Na tlačovej konferencii Ministerstva zdravotníctva, kde sa ohlasoval nový Covid automat to tento raz bolo o množstve pravidiel, ktoré platia odlišne pre rôzne okresy na Slovensku.

Hlavný hygienik Ján Mikas ich čítal z papiera a aj ľuďom odkazoval, aby si pozreli konkrétnu vyhlášku, ak napr. chcú ísť do reštaurácie, wellness, organizovať svadby a pod. Ani slovom nespomenul aplikáciu Nariadenia automatu, za ktorým je MIRRI zodpovedné za informatizáciu Slovenska a spoločnosť Slovensko.it. Je pravda, že pokiaľ bolo celé Slovensko ako krajina v čiernej či bordovej farbe, význam táto aplikácia nemala, lebo všetky uvoľnenia platili skôr plošne. Teraz sa to však mení a je naozaj dobre vedieť, ako presne je to vo vašom, okrese, resp. tam, kde cestujete.

Nariadenia automatu

Aplikácia existuje pre mobilné zariadenia ale tak isto aj ako webová aplikácia. V prípade mobilných zariadení pre to zatiaľ pre Android a Huawei AppGallery. Pre iOS táto aplikácia zatiaľ neexistuje, dá sa použiť ako webová aplikácia.

App Store

Od pondelka nastáva množstvo zmien a je to poriadne komplikované.

Covid automat od pondelka

Pri istom zjednodušovaní platia pravidlá takto:

Problém majú dva okresy na Slovensku a to Sobrance a Myjava, ktoré sú od ďalšieho týždňa v bordovej farbe. Tu je to fakt prísne. Na druhej strane najlepšia epidemiologická situácia je v okresoch Hlohovec, Topoľčany, Nitra a Senec, ktoré sú v oranžovej farbe. Zatiaľ žiadny okres na Slovensku nie je v zelenej farbe.

Nákupné centrá

Väčšina okresov (50) je v ružovej farbe, 23 je v červenej farbe. Globálne sa ruší povinnosť merať ľuďom teplotu pri návšteve obchodného centra. S výnimkou dvoch spomenutých bordových okresov sa ruší zákaz jesť a piť v obchodných centrách.  Môžete sa v nich najesť ako ľudia a nie kdesi vonku.

Reštaurácie a fitness centrá

V štyroch oranžových okresoch sa môžu otvoriť interiérové priestory reštaurácií, ale pri jednom stole môžu byť maximálne 4 osoby a rozostupy medzi stolmi musia byť minimálne 2 metre. Ďalšie zmeny sa týkajú fitness centier a opäť ide o farbu okresu podľa aktuálnej situácie. V 50-tke ružových okresov si prevádzkovatelia môžu vybrať, čo je pre nich výhodnejšie. Buď 15 osôb na jedno centrum alebo 1 klient za 25 m2.  Všetci účastníci vo fitness centre musia mať platný negatívny test. Antigénneho testu sa teda nezbavíme, hoci napr. na chodenie do práce už nie je potrebný. Vo štvorici oranžových okresoch je limit 20 osôb na centrum alebo jeden klient na 15 m2 a vstup je tu možný aj bez testu. V oranžových okresoch je možné spustiť s kapacitnými obmedzeniami aj zariadenia spoločného stravovania.

Taxi služby ostávajú rovnako, cestujúci môžu byť maximálne dvaja v jednom rade, dezinfekcia je po každom zákazníkovi.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že COVID automat sa bude ešte upravovať

Väčšie udalosti

Ak chcete organizovať svadobnú hostinu, večierok alebo kar, všetci účastníci musia mať test. Konkrétne PCR/LAMP (špeciálny kloktací test) nie starší ako 72 hodín alebo AG test nie starší ako 24 hodín. Vždy tam, kde sa požaduje AG test, môže byť tento nahradený potvrdením o dvojitom očkovaní alebo prekonanej chorobe na COVID-19. Je to ďalšia inšpirácia na to, aby sa ľudia dali zaočkovať.

Podľa farby okresu sa rozlišuje počet povolených osôb. V lepších oranžových je to v interiéri  50 a v exteriéri 100 osôb. V horších ružových je to polovičný počet pre interiér aj pre exteriér (25 a 50). V červených a bordových okresoch tieto udalosti nie sú povolené.

Otvárajú sa aj wellness, akvaparky a kúpele a to výhradne len v ružových a oranžových okresoch. Na ich návštevu sa požaduje negatívny PCR/LAMP test nie starší ako 72 hodín alebo AG test nie starší ako 24 hodín (rovnako platí aj dvojité očkovanie alebo prekonanie choroby).

Hromadné udalosti

Hovorí sa už aj o hromadných podujatiach a tu je kľúčová farba okresu. V bordových je to max. 6, v červených max. 10 ľudí. Pre ružovú a oranžovú farbu sa hromadné podujatia rozdeľujú na interiérové a exteriérové. V ružových je to 25 pre interiér a 50 pre exteriér zatiaľ čo pre oranžové okresy je to desaťnásobok (250 a 500). Organizátor vždy musí uchovávať telefonický alebo mailový kontakt po dobu 14 dní od hromadnej udalosti.

Aplikácia Nariadenia automatu

Komplikované, však? Práve preto veríme, že autori aplikácie Nariadenia automatu toto všetko do pondelka do nej pretavia a vy si tu len jednoducho vyberiete váš okres. Ľahko tak zistíte, čo všetko je a čo nie je povolené.

Viac o aplikácii Nariadenia automatu

Aplikácia Nariadenia Automatu zobrazí informácie o aktuálnych obmedzeniach: K dispozícii je aj pre Huawei smartfóny

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.