Dell sa rozhodol použiť trochu iný dizajn konvertibilného tabletu ako konkurencia.

Zatiaľ čo Surface od Microsoftu a Miix 700 od Lenova majú na chrbte zabudovaný vyklápateľný stojan, tablet od Dellu disponuje jednoliatou konštrukciou. Telo je plastové, avšak s kvalitou konštrukcie sme boli spokojní. Takisto aj s vlastnosťami plastu samotného. Pôsobil elegantne na pohľad aj na dotyk, čo nie je v prípade tohto materiálu vždy samozrejmosť. XPS 12 považujeme za aktuálne najkrajší, resp. jeden z najkrajších konvertibilných tabletov, čo je dané aj tenkými bočnými rámikmi okolo obrazovky. Displej síce nie je natoľko „sexi“, ako v prípade notebookov rady XPS, ale to je dané aj obmedzeniami formátu konvertibilných tabletov. Zariadenie má hmotnosť 790 gramov a hrúbku 8 mm. V kombinácii s klávesnicou je hmotnosť 1,27 kg a hrúbka 16 až 25 mm, čo je dané atypickým tvarom klávesnice.

XPS 12 má 12,5-palcový displej s rozlíšením až 4K. Nami testovaný model ponúkol základné Full HD rozlíšenie. Prekvapením môže byť pomer strán 16:9, Microsoft Surface má pomer 3:2 a rovnako je tomu aj v prípade modelu Lenovo Miix 700. Vzhľadom k veľkosti displeja nám tento pomer strán nevadil až tak ako v prípade 8 alebo 10-palcových tabletov. Je jasné, že širokouhlý displej je vhodnejší na sledovanie multimédií, avšak vzhľadom k jeho veľkosti sme nepocítili nepohodlie ani pri práci s dokumentmi. Kvalitu displeja chválime, je lesklý, s vysokým maximálnym jasom. Vernosť zobrazenia farieb je výborná a displej celkovo patrí medzi hlavné klady zariadenia.

V úvode sme spomínali trochu iný dizajn konvertibilného tabletu. To sa v praxi prejavuje tým, že klávesnicová časť je masívnejšia a hrubšia v porovnaní s ostatnými tabletmi. Konštrukciou pripomína klávesnicu notebookov. XPS 12 je špecifický tým, že ho môžete používať v režime notebooku iba pod jedným, pevne daným uhlom. Zabudnite na pánty, klávesnica je vybavená „žliabkom“, do ktorého tablet vložíte. Toto riešenie má výhody a samozrejme aj nevýhody.

Začneme výhodami. Väčšina konvertibilných tabletov sa používa nepohodlne na kolenách. Je to dané stojanom, ktorý vyžaduje extra centimetre navyše. Pokiaľ máte malé nohy alebo veľké brucho, jednoducho sa vám stojan nezmestí na nohy. Respektíve nie tak, aby sa zariadenie používalo pohodlne. V prípade XPS 12 tento problém odpadá, tablet v režime notebooku pripomína prenosný počítač so všetkým, čo k tomu patrí, s výnimkou nastaviteľného uhla displeja. Takže, pokiaľ pravidelne používate notebook na kolenách, XPS 12 vaše návyky nezmení. Tablet sa nám v režime notebooku výborne používal aj počas cestovania. Na druhej strane, nevýhodou tohto režimu je pevne stanovený uhol displeja, čo môže byť v určitých momentoch obmedzujúce. Dell však pri navrhovaní zvolil optimálny uhol, aby minimalizoval nepohodlie. Viac ako nemenný uhol nám tak vadila určitá labilita prepojenia displeja a klávesnice. Stačilo silnejšie drgnúť do displeja a prepojenie s klávesnicou sa obvykle prerušilo. V takomto prípade sme museli vždy tablet vybrať a opätovne vložiť do klávesnice, čo bolo obťažujúce.

dell_2_web2016_3_nowat

Dell už viackrát dokázal, že vie vyrábať vynikajúce klávesnice a touchpady – naposledy v prípade aktuálnej generácie notebookov XPS 13 a XPS 15. Model XPS 12 nie je žiadnou výnimkou. Ide jednoznačne o najlepšiu klávesnicu (a touchpad) na trhu s konvertibilnými tabletmi. Ako sme už spomenuli, je to dané aj jej masívnejšou konštrukciou. Nevýhodou je o trochu vyššia hrúbka a hmotnosť.

XPS 12 poháňa procesor Intel Core m5-6Y54 so základným taktom 1,10 GHz, ktorý podľa potreby dosahuje frekvenciu až 2,7 GHz. Nami testovaná konfigurácia ponúkla 8 GB operačnú pamäť a 128 GB úložisko, použiteľný priestor mal veľkosť 85 GB. Predpokladali sme, že XPS 12 dosiahne lepšie výsledky meraní ako Surface Pro 4 s procesorom Intel Core m3, ale výsledky boli viac-menej zhodné. S výnimkou grafického výkonu, v ktorom malo zariadenie od Microsoftu náskok. Všimli sme si to pri meraní pomocou testovacích programov a aj pri samotnom hraní. Oba procesory však využívajú totožný grafický čip.

Najväčšou slabinou tabletu od Dellu je výdrž batérie, ktorá je sklamaním. Pomocou programu PCMark 8 sme namerali výdrž 3 hodiny 40 minút s klávesnicou, resp. 3 hodiny 55 minút po odpojení klávesnice. To je málo, očakávali sme výdrž na úrovni aspoň 5,5 hodiny. Horšie však je, že zariadenie malo vysokú spotrebu aj počas „ničnerobenia“. Výrobca v rámci továrenských nastavení vypol prechod do režimu spánku, takže sa vypol iba displej a nabitý tablet bol na druhý deň doobeda bez energie. Zmena nastavení situáciu trochu zlepšila, ale XPS 12 mal z nejakého dôvodu vysokú spotrebu aj v prípade manuálneho/automatického uspania. To je škoda. Je možné, že ide len o chybu testovaného kusu, ale na slabú výdrž batérie sa sťažujú aj používatelia na oficiálnych stránkach produktu.

XPS 12 má množstvo svetlých stránok, ale negatíva nemožno ignorovať. Počas používania nám vadila výdrž batérie a labilnejšie prepojenie klávesnice s tabletom. Na druhej strane, konštrukcia a spracovanie tabletu je špičkové a klávesnica s touchpadom je najlepšia na trhu v tomto segmente. Veríme, že Dell pri navrhovaní ďalšej generácie produktu odstráni problémy. Je tu potenciál, aby sa stal jedným z najlepších zariadení v tomto segmente. Dodajme, že tablet obsahuje dva USB-C porty s podporou technológie Thunderbolt 3 a čítačku microSD kariet. K dispozícii je dokovacia stanica s USB 3.1 portami a výstupmi pre monitor a stylus vo forme príslušenstva.

Cena: od 999 EUR
Zapožičal: Dell

Parametre testovaného tabletu:

ModelDell XPS 12
VýrobcaDell
Veľkosť a typ displeja12,5″, IPS
Rozlíšenie1920 × 1080
Operačný systémWindows 10, 64-bit
ProcesorIntel Core m5-6Y54, až 2,7 GHz, dvojjadro
RAM8 GB
Interná pamäť128 GB / 85 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno, BT 4.0
Porty2 × Thunderbolt 3 / USB-C, microSD
Digitálna kameraPredná, 5MP, zadná, 8MP
Rozmery (v × š × h) [mm]291 × 193 × 8
Hmotnosť [kg]0,79

Výsledky testovaného tabletu so systémom Windows:

Model (OS Windows 10)Dell XPS 12
PCMark 8 – Home 3.0 score2407
Work 2.0 score3242
Creative 3.0 score2791
3DMark Ice Storm33290
Cloud Gate3448
Sky Diver1918
PCMark 8 – Home battery test3:45
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž2/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit