračný softvér – ColorNavigator 7. 64-bitová verzia nahrádza ColorNavigator 6 a ColorNavigator NX, pričom spája funkcie z oboch predošlých verzií, plus prináša zaujímavé inovácie. S týmto softvérom je možné kalibrovať všetky farebné predvoľby monitorov súčasne. ColorNavigator 7 zvláda aj komplexnú správu väčšieho množstva ColorEdge monitorov, ako aj vytváranie farebných ICC profilov monitorov bez použitia kalibračnej sondy.

Prečítajte si aj:

Recenzia Philips Momentum 436M6VBPAB: Monitor aj namiesto televízora

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE