Ide o open-source zdrojový kód prehliadača Chrome.

Microsoft Edge je na trhu už tri roky a počas tohto obdobia priniesol viacero nových funkcií a vylepšení. Používatelia však stále dávajú prednosť konkurenčným internetovým prehliadačom a to aj napriek tomu, že Edge je predinštalovaný v systéme Windows 10.

Microsoft sa podľa portálu Windows Central rozhodol vyriešiť tento problém ráznym spôsobom – pripravuje nový prehliadač s technológiou Chromium. Ide o open-source zdrojový kód prehliadača Chrome, ktorý Google verejne sprístupnil ostatným výrobcom a na ktorom vznikla aj aktuálna verzia prehliadača Opera.

Nový prehliadač od Microsoftu má kódové označenie Anaheim. Windows Central špekuluje, že by sa mohol objaviť na trhu už v prvej polovici budúceho roka. Zatiaľ nie je známe, či sa na trh dostane s úplne novým názvom, alebo pôjde o veľkú aktualizáciu prehliadača Edge, ktorá nebude mať s jeho aktuálnou verziou prakticky nič spoločné.

Aktuálny Edge využíva renderovací engine EdgeHTML, ktorý sa údajne Microsoft rozhodol zahodiť do koša a kompletne sa preorientovať na Chromium. Tento krok dáva zmysel v tom smere, že vývojári webových stránok nebudú musieť špeciálne optimalizovať alebo upravovať ich web pre EdgeHTML. Uľahčí im to robotu, zároveň by to mohlo znamenať aj jednoduchší vývoj rozšírení pre prehliadač.

Používateľský zážitok z používania nového prehliadača od Microsoftu tak bude na úrovni Chromu, webová stránka sa vďaka technológii Chromium zobrazí rovnako ako v prehliadači Google Chrome. To by teoreticky mohlo motivovať aj samotných používateľov, aby začali využívať predinštalovaný prehliadač.

Zdroj: Windows Central

Prečítajte si aj:

Žijeme znovu v útrpnej ére Internet Exploreru 6. A môže za to Google…

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit