Na Wi-Fi pripojenie v tlačiarňach a multifunkčných zariadeniach sme si už zvykli. Stáva sa to bežnou a u používateľov aj žiadanou funkciou. Teraz prichádza na rad aj implementácia NFC. Samsung má v ponuke dva nové modely. Prvý model s názvom Samsung Xpress M2026W predstavuje tlačiareň s čiernym tonerom. Veľmi sa nám páčila, nakoľko je to presne ten typ zariadenia, aký mnohí potrebujú na svoj pracovný stôl a nezaberie veľa miesta. Výhodou je práve pripojenie cez Wi-Fi, a to buď do aktuálnej siete alebo cez metódu Direct, teda na priamo s jedným zariadením. Tlačiť sa dá aj z mobilného telefónu. Smartfón stačí priložiť k nálepke NFC na tlačiarni a pri prvom spojení sa spustí inštalácia softvéru Samsung Mobile Print. Potom je tlač už len otázkou priloženia smartfónu. Je to veľmi jednoduché a tento spôsob aj veľmi dobre funguje.

81o+2vzpc+L._SL1500__vyd5_nowat

Druhou výhodou je softvér. Kým v minulosti išlo len o akúsi „povinnú jazdu“, aby nejaký softvér bol aj na mobilné platformy, teraz plnohodnotne nahradí ten v počítači. Softvér je veľmi prepracovaný a poskytuje možnosti na odstránenie pozadia, obrázkov, zmenu kvalitatívneho režimu na ušetrenie toneru. Po aktivovaní volieb priamo vidíte dosah na úsporu. Efektívne a hlavne motivujúce netlačiť dokumenty dočasného charakteru s obsahom, ktorý tam vlastne na daný účel ani nie je treba.

Tlačiareň Samsung Xpress M2026W je vhodná na mesačnú záťaž do 10 000 strán a má rozlíšenie 1200 × 1200 dpi. Na vstupe môže byť 150 listov papiera, do výstupného zásobníka sa zmestí o 50 kusov menej. Ak sa nepoužíva, dá sa vstupný zásobník sklopiť a zaberie ešte menej miesta. Výrobca hovorí o rýchlosti tlače 20 str./min. Naše testy túto rýchlosť potvrdili. Nejde teda len o katalógovú rýchlosť, ktorú by ste pri bežných dokumentoch s grafikou nedosiahli. Napríklad 5-stranový PDF dokument vytlačíte za 15 sekúnd a jedna strana je pripravená do štyroch sekúnd.

 

Samsung Xpress M2070W je naproti tomu multifunkčné zariadenie. Hodí sa teda pre tých, ktorí potrebujú aj skener. V tomto prípade je tu plochý skener bez podávača dokumentov. Rýchlosť tlače je rovnaká ako u predchádzajúceho modelu, takisto je tu aj výklopný vstupný zásobník. Samozrejmosťou je NFC a Wi-Fi, vzhľadom na MFP pribudol dvojriadkový displej a univerzálne kruhové tlačidlo. Takisto tlačí prostredníctvom čierneho tonera a má rozlíšenie 1200 × 1200 dpi. Aj tu sme ocenili plynulú tlač dokumentov, teda ani pri náročnejších úlohách sa mechanizmus nezastavil a nevykonával si pauzy počas rozpracovanej úlohy.

samsung-xpress-m2070wa_vyd5_nowat

Špeciálne upozorňujeme na kvalitu tlače. Aj v odtieňoch sivej získate skutočne ostré PDF dokumenty, ktoré vyzerajú veľmi dobre. Tým, že obe zariadenia neprehrievajú papier, nebudú výsledné dokumenty na výstupe pokrútené.

Cena: M2026W – 79 EUR; M2070W – 132,90 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.