Po roku sa opäť zišli konštruktéri robotov a priaznivci robotiky všetkých vekových kategórií vo vynovených priestoroch Fakulty Elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

V celkovo troch súťažných disciplínach sme mohli sledovať 16 súťažiacich robotov, pričom na rozdiel od uplynulých ročníkov väčšina aj správne fungovala, hoci technické problémy sa riešili do poslednej chvíle.

Kategória Stopár, ktorá je na súťaži už od jej prvého ročníka znova zaskočila nielen nováčikov, ale i skúsených súťažiacich. Jeden z organizátorov súťaže, Ing. Richard Balogh z FEI STU konštatoval: ,,Z celkového počtu 7 súťažiacich robotov len dva dokázali prejsť celú našu dráhu, hoci bola voči minulému ročníku o čosi jednoduchšia. Napriek tomu však mnohé roboty zápasili najmä z prekážkou na dráhe a nedokázali ju spoľahlivo obísť. Veľkú smolu mal robot HaloWorld Stopár, ktorý sa vo finálovej jazde zachytil ozdobným krytom v tvare ozubeného kolesa o prekážku a nedokázal sa už vyslobodiť. Znova sa potvrdzuje, že v technike často rozhodujú o úspechu aj najmenšie detaily.“

Súťaž v robotike IstrobotZdroj: Istrobot
Súťaž v robotike Istrobot

Palmu víťazstva si napokon odniesol najrýchlejší a najspoľahlivejší robot Kognitívny Pathfinder, ktorého priviezol na súťaž tím študentov Jozef Ševčík, Jelena Epifanic, Hana Hornáčková a Dario Lamaj z Univerzity Komenského v Bratislave. Súťažnú dráhu prešli oboma smermi za 58,4 sekundy. Na druhom miesgte sa umiestnil robot Maják, ktorého vytvorili v klube Amavet 808 v Partizánskom Jakub Gallik a Adam Žuži.

Naša unikátna kategória V sklade kečupov, kde roboty súperia o plechovky s paradajkovým pretlakom, tento rok vyzerala beznádejne, prihlásený bol totiž len jeden súťažiaci. Napokon sa však na poslednú chvíľu prihlásil ešte jeden robot a tak sme mohli sledovať napínavý súboj, z ktorého víťazne vyšiel SMOTANA autorov Tomáš Volna, Andrej Siekeľ a Nikolas Buček z Martina. Avšak aj porazený robot Mamut (Amavet klub 808, Jakub Gallik, Adam Žuži) z Partizánskeho sa s nástrahami vyrovnal so cťou, od úspechu ho delilo naozaj málo.

Súťaž v robotike IstrobotZdroj: Istrobot
Súťaž v robotike Istrobot

V tretej súťažnej kategórii s názvom Voľná jazda môžu súťažiaci predviesť akýkoľvek svoj robotický projekt. Porotcov najviac zaujal robot MARVIN – Mobile Autonomous Robotic Vehicle with INtelligence  Michala Lajčiaka z Trenčína. Okrúhla platforma so štyrmi všesmerovými kolesam riadená mikropočítačom Raspberry Pi slúži na vývoj algoritmov a vďaka bohatému senzorovému vybaveniu je možné skúšať aj navigáciu na základe spracovania obrazu a ďalšie pokročilé metódy.

Ako druhý sa umiestnil model ženijného pásového vozidla Sofia 2, ktorého postavili Matúš Oravkin, Nicolas Bučko a Matúš Ševčík z Martina. Obrovská konštrukcia skladacieho mosta naozaj pôsobila impozantným dojmom. Tretie miesto obsadil vlastnoručne vytvorený a na 3D tlačiarni vytlačený model RC autíčka t HaloWorld model H, ktorý postavili Matúš Hodek, Šimon Vizner, Roman Bednárik a  Martin Supek z Bratislavy. Divákov zaujal aj z Lega postavený verný model stíhača tankov Jagdpanzer 38(t) Hetzer autorov Henrik Mochňák, Richard Hlubeň, Martin Krajňák, Adrián Pasečiak a Šimon Pavel z Prešova.

Súťaž v robotike IstrobotZdroj: Istrobot
Súťaž v robotike Istrobot

Podujatie by sa nedalo uskutočniť bez podpory našich verných sponzorov – firmy Alef, AVIR, Airvolute, Aston ITM, Elso a TechFun, ktorí aj venovali do súťaže ceny pre účastníkov. Už teraz sa rozbiehajú prípravy na ďalší ročník, ktorý sa uskutoční znova na FEI STU a veríme že znova aj s väčším počtom kategórií.

Článok je uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: