Spoločnosť Adobe každý rok umožňuje svojim vývojárom “zabávať sa” s experimentálnymi projektmi, ktoré sú odprezentované na konferencii Adobe Max.

Projekty s názvom „Sneaks“ sú často napojené na produkty spoločnosti Adobe. Najzaujímavejším počinom, ktorý sa tentokrát na konferencii objavil, bola funkcia s názvom About Face, ktorá dokáže zistiť, či bolo s tvárou manipulované. Vďaka rôznym moderným nástrojom na úpravu obrázkov je v dnešnej dobe až neuveriteľne ľahké modifikovať obraz osoby, aby bola atraktívnejšia, prípadne vtipnejšia. Spoločnosť Adobe patrí so svojim Photoshopom k lídrom úprav a teraz sa snaží tento jav zmierniť funkciou About Face.

zdroj: The Next Web

Práca s nástrojom Abou Face je jednoduchá. Postačí obrázok nahrať a program dokáže odhadnúť pravdepodobnosť, či bolo s obrázkom manipulované. Nástroj nepozerá na obrázok ako celok, ale na jednotlivé pixely. Z tohto dôvodu dokáže tiež analýzou zistiť, ktorá časti obrázka boli upravované. Na tomto základe je možné získať virtuálnu mapu pozmenených častí tváre. 

Zdá sa, že program je navrhnutý tak, aby špecificky zachytával zmeny, ktoré mohli byť prevedené nástrojmi Photoshopu. Okrem toho sa About Face môže pokúsiť vykonané zmeny vrátiť späť. Vzhľadom na rastúce obavy, ktoré sa týkajú falošných správ a podvodov, sa zdá byť aj celkom reálne nasadenie tohto nástroja do ostrej prevádzky. Možno už čoskoro.

Viac sa dozviete vo videu, priamo z prezentácie Adobe:

Zdroj a fotografie: TheNextWeb

Prečítajte si aj:

ESET bude odteraz chrániť všetkých používateľov systému Android

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.