Vyskúšali sme dva antivírusové programy, ktoré majú v sebe všetky potrebné súčasti na kompletnú ochranu počítača. Ich funkcie sa v zásade zhodujú, no spôsob ich implementácie sa líši a každá firma obhajuje to svoje riešenie.

My prinášame detailnejší pohľad na ich výbavu a komentár k integrovaným funkciám.

G Data Internet Security

Program je dostupný v niekoľkých verziách. Používateľ sa môže rozhodnúť, či potrebuje niektoré z kompletných riešení alebo čiastkových. Napríklad len vo forme antivírusu alebo riešenie na ochranu súkromia. My sme vybrali stredný typ ochrany. Ten má všetko, maximálna ochrana potom obsahuje ďalšie nástroje, napríklad na ladenie systému. Tie pre nás ani mnohých z vás nebudú až také podstatné.

Program však obsahuje ochranu pred škodlivými kódmi a pokrýva vlastne celé spektrum ochrany na zabezpečenie počítača. Nechýba firewall, rodičovská kontrola alebo antispamový modul. Ten je kompatibilný aj s najnovšou verziou kancelárskeho balíka Microsoft Office.

Jednou zo zaujímavostí je beh spolu s inými antivírusovými riešeniami. Na to, aby ste si tento program vyskúšali, nebudete potrebovať odinštalovať váš aktuálny program. Teda ak ten nebude dôvodom, prečo je inštalácia G Data Internet Security blokovaná. Aplikácia funguje úplne samostatne, čo nie je žiadne prekvapenie. Je tu stále možnosť nechať programu istú časť rozhodovania na vás. A to najmä na strane firewallu.

Funkcie, ktoré dávajú výrobcovia antivírusov do svojich aplikácií, vás vždy prekvapia a sčasti vystrašia. Je prirodzené, ak sa budete pýtať – Aj proti tomuto sa treba brániť?

Antivírus funguje v tomto prípade trochu inak. Výrobca hovorí o technológii s názvom CloseGap. Nie je to povedzme tradičný systém dvoch skenovacích jadier, ale vrstvenej proaktívnej kontroly. Kým iné antivírusy s dvojitou ochranou skenovacími jadrami analyzujú vírusy, tu sa výrobca spoľahol na súčinnosť rýchlej analýzy, rýchlych aktualizácií a skenovania na základe správania vybraných typov kódov. Z nášho pohľadu ide možno viac o marketing. Súhlasíme však s tým, že jedno skenovacie jadro zaťaží systém menej ako dve. A je lepšie pracovať na jednom spôsobe záchytu kódov, ako sa spoliehať na systém „čo nezachytí jedno jadro, snáď zachytí druhé“. V tomto smere sme v minulosti zaznamenali pri iných aplikáciách občasné spomalenie. A to práve v prípade, keď sme simulovali spustenie škodlivého kódu.

Ocenili sme, že program dáva voľnú ruku v tom, čo všetko chcete mať aktívne. Analýzu na základe správania môžete vypnúť, tiež aj skenovanie v dobe vašej nečinnosti alebo napríklad aktivovať čiastkové funkcie webovej a emailovej ochrany. V prípade emailovej ochrany program včas rozpozná aj vírusy prenášané cestou zabezpečeného certifikátu SSL.

Program má dokonca implementovanú špeciálnu funkciu, podľa ktorej rozpozná pripojenú klávesnicu so zaznamenávaním klávesov alebo podobný modul. Toto je neobvyklá funkcia a ide o nadstavbu rozpoznávania škodlivých kódov zaznamenávajúcich stlačenia klávesov na softvérovej úrovni.

Nastavenie webovej ochrany priamo z hlavnej obrazovky

Nastavenie webovej ochrany priamo z hlavnej obrazovky

Kontrola webových stránok vás bude chrániť pred škodlivými skriptami priamo z webu. Tu existuje priamo z hlavného okna možnosť definovať výnimky. Je to pohodlné a nestane sa to, aby vám program blokoval stránky, na ktoré reálne chcete ísť. Síce na vlastné riziko, no zavírenia sa netreba obávať. Zachytávanie kódov funguje aj pri stránkach, ktoré sú vo výnimkách. Ich funkčnosť sa obmedzí, ale stránka sa zobrazí. V mnohom ani nepoznáte, že zo stránky niečo zmizlo, nakoľko blokované JS nemali priamy dosah na funkčnosť stránky. Ich primárnym cieľom bolo infikovať počítač cez prehliadač.

Stránka obsahujúca škodlivý kód sa nenačíta a zobrazí sa takéto hlásenie

Stránka obsahujúca škodlivý kód sa nenačíta a zobrazí sa takéto hlásenie

Odporúčame vytvoriť záchranné bootovacie médium, ktoré poslúži na ťažko odstrániteľné vírusy v systéme. Využiť môžete optický disk alebo USB flash disk.

Jednu výhradu máme k firewallu. Ten oznámil nezabezpečenú sieť a nechal na používateľovi, čo s ňou. Toto hlásenie nám príliš nepomohlo a išlo o adaptér na priame pripojenie do internetu, ktorý bol v našom prípade aj tak nepoužívaný. Škoda, bežný používateľ sa môže zbytočne vystrašiť.

Link: www.gdatasoftware.com
Cena: 59,95 EUR / 3 PC na 1 rok

ZoneAlarm Extreme Security 2016

Hlavné okno programu ZoneAlarm Extreme Security 2016

Hlavné okno programu ZoneAlarm Extreme Security 2016

Toto je najvyššia verzia aplikácie ZoneAlarm. Výrobca má v ponuke stále svoj legendárny firewall, ktorý mnohí poznajú ešte z čias Windows 98. Pochopiteľne, na rozdiel od tohto operačného systému, ho výrobca udržiava a ponúka dnešné štandardy.

Súčasťou inštalácie je doplnok Blur, ktorý sleduje a zachytáva sledovacie cookies. Integruje sa do prehliadača a nemusíte ho nijakým spôsobom nastavovať. Je napojený aj na platené funkcie zálohovania dát a ďalších funkcií.

V základe program obsahuje plnú výbavu, čomu odpovedá aj prívlastok Extreme u tohto vydania. V základnom nastavení je zapnutá rezidentná ochrana, no nie emulácia škodlivých kódov označovaná ako Zero Day. Teda nových infekcií, ktoré program dokáže zachytiť na základe ich správania sa. Tie zatiaľ neboli zavedené do vírusovej databázy a program sa musí spoliehať na heuristiku. Funkcia sa dá dodatočne zapnúť, ideálne však len na rýchlych počítačoch s SSD diskom. ZoneAlarm nie je vyslovene náročný na systémové prostriedky, no štart počítača sa na SSD disku oneskoril o približne 3 sekundy. Nie je to veľa a nemusíte si to všimnúť. My sme to za vás cielene merali. Na bežnom disku počítajte s dlhšou odozvou, pokým sa dostanete na pracovnú plochu. Z analýzy sa dajú vynechať súbory označené ako bezpečné, tým sa kontrola zrýchli. Tiež si môžete vybrať analýzu len tých súborov, ktoré ste stiahli z internetu.

Emulácia potenciálne škodlivých kódov v chránenom prostredí ZoneAlarm

Emulácia potenciálne škodlivých kódov v chránenom prostredí ZoneAlarm

Antivírus totiž rozoznáva medzi súbormi, ktoré boli skontrolované a ktoré je treba preverovať neustále. Počas používania antivírusu sme síce neustále badali pomalší nábeh systému, no nie prácu so samostatným systémom. Takisto aj prvotné spustenie náročných programov po inštalácii ZoneAlarmu trvalo o niekoľko sekúnd dlhšie. Ďalšie spustenia sa podobali situácii pred inštaláciou tohto programu. Pokročilí používatelia majú možnosť aktivovať režim, ktorý je vidieť u väčšiny antivírusov. Teda kontrolu súborov pri čítaní a zápise.

Plánovač pre antivírus umožňuje nastaviť časy skenovania, no nie je tu automatická kontrola počítača v čase nečinnosti. Samozrejme, ani tu nechýba napojenie na cloud a teda kontrola súborov na základe hodnotenia iných používateľov a analýzy priamo na serveroch firmy.

Firewall je silnou stránkou tejto aplikácie a kým sa z nej stalo ucelené riešenie, bol práve firewall nosnou časťou rodiny ZoneAlarm. Blokuje podozrivé aplikácie na základe toho, aké protokoly používajú. Sleduje kritické body systému, ktoré bývajú zneužívané pri pokusoch o prienik. Z toho vyplývajú aj občasné varovania a používateľ dostane požiadavku, aby rozhodol, ako ďalej. Či bude daný program pustený do internetu alebo nie. Ak si nie ste istí a nechcete si niečo zablokovať, použijete dané nastavenie len pre aktuálnu požiadavku programu. Ak bude chcieť do internetu pristupovať aj v budúcnosti, firewall sa opäť ohlási a upozorní na to. Ocenili sme, že firewall neupozorňuje na všetky podozrivé činnosti, len ich zaznamenáva. Ak teda zablokuje niektorú súčasť komunikácie, neotravuje hláseniami, len si túto udalosť uloží. Najčastejšie pôjde o rôzne služby, ktoré pracujú na neštandardných portoch a nie sú kritické pre beh legitímnych aplikácií a vo výsledku len odhaľujú váš počítač v sieti.

Súčasťou aplikácie je aj rodičovská kontrola alebo anti-spam. Program blokuje aj keylogger procesy, ktoré by mohli byť nebezpečné pri internetbankingu alebo hoci len pri zaznamenávaní vašej aktivity v iných programoch.

Keďže dnes je bežné pripájať sa na internet cez dátový spoj operátora, program má v sebe modul na rozpoznanie, o aký typ pripojenia ide. To už má v sebe aj operačný systém Windows 10. Tu je určený hlavne na to, aby sa program nezačal aktualizovať, ak idete cez spoplatnený dátový program. Aj keď budete mať pripojenie notebooku cez hotspot z mobilu, nebudú sa aktualizácie sťahovať a míňať vám vaše dáta. Dá sa to vypnúť, ak potrebujete. V rámci komplexného riešenia je tu on-line zálohovanie s kapacitou 5 GB a nástroje na ladenie počítača.

Službu na lokalizovanie vášho počítača, zamknutie a vymazanie na diaľku umožňuje aj ZoneAlarm

Službu na lokalizovanie vášho počítača, zamknutie a vymazanie na diaľku umožňuje aj ZoneAlarm

Link: www.zonealarm.com
Cena: 53,95 EUR / 3 PC na 1 rok

Verdikt TOUCHIT

Programy na ochranu počítača sú dnes vo viacerých verziách. Tie skutočne komplexné sú aj drahšie, ale máte v nich prakticky všetko. Treba sa rozhodovať podľa toho, čo by ste mohli potrebovať. Nezastávame totiž názor, že najvybavenejšie riešenie je zároveň najlepšie. Platíte aj za rôzne ladiace nástroje alebo on-line zálohovanie, ktoré si možno zastrešujete inak.

G Data Internet Security má plnú výbavu a minimálne nároky na systém. Veľmi dobre sa konfiguruje a zachytáva hrozby ešte pred tým, ako sa dostanú do počítača. Napríklad link, ktorý vedie na infikovanú stránku, sa vám nepodarí ani otvoriť. A to ani z odkazu uloženého na ploche.

ZoneAlarm Extreme Security 2016 je mierne náročnejší, najmä pri štarte počítača. Nič kritické, ak máte SSD disk. Jeho silnou stránkou je firewall s rôznymi režimami činnosti. Nezaťažuje hláseniami a poväčšine pracuje úplne automaticky. Antivírus je takisto samostatný, no chýba tu automatická kontrola v čase nečinnosti.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.