Program WinRAR bol až doteraz neoddeliteľnou súčasťou každého počítača s operačným systémom Windows.

Slúžil totiž pre prácu s archívmi, ktoré boli vo formáte RAR, prípadne inými formátmi ako 7-ZIP. A práve program WinRAR je známy tým, že si síce vyžaduje predplatné, no po skúšobnej dobe pracuje ďalej bez akýchkoľvek obmedzení, čím sa stal medzi používateľmi takmer legendárny. Zdá sa však, že je jeho dňom slávy koniec a inštaláciu tohto programu už mnohí potrebovať nebudú.

Dôvodom je aktualizácia pre systém Windows 11 s označením KB50311455. Táto aktualizácia je klasifikovaná ako aktualizácia pre október 2023 a jej inštalácia je voliteľná. Prečo by ste si ju však nechceli nainštalovať, keď po novom bude vedieť váš počítač pracovať s formátmi pre archívy súborov?

Počítače s Windows 11 už nepotrebujú WinRAR

Posledná aktualizácia systému Windows 11 s označením KB50311455 prináša podporu až pre 11 nových formátov, medzi ktorými sa nájde aj formát .rar či .7z. Práve tieto formáty sú najpoužívanejšie pre vytváranie archívov súborov, ak neberieme do úvahy formát .zip, ktorý systém Windows natívne podporuje už od roku 1998.

windows 11 wallpaperZdroj: WallpaperCave

Používatelia počítačov so systémom Windows 11 tak už nebudú potrebovať ďalšie programy ako napríklad WinRAR, aby mohli pracovať s archívmi súborov vo formáte .rar a ďalších. Aj keď to znie naozaj dobre, program WinRAR by sme zatiaľ zo svojho počítača neodinštalovali. Dôvodom je obmedzená funkcionalita práce s archívmi, ktorú natívne ponúka Windows 11.

Práca so zaheslovanými archívmi stále chýba

Aj keď z nejakého dôvodu trvalo spoločnosti Microsoft viac ako 20 rokov, aby pridala podporu pre formáty .rar a ďalšie do systému Windows, stále to nie je dokonalé. Program WinRAR síce už väčšina používateľov potrebovať nebude, no napriek tomu by sme si ho v počítači ešte chvíľu ponechali. Systém Windows 11 stále totiž nevie pracovať so zaheslovanými archívmi, čo môže byť v určitých prípadoch problémom.

Microsoft však chce na tomto zapracovať a v ďalších aktualizáciách problematiku zaheslovaných archívov súborov vyriešiť. Zdá sa teda, že programu WinRAR postupne odzvonilo. Ak ho ale máte vo svojom počítači, tak si skontrolujte aktualizácie, pretože nedávno sa odhalila závažná chyba, ktorá mohla ohroziť vašu bezpečnosť.

Zdroj: andro4all.com, indianexpress.com, wethegeek.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.