Kapitalizácia vám pomôže nájsť meny, ktoré majú vysoký potenciál nestroskotať.

Avšak ako už platí vo svete kryptomien, slová ako istota, fundament, vysoký potenciál, predikcie, kapitalizácia alebo čokoľvek ďalšie, je len odhadovanie pravdepodobnosti. Istotu nemáte žiadnu, sú tu ale isté ukazovatele. O tie sa môžete oprieť.

Prečo teda kapitalizácia?

Hovorí to o tom, akú cenu má kryptomena krát koľko jednotiek je v obehu. Stále to nehovorí veľa o kvalite. Príkladom je Dodgecoin, ktorý funguje na základe toho, aké vyhlásenia o ňom vydá Elon Musk. Nepríjemné pre tých, čo by chceli sledovať kapitalizačný ukazovateľ ako istotu nejako uchovaných peňazí v konkrétnej minci.

Keď sa pozrieme, Bitcoin má najväčšiu kapitalizáciu a už od povahy tejto kryptomeny je málo pravdepodobné, že by zanikol alebo vaša hodnota z dlhodobého hľadiska klesla. Preto sa mnohí orientujú podľa tohto ukazovateľa. Neznamená to ale zmysluplnosť kryptomeny alebo jej očakávania do budúcna. Typickým príkladom je Dodgecoin. Dá sa na ňom zarobiť? To asi áno, zatiaľ je ale jeho fundament slabý, nehovoriac o tom, že len niekoľko stoviek adries vlastnia takmer všetky mince (či aj inak zvané tokeny či ešte inak povedané coiny). Je ale v prvej desiatke podľa CoinMarketCap aj Baserank.

Orientácia

Keď zoberieme situáciu okolo kryptomenového trhu, dá sa vo všeobecnosti súhlasiť s tým, že mince v prvej desiatke, či tridsiatke sú akosi istejšie. Istejšie vo forme nejakého vkladu a ak ich cena poklesne, majú dostatočne života schopný projekt, aby ich jednotková cena znova narástla.

No a potom príde kauza SEC (Americká komisia pre cenné papiere, Securities and Exchange Commission), ktorá sa začne zaoberať problematikou, čím vlastne Ripple (XRP) je a či na neho platia pravidlá zo sveta cenných papierov alebo nie. Ak sa v prvej desiatke ukáže SHIBA tak si môžete byť istý, že kryptomeny sú ešte väčší hazard, ako by ste sa odvážili si myslieť. Teda pokiaľ ide o trading, diverzifikáciu vášho portfólia atď. A dokým tu visí dusno okolo XRP a SEC, veľmi vám nepomôže, že je Ripple v prvej desiatke kapitalizácie.

Ako z toho von?

Kapitalizácia je vždy dobrý ukazovateľ, kde je najväčší potenciál v tom, že daná kryptomena tu bude aj o rok. Záruky ale nemáte žiadne. Z rebríčkov sa dá sledovať, ako sa ich poradie mení a ako sa mení v definovaných časových intervaloch. Vyskúšajte si to sami. A jedna z najlepších vlastností je, že tabuľky sa dajú „rozkliknúť“ pre každý kryptomenu samostatne a vidíte pohľad na jej historické ceny.

To je užitočné v prípade vášho záujmu kúpiť si nejaké jej mince. Budete vedieť, za akú hodnotu v času je kupujete a porovnať vašu pozíciu. Možno aj predikovať jej nárast, s tým ale opatrne, stále sú to len predikcie.

CionMarketCap a pohľad na kapitalizáciu prvej desiatky 12. 10. 2021

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.