Kamerové nahrávky z filmov v kine sú na poklese. Nie však v Rusku.

O tomto stave informovala aliancia IIPA – International Intellectual Property Alliance. Podľa nej sa pirátstvo v Rusku v tejto oblasti rozmohlo o 200 % od roku 2015. Podľa Kevina Rosenbauma z IIPA sa treba zamerať na riešenie kradnutia priamo z kino plátna a robenia tzv. „cam“ súborov. Bojovať však treba nielen v kinosálach ale najmä na internete, aby sa obsah nešírili ďalej.

Podľa organizácie MPAA je pirátstvo filmov na ústupe, minimálne takom, ktoré bolo potajme nahraté v kine pri premietaní filmu. Kinosály majú technológie na to, aby zabránili nahrávaniu obrazu z plátna prostredníctvom ukrytých kamier. Nie ale všade a možno nie sú ani neomylné.

Princípom je tzv. oslepenie kamier, ktorá bola ukrytá či už sčasti pod oblečením alebo v taške. No, každopádne v Rusku je podľa US International Trade Commission nárast tohto spôsobu pirátstva až o vyššie spomenutých 200 %.

Podľa filmového priemyslu je to jeden z pre nich najobávanejších spôsobov kradnutia filmov. Otázkou je, koľko fanúšikov si pozrie film v tak príšernej kvalite, akú kamerový záznam z plátna prináša. Nehovoriac o zvuku a titulkoch. Tie sa pochopiteľne odstrániť nedajú. Keď ich chcete mať vo svojom jazyku, je treba ich na obraze posunúť na inú pozíciu. Tým si opäť prekrývate časť obsahu.

Podľa štatistík MPAA bolo zaznamenaných 447 nezákonných záznamov filmov členov tejto organizácie. To je 11 %-tný pokles pri porovnaní s rokom 2016. Práva a ochrana duševného vlastníctva sa presadzovať darí, avšak nie všade je až tak viditeľná.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Corel chce amnestiu pre pirátov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.