Pod zbytočne dlhým názvom sa ukrýva zmenšená verzia hernej konzoly Super Nintendo Entertainment System (SNES), ktorá sa začala v Európe predávať v roku 1992. Konzola ponúka ikonický dizajn a 21 predinštalovaných hier.

Spoločnosť Nintendo vie, ako zarábať peniaze. Koncom roka 2016 priniesla na trh zariadenie NES Classic Edition, čo bola zmenšená verzia konzoly Nintendo Entertainment System. Krabička ponúkla niekoľko predinštalovaných hier a v Amerike sa po nej doslova zaprášilo.

Veľký záujem o remake konzoly bol aj v Európe, a tak sa po vypredaní zásob Nintendo rozhodlo, že ďalšiu várku uvedie na trh tento rok. Lenže, čím pokryť vianočné obdobie už minulého roka 2017? Reedíciou konzoly ďalšej generácie s názvom Super Nintendo Entertainment System.

Prístup Nintenda je v prípade SNES Classic Mini rovnaký, ako tomu bolo pri reedícii pôvodnej konzoly Nintendo Entertainment System. Zariadenie má kompaktné rozmery o veľkosti dlane, takže ho môžete pohodlne nosiť so sebou. V taške či batohu nebude zaberať veľa miesta.

Súčasťou balenia sú dva herné ovládače, ktoré sa ku konzole pripoja káblom. V balení ďalej nájdete HDMI kábel a napájací micro USB kábel. Napájací adaptér nie je súčasťou balenia, môžete však použiť prakticky akýkoľvek adaptér, ktorým si nabíjate telefón či tablet. SNES Classic Mini je vďaka tomu výborne prenosná konzola a pre niekoho môže ísť o vhodný doplnok na chatu alebo dovolenku.

A je aj pomerne ľahká. Samotná škatuľka váži 198 gramov, ovládače vážia 105 gramov každý, takže celkový komplet s káblami a adaptérom sa môže zmestiť tesne pod 500 gramov.

Hlavným lákadlom SNES Classic Mini je nostalgická hodnota. Konzola obsahuje 21 predinštalovaných hier, zo zoznamu môžeme spomenúť Contra III: The Alien Wars, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Mega Man X, Street Fighter II Turbo, Super Mario Kart, Super Mario World či Super Metroid.

Herným pamätníkom netreba tieto hry bližšie predstavovať, ostatní hráči majú možnosť cestovať v čase a vyskúšať si známe série ako Final Fantasy, Super Mario či Legend of Zelda v ich začiatkoch. V porovnaní s NES Classic Mini má remake Super Nintenda výhodu, že herný priemysel medzi rokmi 1986, keď sa v Európe začalo predávať pôvodné Nintendo a 1992, keď prišlo na trh Super Nintendo, značne dospel.

Zároveň ide o prechod z 8-bitovej do 16-bitovej éry a subjektívne považujeme 16-bitové hry za väčšie „trvalky“. Pri testovaní NES Classic Mini koncom roka 2016 sme sa na hry dívali s rešpektom a s nádychom nostalgie. Pri aktuálnom testovaní SNES Classic Mini sme sa však pri hraní o poznanie lepšie bavili. A to aj napriek tomu, že jednotlivé hry sú 20 až 25 rokov staré a nejde o materiál, ktorý by mal dnes oslovovať masy hráčov.

Hry sú dostupné v pôvodnej verzii a s pomerom strán 4 : 3. Na moderných televízoroch sa teda objavia čierne bočné rámy, ktoré vypĺňa jedno z voliteľných pozadí. Môžete si aktivovať aj CRT efekt, ktorý v obraze umelo vytvorí pásiky, špecifické pre analógový prenos obrazu do starých CRT televízorov. K dispozícii je tiež režim Pixel Perfect na zobrazenie hier v pôvodnom formáte s pomerom strán 8 : 7.

Pridanou hodnotou reedície konzoly je možnosť uložiť hru v hocakom momente. Pre každú hru máte k dispozícii 4 sloty a unikátnou funkciou je možnosť pretočiť predchádzajúce hranie a pokračovať od ľubovoľného momentu.

Teoreticky to môže pomôcť pri zdolávaní prekážok, nakoľko SNES hry predstavujú pre dnešného hráča oveľa väčšiu výzvu ako moderná produkcia. Aktivovať pretočenie času a vrátiť sa o pár sekúnd v hraní dozadu je však proces, ktorý je trochu nepohodlný. Možno je to zámer, aby ste túto funkciu nezneužívali príliš často. Jej zakomponovanie však chválime, môže sa v niektorých situáciách zísť.

Podobne ako v prípade NES Classic Mini, ani reedícia konzoly SNES neumožňuje inštaláciu ďalších hier. Musíte si teda vystačiť so zabudovanou ponukou 21 titulov.

Verdikt

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System je ako stroj času. Vďaka tejto konzole sa vrátite do éry 16-bitových hier a treba uznať, že aj dnes majú svoje čaro. Chválime variabilitu 21 hier, ktoré sú súčasťou konzoly. Škoda, že ďalšie tituly si do zariadenia nenainštalujete.

Pridanou hodnotou je výborná prenosnosť konzoly vďaka jej malým rozmerom a nízkej hmotnosti a takisto aj extra funkcie, ako je možnosť kedykoľvek uložiť hranie alebo si pretočiť predchádzajúci postup hrou. Tieto funkcie pomáhajú trochu uľahčiť hranie, ak to potrebujete. Cena konzoly je trochu vyššia, ako by sme očakávali, avšak SNES Classic Mini si ju dokáže obhájiť. Nejde o zariadenie, ktoré osloví každého, svoju cieľovú skupinu na trhu si však určite nájde.

Zapožičal: Nintendo

Cena: 134,99

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit