Do internetu budú pripojené aj mechanické protézy, napríklad umelé ruky alebo nohy.

Takže po základných snímačoch, chladničkách a gadgetoch celkovo, je tu ďalší typ „zariadenia“, ktoré bude vystavené riziku.

Kaspersky Lab hovorí o nových možnostiach, ako zneužiť prenášané údaje z biomechanických zariadení do cloudu. V praxi by to znamenalo, že útočník by mohol deaktivovať takúto ruku používateľa, kontrolovať jej pohyby alebo si pohyby zaznamenávať. Na základe toho, by sa možno dalo odhaliť, čo písal na klávesnici alebo ručne.

V prípade napojenia do cloudového systému by tak útočníci mohli deaktivovať biomechanické zariadenia hromadne.

Zatiaľ sú ale tieto pomôcky v štádiu jednosmerného odosielania dát. To znamená, že dáta posielajú do cloudu. Spätne s nimi nie je možné komunikovať. Čo by nastalo v prípade obojsmernej komunikácie, sme už naznačili.

Aktuálne nie je na svete žiadny štandard pre bezpečnosť takýchto protetických zariadení. Teda štandard, ktorý by bol oficiálne oznámený. Je pravdepodobné, že výrobcovia protetík využijú niektoré otvorené protokoly kvôli vyššej bezpečnosti.

Rovnako tak sú vystavené riziku zariadenia IoT a všetky ostatné, ktoré sa pripájajú do domácej siete a internetu. Môže to byť vaša cloudová kamera, teplotný snímač alebo napríklad cez internet ovládaná klimatizácia.

Ukazuje sa, že zariadenia sa nevedia samé brániť. Preto čoraz viac výrobcov pridáva do antivírusových systémov ochranu zariadení, ktoré máte pripojené do vašej siete. Okrem toho poskytujú zabezpečný cloud, ktorý dohliada na bezpečnosť takto pripojených zariadení.

Toto je problém len niekoľkých zariadení, ktoré máte doma. Koľko takýchto IoT zariadení má vaše mesto – Smart City? Tisíce až desaťtisíce. Nehovoríme len o strate súkromných informácií. Hovoríme o priamej zneužiteľnosti zariadení, ktoré udržiavajú infraštruktúru mesta v chode. Čo tak vypnúť v polovici mesta semafory na 10 minút? Už to by ukázalo, ako veľmi sme na bezchybnom fungovaní smart cities závislý.

Prečítajte si aj:

ESET Internet Security 2019

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.