Antivírus od Microsoftu vraj kazí súťaž a znepríjemňuje situáciu antivírusovým spoločnostiam.

Takto sa vyjadril Eugen Kaspersky, ktorý kritizoval Windows Defender. Ten je totiž priamo v systéme a spúšťa sa automaticky. V častých prípadoch je však na notebooku nainštalovaný iný antivírus a používateľ v zásade nemá problém s Defenderom. Ten sa po rozpoznaní nového programu tohto typu vypne alebo ho vypne inštalátor antivírusu. V prípade problémov sa Defender zapína automaticky. To prekáža Kasperskemu. Je to podľa neho mätúce pre používateľa. Naráža aj na to, že Defender ponúkne aktivovanie seba samého v prípade vypnutia antivírusu od iného výrobcu. Používateľ tak zbytočne deaktivuje bezpečnostné riešenie tretej strany.

fl17_screenshot_kav_main_nowat

Táto situácia však nie je len jednostranná a neraz príde vhod. Ak totiž nastane problém s aktualizáciami alebo vám vyprší predplatné, Defender sa zapne. Je to neustály boj, Defender môže deaktivovať antivírus tretej strany, antivírusy zase Defender.

defenderms

Kaspersky Lab sa obrátili so sťažnosťou na Európsku komisiu a ruské úrady. Microsoft hovorí o tom, že s Kaspersky Lab má dlhoročnú spoluprácu a budú spolupracovať s úradmi na vyriešenie tejto situácie.

Nuž, ide o ďalší predinštalovaný softvér, ktorý niekomu prekáža. My hodnotíme situáciu ako vyrovnanú, pre používateľa je aktivovanie Defender prospešné. Chápeme, že pre firmy ani tak celkom nie.

Zdroj: Engadget

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.