A nebolo to len tak na moment, ale rovno na celú dekádu. Veď komu by to predsa vadilo? Nikto si to určite nevšimne. Hlavná vec je, že všetko funguje. Akoby šlo o darček za to, že prvé verzie Windows nemali slovenskú mutáciu, tak pre nás Bill Gates zariadil niečo na revanš. Ako to už v retročriepkach býva, za všetkým sa skrýva nejaký ten príbeh.

Niekoľko rokov sme mohli chodiť do Tatier nielen na hory, ale aj k moru. Teda aspoň podľa mapy, ktorú Microsoft integroval do operačných systémov Windows XP, v súvislosti s výberom časových pásiem.

Na tzv. Veľké poľské more, ktoré s nami susedilo, sme mohli po prvý krát naraziť vo Windows 2000 a pozerali sme sa naň až do roku 2007 a príchodu Windows Vista, respektíve lepšie povedané až do rokov 2009 a 2010, kedy začal dominantnú pozíciu Windows XP prerážať nový Windows 7.

Ak starý Windows XP ešte niekde prevádzkujete, pokojne sa presvedčte aj na vlastné oči. V pravom dolnom rohu urobte dvojklik na systémové hodiny, prekliknite sa na záložku Časového pásma a pozrite sa na mapu, nad ktorou máte vybraté časové pásmo GMT+1 pre Bratislavu.

Byť celú dekádu prímorským štátom veru nebolo na zahodenie. Prečo ale tento zvláštny bug vôbec existoval a prečo tak dlho vydržal?

OHEŇ A SÍRA

Pôvod tejto zvláštnosti sa nachádza prekvapivo v geopolitike, ľudskej nevraživosti a konfliktoch, pričom do týchto močiarov vkročil Microsoft celkom nevinne a s mladíckou naivitou, pretože ako mladá a pokroková softvérová firma s tým predsa nič nemala spoločné.

Keď Microsoft túto mapu prvý krát integroval do svojho prelomového operačného systému Windows 95, šlo o jednu z funkcií, ktorú chceli vývojári ozvláštniť a ukázať v nej nové interaktívne schopnosti systému, ktorý následne opantal celý svet počítačov.

Na prvých verziách Windows 95 preto existovala užitočná a pekná vlastnosť tohto mechanizmu, pri ktorej sa oblasť vybratej časovej zóny rozžiarila.

Pôvodný mechanizmus na Windows 95 (Poľsko existuje)

Malo to obrovskú výhodu v tom, že ak ste bývali v Košiciach, Krakove, či kdekoľvek inde v týchto končinách, ihneď ste mohli vidieť, že vybratím časovej zóny „Praha a Belehrad“ ste vybrali časovú zónu, v ktorej sa nachádzate a patrí vám, aj keď vaše mesto sa nespomína.

Výber ste mohli dokonca urobiť aj tak, že ste na vašu polohu na mape klikli a rozsvietila sa celá zóna daného časového pásma, ktorá sa automaticky vybrala a nastavila. Vskutku perfektný a na svoju dobu pokrokový mechanizmus, ktorý si takmer určite nepamätáte, pretože z medzinárodných a nasledujúcich verzií Windows rýchlo zmizol.

Prečo?

Na začiatku roku 1995 vypukla vojna medzi Ekvádorom a Peru, pričom Peruánska vláda sa po nakúpení inštalačných diskiet Windows 95 okamžite začala sťažovať Microsoftu, že pri výbere časovej zóny sa zobrazuje nesprávna mapa, ktorá nepriznáva/ignoruje „platné“ územia Peru.

Microsoft si rýchlo uvedomil, že keby „chybu“ napravil, a hranicu by v nasledujúcich verziách systému posunul viac na sever, mohol by okamžite dostať rovnako výhražný list od Ekvádorskej vlády.

Na Microsoft začala dopadať plná váha svetovej geopolitiky. Obrovský úspech Windows 95, ktorý doslova ovládol počítače na celej planéte, skrátka znamenal že sa dostal úplne všade, z čoho vyplynulo mnoho nových a nečakaných komplikácii.

Microsoft zo svojho pohľadu neurobil nič zlé. Jednotlivé časové pásma, rovnako ako regióny založil na uznávaných hraniciach podľa OSN. To čo je ale uznávané hoc aj v 90 % sveta, nemusí platiť vo zvyšných 10 %, pričom ľudia vedia na konštatovanie toho alebo oného stavu reagovať extrémne vášnivo a takisto agresívne.

Nakupovanie Windows 95 vo veľkom /Foto: Adam Nadel/

Microsoft sa nestačil ešte ani spamätať z národného vyhrážania od Peru a oheň a síra začala ihneď syčať aj z Indie.

Jednu z problematických oblastí Kašmíru, ktoré sú predmetom dlhodobých ozbrojených konfliktov a hraničných provokácii a roztržiek medzi Indiou a Pakistanom, totiž v mape priradil (z neindického pohľadu správne) práve Pakistanu.

To, že by sa v Indii ľudom pri výbere časového pásma ukazovalo, že daná oblasť Kašmíru nie je súčasťou ich krajiny sa nestretlo s pochopením. Indická vláda pri videní tejto mapy dokonca začala Microsoftu hroziť tým, že Windows a všetky ostatné softvérové produkty Microsoftu okamžite v celej Indii zakáže.

Microsoft tak extrémne rýchlo vycúval. Riešením pravdaže nebolo to, že by mapu opravil len v Indickej verzii. Vývojári rovnako ako manažment firmy si rýchlo uvedomili, o akú nočnú moru ide. Nikto totiž nevie, čo sa stane zajtra a ktorá krajina bude zas rozhorčená a bude hroziť niečím podobným.

Treba si uvedomiť, že éra on-line aktualizácií a neprestajne špecificky aktualizovaných webových máp bola ešte ďaleko. V tejto dobe skrátka platilo, že nainštalovaný operačný systém, ktorý ste kúpili na 13 disketách alebo CD, sa niekoľko rokov nemenil, až dokým ste ho nenahradili novším systémom, ako bol napr. Windows 98 o tri roky neskôr.

Microsoft tak urobil veľmi rýchle rozhodnutie v tom, že z novších verzií systému a takisto z následne vydaných medzinárodných verzií Windows 95 túto funkciu odstránil, čo platilo aj o tej našej (ktorá bola vlastne českou jazykovou verziou so slovenským regionálnym nastavením).

Mapa tak zostala „hluchá“, teda celkom neinteraktívna, pričom sa na ňu nielenže nedalo klikať, ale ani sa pri výbere jednotlivých časových pásiem už jednotlivé pásma ani nerozsvecovali. Celá mapa sveta, bez akéhokoľvek regionálneho delenia, sa len centrovala, takže pri výbere nášho pásma bola v centre pohľadu Európa a pri iných kontinentoch zas iná oblasť.

OH NIE, ZABUDLI SME NA POĽSKO…

A ako to súvisí s Veľkým poľským morom?

Nuž, nečakaný rozruch a medzinárodnú nevraživosť, ktorý táto funkcia spôsobila znamenala, že sa jej už žiadny vývojár Microsoftu nechcel chytať ani „dvojmetrovým patykom“.

Lenže svet sa vyvíja ďalej. Vznikajú nové štáty, zanikajú staršie. Rôzne krajiny behom rokov menia svoje územie a kompletne, alebo v rámci rôznych regiónov menia nastavenia svojich časových pásiem.

A Microsoft so svojim operačným systémom nevyhnutne musel reagovať a tieto zmeny do systému postupne integrovať. Nasledujúci Windows 98 tak musel priniesť nové definície a nastavenia pre jednotlivé regióny a pásma, rovnako ako Windows ME a napokon v roku 1999 aj nový Windows 2000, vychádzajúci z vývojovej vetvy NT, ktorá následne začala dominovať a stala sa základom všetkých nasledujúcich verzií operačných systémov Microsoftu.

Mapa časových zón na Windows 2000

Vo Windows 95 malo Poľsko svoju vlastnú časovú zónu, nazvanú ako „Warsaw Standard Time“, teda Varšavský štandardný čas. Ten bol rovnaký ako ten náš, v rámci ktorého sme zoskupený s Maďarskom, Českom a Slovinskom. Microsoft Európu rozdelil na viacero kategórii, aj napriek tomu, že boli v rovnakom časovom pásme, čo malo nielen používateľský význam (ľahšie vyberanie susedných lokalít s kratšími popismi, v ktorých sa lepšie orientuje), ale aj technický, z hľadiska toho ako v rámci medzinárodnej špecifikácie jednotlivé krajiny svoje časy definovali.

Vo Windows 98 už samostatný „Varšavský čas (GMT+01:00)“ zmizol a Poľsko bolo priradené do našej skupiny (GMT+01:00) Bratislava, Budapešť, Ľubľana, Praha, Varšava, kde sa ale dlho neohrialo a od éry Windows ME a Windows 2000 sa nachádza v skupine (GMT+01:00) Sarajevo, Skopje, Varšava, Záhreb.

Problémom bolo, že pri týchto kategorizačných zmenách sa zabudlo na vyradený a inak nefunkčný systém interaktívneho mapového podkladu. Aby klikanie na jednotlivé časové pásma mohlo fungovať a mohli sa zasvecovať, pôvodne bol navrhnutý tak, že každý región a oblasť s vlastným časovým pásmom mal pridelený unikátny identifikátor.

Mapa tieto identifikátory pri svojom spustení načítala a jednotlivé pevninské oblasti sa vďaka tomu doslova „vynorili“ z mora a zaujali svoju pozíciu. Aj keď interaktivita systému a zvýrazňovanie sa vyradilo, systém na pozadí stále fungoval a regióny vynáral na základe identifikátorov.

A výsledkom toho, že „Varšavský čas“ sa prestal používať bolo, že pevninská hmota s týmto identifikátorom sa nikdy nevynorila a zostala pod hladinou mora.

To, čo bolo pravdaže potrebné urobiť bolo to, aby sa daná oblasť mapy zaradila pod iné, existujúce MapID, pod ktorým by bolo evidované v registroch a vynorila sa spolu s ostatnými regiónmi v danej časovej zóne.

Lenže z dôvodu uvedených vyššie, kedy sa mapového mechanizmu pre istotu už nikto nechytal bolo, že si žiadny vývojár neuvedomil, že Poľsko už platný identifikátor nemá. Zostalo tak pod vodou.

A ako je možné, že tento stav panoval celú dekádu? Nuž, Poliaci asi mali vojen a podobných vecí odjakživa po krk a na rozdiel od Indie či Peru sa pri pohľade na túto mapu nevyhrážali Microsoftu vybombardovaním ani národnými zákazmi a zostali ticho.

Na dne Baltského/Tatranského mora tak pretrvali až do úplného konca tejto mapy, ktorý nastal s príchodom Windows Vista.

No a od tej doby sa už nemôžeme chodiť kúpať do Tatier na morskú pláž.

Fotografia prímorskej pláže s veľkým počtom ľudí, ktorí sa opaľujú a kúpu. Na pozadí sú Tatry a vlak tatranskej elektrickej železnice, stojaci v stanici.
Pod Tatrami…

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe každý štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.