Konvertibilný tablet od Lenova je výrazne inšpirovaný konceptom zariadenia Microsoft Surface.

Prejavuje sa to pomerom strán 3:2 a takisto vyklápateľným stojanom, ktorý je umiestnený na chrbte zariadenia. Tablet má 12-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1440 a veľmi podobnú hardvérovú konfiguráciu ako Dell XPS 12. Nami testovaný model mal procesor Intel Core m5-6Y54, 4 GB operačnú pamäť a 94 GB využiteľné úložisko.

Konštrukcia tabletu je síce kovová, avšak Miix 700 nepôsobí tak elegantne ako Surface alebo XPS 12 – bez ohľadu na použitý materiál. Dizajn však funguje bez problémov, takže v tomto smere nemáme pripomienky. Chválime prepojenie tabletu s klávesnicou, ktorá funguje aj ako ochranný obal. Ten je pomerne tenký a 9 mm tabletu pridáva iba pár mm naviac. Lenovo využíva magnetický konektor na prepojenie klávesnice s tabletom, čo v praxi funguje výborne. Oba konektory do seba doslova zaklapnú, čo je vlastnosť, ktorá nám v prípade tabletu od Dellu chýbala.

Miix 700 má totožné klady a zápory ako Surface Pro 4. Už sme spomínali stojan, ktorý môže byť dvojsečná zbraň v závislosti od spôsobu využitia zariadenia. Na kolenách nie je pohodlný, ale keď si tablet položíte na stôl a sledujete multimédiá bez klávesnice, funguje to výborne. Displej ako taký je veľmi dobrý, nemáme pripomienky ani k zobrazeniu farieb ani k pozorovacím uhlom. Akurát chytá odtlačky prstov, ale to je bežný problém lesklých displejov.

Prečítajte si tiež recenziu na konvertibilný tablet Dell XPS 12

Z hľadiska používania máme menšie pripomienky ku klávesnici a najmä touchpadu. Klávesnica je pohodlná, ale párkrát sa nám stalo, že nezaregistrovala stlačený kláves. Našťastie to bolo veľmi zriedkavé. Za výraznejší nedostatok považujeme touchpad, ktorý je prinajlepšom priemerný. Niekedy nám tablet pri pohybe kurzorom myši označil časť textu, ako keby sme mali stlačené ľavé tlačidlo myši. To sme však neaktivovali. Problémy sme mali aj pri používaní kurzora myši na posuvníku v rámci scrollovania. Nie vždy správne reagoval na náš povel. V tomto smere je čo zlepšovať, touchpad je aktuálne hlavnou slabinou v priamom porovnaní s konkurenciou.

lenovo_1_web2016_3_nowat

Miix 700 dosiahol v testoch podobné výsledky ako XPS 12. Prekvapením sú výsledky grafického výkonu – aj Surface Pro 4, aj XPS 12 a aj Miix 700 majú rovnaký grafický čip a Surface dosiahol vo vybraných grafických testoch až dvojnásobne viac bodov. Zatiaľ čo na Surface Pro 4 sme si počas testovania zahrali aj Fallout 4 (síce s odretými ušami, ale išlo to), na Lenove bola táto hra už „nehrateľne sekaná“.

Lenovo netrápi problém s výdržou batérie. Počas testovania sme namerali výdrž na úrovni 5,5 hodín, reálne sme sa dostali k 6 až 7 hodinám počas bežného používania. Samozrejme, v závislosti od pripojenia do internetu, jasu displeja a spôsobu používania. Výdrž batérie je však lepšia aj v porovnaní s tabletom Surface Pro 4. Čo je však hlavné, spotreba v režime spánku bola minimálna. K tabletu sme dostali aj jednoduchý stylus, ktorý zjednodušuje používanie v režime tabletu. Niektoré grafické prvky programov, napr. prehliadača Chrome, sú aj na 12-palcovom displeji pomerne malé.

Používanie konvertibilného tabletu Lenovo Miix 700 sme si počas testovania užili. Aktuálne procesory Intel Core m3 až m7 majú dostatočný výkon, aby plnohodnotne nahradili notebook z hľadiska výkonu, samozrejme s prihliadnutím na mobilitu. Výhodou je, že procesory nemajú ventilátor, takže sú nehlučné. Počas testovania sme nemali problém s prípadným prehrievaním a tablet zvládol aj kancelársku prácu, multitasking, multimédiá i menej náročné hry. Bezproblémové bolo aj pripojenie k externému displeju, Miix 700 ponúka micro HDMI výstup.

Škoda trochu vyššej ceny, najlacnejší model so 64 GB SSD úložiskom stojí 789 eur. Nami testovaná konfigurácia sa pohybuje okolo 1000 eur, čo je cena, za ktorú kúpite lepšie vybavený ultrabook, ktorý sa takisto chváli dobrou mobilitou. Takže je to hlavne o tom, či chcete mať odnímateľný displej a priplatiť si za túto vlastnosť alebo nie. Pozitívne však je, že koncept Lenova Miix 700 funguje v praxi výborne.

Dodajme, že na Slovensku sa bude Lenovo Miix 700 predávať iba v konfiguráciách s procesormi Intel Core m3 a m7. Nami testovaná konfigurácia v predaji nebude, ale v princípe je to jedno. Core m5 má v porovnaní s m3 iba o trochu vyššiu základnú a maximálnu frekvenciu. Rovnako je to v prípade Core m7 v porovnaní s m5. Z pohľadu používateľa môže byť teda dôležitejší výber operačnej pamäte a veľkosti úložiska než je voľba verzie procesora Intel Core m3/5/7. Rozdiel medzi nimi je skôr kozmetický a v našom testovaní mal dokonca, prekvapujúco, navrch Microsoft Surface Pro 4 s procesorom Core m3. Ten získal v PCMarku prakticky totožné skóre ako Lenovo s procesormi Core m5 a v 3DMarku dosiahol výrazne viac bodov.

Cena: od 789 EUR
Zapožičal: Lenovo

Parametre testovaného tabletu:

ModelLenovo Miix 700
VýrobcaLenovo
Veľkosť a typ displeja12″, IPS
Rozlíšenie2160 × 1440
Operačný systémWindows 10, 64-bit
ProcesorIntel Core m5-6Y54, až 2,7 GHz, dvojjadro
RAM4 GB
Interná pamäť128 GB / 94 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejÁno / Nie / Áno
BluetoothÁno, BT 4.0
PortyUSB 3.0, USB 2.0, microSD, micro HDMI
Digitálna kameraPredná, 5MP, zadná, 5MP
Rozmery (v × š × h) [mm]292 × 210 × 8,95
Hmotnosť [kg]0,78

Výsledky testovaného tabletu so systémom Windows:

Model (OS Windows 10)Lenovo Miix 700
PCMark 8 – Home 3.0 score2329
Work 2.0 score3224
Creative 3.0 score2873
3DMark Ice Storm30054
Cloud Gate2970
Sky Diver1191
PCMark 8 – Home battery test5:30
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit