Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Koncept EQV, predstavený na autosalóne v Ženeve, absolvoval svoju prvú jazdu v mestskom prostredí. V prístave v meste Barcelona ukázalo koncepčné vozidlo, že elektrická budúcnosť prémiového veľkopriestorového vozidla už vôbec nie je tak ďaleko.

Začiatkom marca sa na ženevskom autosalóne verejnosti predstavilo prvé plnoelektrické veľkopriestorové vozidlo na svete: Konceptom EQV ukazuje značka Mercedes-Benz, ako by mohla vyzerať lokálne bezemisná budúcnosť v tomto segmente.

Koncept EQV absolvoval svoju prvú verejnú jazdu a v prístave v meste Barcelona sa predstavil pred príznačnou kulisou. A to z dôvodu, že vozidlo sa zameriava rovnakým spôsobom na rodiny, športovo aktívnych zákazníkov či prevádzkovateľov luxusných služieb kyvadlovej dopravy. Vďaka svojmu progresívnemu exteriéru pútal koncept EQV v metropole módy a dizajnu pozornosť okoloidúcich. Mimoriadny dojem pritom zanechala maska chladiča so súvislým pásom svetelných diód typická pre vozidlá EQ.

Presviedčajú aj vnútorné hodnoty

Okrem atraktívneho dizajnu sa štúdia EQV vyznačuje najmä elektrickou mobilitou, ktorá je lokálne bez emisií a ktorá je vhodná na každodenné použitie. Medzi technické zaujímavostí patrí dojazd až 400 kilometrov a integrovaná funkcia rýchleho nabíjania. Vďaka nej možno za približne 15 minút nabiť vozidlo energiou, ktorá zabezpečí dojazd asi 100 kilometrov. Vozidlo okrem toho ponúka najvyšší komfort v interiéri a maximálnu funkčnosť, napríklad vďaka svojím všestranným konfiguráciám sedadiel.

Koncept EQV bude prostredníctvom prednej nápravy poháňať kompaktné elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS) s výkonom 150 kW. Vďaka maximálnej rýchlosti 160 km/h je suverénny pocit z jazdy zaistený aj mimo mestského prostredia. Energiu hnaciemu ústrojenstvu pritom dodáva lítium-iónový akumulátor s kapacitou 100 kWh. Ten je zabudovaný v podlahe vozidla, vďaka čomu je v interiéri k dispozícii kompletná ponuka priestoru.

Divízia Mercedes-Benz Vans podnikne už čoskoro ďalší krok: Na základe štúdie EQV je naplánovaný sériový model, ktorý sa verejnosti predstaví už na tohtoročnej výstave IAA vo Frankfurte nad Mohanom.

Značky: