Messenger po vzore z aplikácie WhatsApp spustí do konca roka šifrovanie end-to-end.

Znamená to, že správy budú šifrované medzi 2 zariadeniami a odosielateľmi ani poskytovateľ služby k nim nebude mať prístup, čo sa nedá povedať o terajšom stave četovania na Messengeri. V súčasnej situácii má spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom Facebooku prístup k vašim správam, aj keď ich ukladá v šifrovanej forme. V prípade vyžiadania štátnych zložiek im budú vedieť vaše konverzácie poskytnúť a dešifrovať. Šifrovacie kľúče má služba uložené u seba. Vy nie ste ich vlastníkom.

Ako na to v súčasnosti?

Súkromné správy v tejto aplikácii existujú a volajú sa Tajné konverzácie. Nie sú však predvolene zapnuté a treba ich aktivovať samostatne kliknutím na ikonu „i“ v konverzácii kontaktu a z menu vybrať položku Prejsť na tajnú konverzáciu. Sú viazané na zariadenie a tak na inom zariadení nemusíte vidieť históriu svojich konverzácii. Cieľom je priniesť súkromné správy aj pre Direct Messages v aplikácii Instagram. Po niekoľkých rokoch testovania firma dospela k výsledku, testy už prebiehajú na vybranej vzorke používateľov.

Pri bežnej komunikácii, hoci stále šifrovanej prebieha výmena správ cez servery, ktoré môžeme chápať ako klientov služby. Pri výmene správ so šifrovaním end-to-end už nie sú servery bránou dešifrovanie konverzácií. Výsledná autorizácia prebehne až na koncovom zariadení. Meta neuvidí obsah správ. Tým, že aplikácie neboli od svojho základu navrhnuté ako šifrované pre koncové body, bolo potrebné množstvo funkcií prerobiť.

Inšpirácia WhatsAppom

Firma sa učí od inžinierov pracujúcich na WhatsAppe, ktorý už Meta dávnejšie kúpila. Nové spôsoby doručovania šifrovaných správ bude treba upraviť nielen v aplikácii ale aj na strane servera. Celkovo bolo potrebné prebudovať viac ako 100 funkcií. Firma sa chce totiž vyhnúť tomu, že bude musieť obmedziť doterajšiu funkcionalitu. Súkromie mnohí používatelia ocenia, nie však za cenu odstránenia rôznych prvkov, na ktoré si už používatelia zvykli. Išlo napríklad o zdieľanie externých odkazov.

Náhľady treba robiť inak

V minulosti server služby dokázal čítať vaše konverzácie, aj vďaka tomu poskytol náhľad WWW adresy alebo iného obsahu, napríklad videa na YouTube. End-2-end šifrovanie ale od podstaty znemožní serveru vidieť váš obsah a teda aj prečítať link a vygenerovať náhľad. Ak si to chce Messenger zachovať, je treba tomu prispôsobiť aj nové možnosti aplikácie. Po novom to bude robiť aplikácia ešte priamo vo vašom smartfóne. Napojí sa na YouTube, vygeneruje obsah a potom už bude šifrovaný náhľad, napríklad z YouTube linku, putovať príjemcovi.

Na záver je dôležité dodať už len to, že po spustení novej formy prenosu správ budú musieť všetci používatelia, ktorí chcú takýto spôsob šifrovania využiť, aktualizovať na najnovšiu verziu aplikácie.

Zdroj: Meta

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.