Vo svete moderných technológií a stále sa rozvíjajúcich inovácií je výber ideálneho vykurovacieho systému niekedy zložitý.

V poslednej dobe sa klimatizácia stáva populárnou alternatívou nielen na chladenie, ale aj na vykurovanie. Či už žijete v paneláku alebo rodinnom dome, mohli by vás zaujímať nasledovné otázky, na ktoré vám odpovie zástupca spoločnosti Panasonic, Marek Hvozdík. 

Prečo by sme mali zvážiť vykurovanie pomocou klimatizácie?

Klimatizácia je ideálna aj pre prechodné obdobia, ako sú jarné a jesenné mesiace, keď nie je potreba plného vykurovania, ale chladné ranné a večerné hodiny si vyžadujú dodatočné teplo. Vyhnete sa tak zapáleniu kotla alebo boju s plynovými konvektormi, ktoré často prinášajú viac problémov, než riešení. Navyše, s modernými technológiami ako Comfort Cloud, diaľkovo ovládaným systémom, môžete prednastaviť teplotu ešte predtým, ako prídete domov. 

Ako vlastne klimatizácia na vykurovanie funguje?

Môže to znieť paradoxne, keď zariadenie, ktoré v lete chladí, v zime môže ohrievať. Kľúčom je zariadenie tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. V letnom režime ochladzuje interiér a ohrieva exteriér. Ale v zime sa celý proces otočí. Systém je navrhnutý tak, aby absorboval okolité teplo a preniesol ho do domácnosti. Vďaka tejto metóde sa získa viac tepla za menej energie.

Čo by ste mali vedieť pred kúpou klimatizácie na vykurovanie?

  • Hodnota SEER a SCOP: Tieto ukazovatele napovedia, aké efektívne je zariadenie v chladiacom alebo vykurovacom režime. V skratke, čím vyššie tieto čísla, tým viac tepla (alebo chladu) získa užívateľ z jednotky elektrickej energie.
  • Energetická účinnosť: Moderné klimatizácie môžu byť oveľa účinnejšie ako tradičné elektrické vykurovanie. Napríklad, z 1 kW elektrickej energie môžete získať až 6 kW vykurovacej energie.
  • Vlhkosť a zamrznutie: Ak žijete v oblasti s vysokou vlhkosťou alebo teplotami blízkymi 0 °C, mali by ste vedieť, že vonkajšia jednotka môže ľahko zamrznúť. Našťastie, moderné systémy sú vybavené automatickým rozmrazovaním, takže vaše vykurovanie nebude narušené.
KlimatizáciaZdroj: Panasonic

Ako odhadnúť náklady na vykurovanie klimatizáciou?

Vo všetkých špecifikáciách klimatizačných zariadení by mala byť uvedená hodnota „ročná spotreba energie“. Stačí použiť túto hodnotu a vynásobiť s cenou energie, ktorú máte k dispozícii. Samozrejme, skutočná spotreba môže závisieť od vašich individuálnych návykov. V dnešnej dobe, keď hľadáme úsporné a ekologické spôsoby vykurovania, môže byť klimatizácia inovatívnym riešením. 

Inovácie v klimatizácii: Panasonic prináša efektívne vykurovanie aj počas mrazov

Panasonic Heatcharge VZ nie je len obyčajné tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Jeho prevádzkový rozsah vykurovania je až do -30 °C. Je určené pre náročné komerčné aj rezidenčné priestory a ponúka nepretržité vykurovanie, ktoré eliminuje pokles teploty počas rozmrazovania. Zaujímavosťou je, že teplo vytvárané kompresorom už nie je plytvané, ale využité na vykurovanie.

Model klimatizácie Etherea dokáže efektívne vykurovať až do -20 °C. Funkcia Aerowings 2.0 prináša efekt podobný podlahovému vykurovaniu, čím zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla v miestnosti. Srdcom tejto technológie sú flexibilné lopatky, ktoré umožňujú intenzívnejšie prúdenie vzduchu.

Ďalšou inováciou je funkcia nanoe™ X, ktorá zabezpečuje čistotu vzduchu tým, že neutralizuje širokú škálu znečisťujúcich látok, vrátane baktérií a vírusov. Panasonic ponúka aj inovatívnu podlahovú konzolu, ktorá kombinuje efektívnosť s dizajnom. Toto zariadenie je nielen energeticky úsporné, ale aj esteticky príťažlivé, čo ho predurčuje na integráciu do moderných interiérov.

Zaujímavou vlastnosťou je tichá prevádzka podlahovej konzoly s hodnotou iba 20 dB(A) po dosiahnutí nastavenej teploty. Ideálna voľba pre tých, ktorí hľadajú komfort v kombinácii s modernými technológiami.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Panasonic.