Technológia nájde svoje uplatnenie aj v automobilovom priemysle.

V recenziách smartfónov sa poväčšine uvádza aj informácia o tom, do akej miery dokážu displeje smartfónov zachytávať odtlačky prstov a iné nečistoty. V tomto smere mala vždy najväčšie slovo spoločnosť Corning, ktorá stojí za vývojom skiel Gorilla Glass. Na tieto sklá sa aplikuje aj oleofóbny povlak, aby displeje boli vizuálne čo najčistejšie. Práve táto vrstva je zodpovedná za elimináciu odtlačkov prstov. Teraz sa však zdá, táto schopnosť bude povýšená na celkom novú úroveň.

Portál AndroidAuthority informuje, že spoločnosť GM (General Motors) si patentovala technológiu, ktorá by mohla znamenať koniec znečistených displejov. Už viac by sme tak nepočuli slovné spojenie, že “tento displej je magnetom na odtlačky prstov”, keďže tie by boli automaticky odstraňované. Nová povrchová úprava by však mohla nájsť uplatnenie aj v automobilovom priemysle, keďže aj interiér moderných áut sa pomaly ale isto mení na jednu veľkú dotykovú plochu. Aj keď na jej čistenie sa dá použiť handrička z mikrovlákna, tak nové samočistiace riešenie spoločnosti GM by bolo určite praktickejšie.

Apple CarPlay 2Zdroj: ArenaEV
Interiér moderných áut sa pomaly ale isto mení na jednu veľkú dotykovú plochu

Patentová prihláška naznačuje, že technológia údajne integruje fialové pixely medzi modré, červené a zelené pixely na displeji. Výhodou tohto riešenie je to, že fialové pixely by boli pre ľudské oko neviditeľné, ale v celom samočistiacom procese by zohrávali veľkú úlohu. Fialové pixely by zároveň nemali vplyv ani na farebné podanie displejov. Okrem fialových pixelov by mal displej aj neviditeľný fotokatalytický povlak na báze oxidu kovu.

Práve kombinácia fialových pixelov a povlaku vyvolá chemickú reakciu, ktorej výsledkom budú displeje bez odtlačkov prstov. Zdroj informuje, že pri vystavení ultrafialovému svetlu je fotokatalytický povlak schopný absorbovať svetlo a vytvoriť chemickú reakciu pomocou vlhkosti vo vzduchu. Počas reakcie sa organické materiály po odtlačkoch prstov rozložia, ako aj zvyšky oleja a mastnoty z rýchleho občerstvenia. Po skončení reakcie všetko vyschne a odparí sa.

Aj keď ultrafialové svetlo by mohlo byť dodané slnkom, tak nie vždy je to možné. Je to predovšetkým preto, že väčšina áut má zatmavené sklá, čím sa slnečné žiarenie výrazne znižuje a obmedzuje iba na denné používanie. Aj napriek tomu, že technológia samočistiacich displejov je veľmi sľubná, tak zatiaľ nie je známe, kedy by mohla byť uvedená na trh. Nie je však vylúčené, že sa jej dočkáme až o niekoľko rokov.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.