Ceny novej série iPhone 15 sú tento rok nižšie.

Ceny nových iPhonov nie sú najnižšie, na tom sa pravdepodobne zhodnú všetci. Apple si však takmer od začiatku svojho pôsobenia na trhu drží akýsi status prémiového výrobcu prémiových zariadení, čo je taktiež jedným z dôvodov vysokých cien. Koľko však musí priemerný Slovák pracovať na to, aby si nový iPhone 15 Pro mohol kúpiť? A ako sú na tom ďalšie štáty?

Portál picodi.com odprezentoval svoju štatistiku prostredníctvom infografiky, na ktorej si môžeme porovnať, ako sme na tom v porovnaní so susednými štátmi, prípadne ďalšími krajinami. Medzi štáty, v ktorých si kúpime iPhone 15 Pro len za pár dní práce, však nepatríme.

Lepšie ako Maďarsko, Čechov však nepredbehneme

Ak by ste aj zvažovali kúpu nového iPhone 15, resp. jeho Pro verzie, pravdepodobne by ste si mali niečo našetriť. Pod úrovňou 1000 eur sa totiž predáva len základný model v jednej verzii a investícia by v tomto prípade bola vyššia. Najnovšie štatistiky sa sústredili na to, ako dlho musí priemerný občan krajiny zarábať, aby si mohol kúpiť iPhone 15 Pro v pamäťovej konfigurácii so 128 GB interným úložiskom.

Ako dlho musí človek pracovať, aby si kúpil iPhone 15 Pro (128 GB)?Zdroj: picodi.com
Ako dlho musí človek pracovať, aby si kúpil iPhone 15 Pro (128 GB)?

Ako môžete vidieť, najdlhšie by pre kúpu modelu iPhone 15 Pro (128 GB) pracoval zamestnanec v Turecku. Trvalo by mu až 123,7 dňa, kým by na takýto model zarobil, a to za predpokladu, že svoje peniaze nebude míňať na nič iné.

Slovensko sa objavilo v štatistike na 12. mieste od konca, hneď za Maďarskom. V našej krajine by teda zamestnanec na tento model pracoval 25,2 dňa. Česi sú na tom o poznanie lepšie, keďže by na tento smartfón pracovali 18,2 dňa.

Nikoho ale neprekvapí, že najkratšie sa na nový iPhone 15 Pro (128 GB) pracuje v Švajčiarsku, kde naň pracovníci v priemere zarobia už za 4,2 dňa.

iPhone 15 Pro (128 GB) možno kúpiť za 1199 eur

Pre lepší prehľad v štatistikách by sme radi uviedli, že model iPhone 15 Pro (128 GB) sa v Európe predáva s cenovkou 1199 eur. Takáto suma sa v peňaženke priemerného Slováka teda môže objaviť po 25,2 dňa. Keď ale vezmeme do úvahy, že pracovný mesiac má približne 20 dní, tak zistíme, že na Slovensku sa na Pro verziu smartfónu zarába dlhšie ako jeden mesiac. Samozrejme za predpokladu, že by zárobok šiel len na kúpu nového iPhone 15 Pro.

Zdroj: picodi.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.