Prenosné flash disky sa dostávajú na prijateľnú cenovú úroveň aj vo vyšších kapacitách.

Príkladom je aktuálny flash disk, ktorý som testoval v našej redakcii a je to veľmi dobrý kompromis pre používateľov, ktorí chcú veľkú kapacitu, no tradičný otáčkový disk už kupovať nechcú. Zároveň však nechcú USB flash disk so vstavaným konektorom USB-C.

Všetko to závisí od toho, aký model si kúpite. Siahnuť môžete napríklad po bežnom flash disku, na ktorého pripojenie nepotrebujete kábel. Aj tu nájdete modely s veľkými kapacitami. V prípade modelu Kingston XS1000 sú rozmery väčšie (69,54 × 32,58 × 13,5 mm) a telo je kombinované s kovovými a plastovými časťami. K tomuto externému disku je potrebné pripojiť kábel. V balení nájdete univerzálny, teda s koncovkou USB-C na jednej strane a USB-A na opačnom konci. Počas testovania som využil svoj kompatibilný kábel určený na prenášanie vysokými rýchlosťami typu USB-C na USB-C a podarilo sa mi dosiahnuť hodnoty, ktoré proklamuje aj výrobca. Dokonca mierne vyššie.

Tu ide o superrýchly disk, ktorý vyžaduje adekvátny štandard konektora USB. Ideálne ak máte USB 3.2 Gen 2, môžete dosiahnuť výrobcom udávané rýchlosti 1050 MB/s pri čítaní a 1000 MB/s pri zápise.

Vďaka malým rozmerom pripomínajúcim veľkosť zápalkovej škatuľky sa dá prenášať aj vo vrecku a ide zároveň o rozmer, ktorý by mohol zabrániť strate takéhoto disku. Predsa len nesie v sebe veľkú dátovú kapacitu a vyrobiť ho možno ešte menší by výrobca zvládol, no riziko jeho straty by bolo väčšie. Jeho hmotnosť je len 28,7 gramu.

Vzhľadom na prenosové rýchlosti, ktorými disk disponuje, sa dá využívať na zálohovanie dát alebo prácu s veľkým objemom menšieho počtu súborov. V tomto smere je to praktický disk. Výrobca k nemu dodáva aj samostatný softvér, ktorý treba stiahnuť z webových stránok. Poslúži napríklad na aktualizáciu firmvéru.

O svojej aktivite disk informuje modrým LED svetlom, ktoré nie je rušivé, je tlmené až matné. Bliká pri zápise alebo čítaní dát, v opačnom prípade len svieti. Je to detail, ktorý treba oceniť na rozdiel od iných modelov, ktoré až vyslovene nepríjemne blikajú do očí svojou čírou LED diódou.

Verdikt

Kingston XS1000 odporúčam používateľom, ktorí si chcú zálohovať svoje dáta alebo pracujú s dátami či aplikáciami, ktoré by chceli mať uložené priamo na externom zariadení. Vzhľadom na jeho rýchlosti získate pohodlný nástroj na bleskový presun údajov. Používatelia, ktorí by chceli vyššiu kapacitu, majú možnosť zakúpiť si tento externý disk vo verzii s 2 TB za cenu 136,68 eura.

Cena: 84,48 €

Zapožičal: ASBIS SK

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.